Ο Δημήτρης Καϊταλίδης, νικητής του Flor De Cana Sustainable Cocktail Challenge μίλησε στο flaginlife.gr για τους διαγωνισμούς που κέρδισε για να φτάσει στον μεγάλο τελικό στην Νικαράγουα, την πορεία του στον χώρο αλλά και για το μέλλον της bar σκηνής στην Ελλάδα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Flor De Cana είναι ένα από τα αγαπημένα μας ρούμι από την Νικαράγουα και το Sustainable Cocktail Challenge αποτελεί έναν διαφορετικό διαγωνισμό cocktail αφού για πρώτη φορά αναζητά τον bartender που θα φτιάξει ένα cocktail με μηδενικό αποτύπωμα. Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι επαγγελματίες στο bar προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν εξ ολοκλήρου όλες τις πρώτες ύλες τους. Σιρόπια από υπολείμματα καφέ, ελαιοσάκχαρα από στημένα limes και πολλές άλλες δημιουργίες γίνονται πλέον βασικά συστατικά σε cocktail.
Μετά τον πρώτο ελληνικό τελικό, την διάρκεια του BCB έγινε στο Βερολίνο ο πανευρωπαϊκός τελικός. Εκεί ο Δημήτρης Καϊταλίδης από το Nectar Distillery της Θεσσαλονίκης δεν μας εκπροσώπησε απλά αλλά ήταν ο μεγάλος νικητής του ευρωπαϊκού τελικού με το cocktail Tip to Root και θα διεκδικήσει μία θέση στον μεγάλο τελικό στη Νικαράγουα και το μεγάλο έπαθλο των 10.000 €.
H συνταγή του Tip to Root
- 5 CL OF FLOR DE CAÑA 12 YEAR RUM
- 2 CL OF CITRUS WASTE CORDIAL
- 9 CL OF TAMARILLO HOP SODA
- 2 CL OF REUSED MILK
- 1 CL OF CITRIC
Συναντήσαμε στο Athens Bar Show και συγκεκριμένα στο περίπτερο της Sky Spirits και του Flor De Cana και μας μίλησε για τον εαυτό του αλλά και για τον διαγωνισμό.
“Δουλεύω στην εστίαση από το 2004. Στην αρχή το έκανα για να καλύπτω έξοδα, όσο όμως περνούσε ο καιρός τόσο πιο πολύ με τραβούσε το επάγγελμα επειδή ένιωθα ότι είναι ένα επάγγελμα χωρίς ταβάνι και περιορισμούς. Όσες φορές είπα θα σταματήσω να κάνω κάτι άλλο, έβλεπα πως δεν είμαι εξίσου ευτυχισμένος”.
“Το αγαπημένο μου απόσταγμα είναι η mezcal, ενώ από υλικά ειναι πολλά. Θα επιλέξω τον ανανά, ενώ το αγαπημένο μου cocktail είναι το daiquiri”.
“Στο Nectar Distillery επειδή δεν αγοράζουμε σιρόπια, τα φτιάχνουμε όλα εμείς και γενικότερα επεξεργαζόμαστε αρκετά τα πάντα. Όποτε ότι περισσεύει μετά την πρώτη χρήση το κάνουμε γαρνιτουρες βρώσιμες ειτε φτιάχνουμε μια καινούργια παρασκευη από τα περισσεύματα.Κοινώς προσπαθούμε να μην πετάμε τίποτα και τώρα είμαστε στο 70% με στόχο το 100%. Κάπως έτσι με γοήτευσε και ο διαγωνισμός του Flor De Cana. Ήταν μια φοβερή εμπειρία και ο λόγος που πήρα μέρος ήταν επειδή στην ουσία είναι αυτό που κάνουμε και εμείς σαν ομάδα. Το ίδιο το Flor de Cana ήταν αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον από την αρχή να συμμετάσχω”.
“Το cocktail που κέρδισε τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό είναι ένα, το tip to root πατάει στα πλαίσια του διαγωνισμού καθώς έχω κάνει milkwash το ρούμι σε γάλα που περισσεύει από καπουτσίνο όταν κάνουμε αφρόγαλο, το γλυκόξινο στοιχείο είναι ελαιοσάκχαρα από τις γαρνιτουρες που μας περισσεύουν κάθε βράδυ, νερο από ταμαριγιο και λυκίσκο από μια ζυθοποιία που είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη. Όλο το ποτό είναι ανθρακωμένο και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ενέργεια για την δημιουργία του , μέχρι και η γαρνιτούρα του είναι οι κουπες απο στημένα λεμόνια που έχω ξαναγεμίσει με το νερό ταμαριγιο λυκίσκο συν λίγη ζελατίνη”.
“Το ότι κέρδισα έναν τέτοιο διαγωνισμό σημαίνει πολλά για μένα, ειδικά μετά τον ευρωπαϊκό, μου δίνει τεράστια αυτοπεποίθηση για την συνέχεια. Επειδή πολλές φορές αναρωτιέσαι αν αυτό που κάνεις όντως αξίζει, αν η ιδιαίτερη προσέγγιση στον χώρο της εστίασης σε πόλεις εκτός Αθήνας έχουν νόημα καθώς τα φώτα πάντα είναι στις πρωτεύουσες των χωρών.
Όχι πως αν δεν κερδίσεις κάποιον διαγωνισμό σημαίνει πως είσαι κακός ή ατάλαντος για τον χώρο”.
“Πιστεύω πως το ελληνικό bartending δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κάποια άλλη χώρα , καθώς είναι μεγάλη η ανάπτυξη και εξέλιξη του, αρκεί να παραμένουμε ταπεινοί εφόσον στην τελική κάνουμε ποτά και διασκεδάζουμε τον κόσμο”.
Αναμένουμε να δούμε τον Δημήτρη και στον παγκόσμιο τελικό και γιατί όχι, εκείνος και το cocktail του να κερδίσουν.