Το εμβληματικό εστιατόριο «Under» της Νορβηγίας, που βρίσκεται πεντέμισι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τρία χρόνια από το άνοιγμά του, έχει καλυφθεί εξωτερικά από τη θαλάσσια ζωή. Το αρχιτεκτονικό στούντιο Snøhetta, με έδρα το Όσλο, κυκλοφόρησε, πρόσφατα, μια σειρά από ατμοσφαιρικές εικόνες που δείχνουν πως o επιτυχημένος σχεδιασμός του, με την πάροδο του χρόνου, επιτρέπει την ενσωμάτωσή του στο περιβάλλον.
Το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο της Ευρώπης, σχεδιάστηκε σε συνεργασία με θαλάσσιους βιολόγους, προκειμένου να είναι ένα περιβαλλοντικά ολοκληρωμένο και να μην διαταράσσει τη θαλάσσια ζωή ενώ, παράλληλα, να επιτρέπει στους σεφ να συλλέγουν πρώτες ύλες με ένα… άπλωμα του χεριού τους. Το εστιατόριο αποτελείται από ένα τραχύ κελύφος από σκυρόδεμα, μήκους 34 μέτρων. Το ένα άκρο του είναι βυθισμένο στον ωκεανό και το άλλο «σπάει» την επιφάνεια και μοιάζει να αναδύεται μέσα από τα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού.
Η υποβρύχια τραπεζαρία των 40 θέσεων είναι στημένη μπροστά σε ένα παράθυρο πλάτους 11 μέτρων επί 3,4 ύψους με θέα στον βυθό. Σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως τεχνητός ύφαλος που προσελκύει τις πεταλούδες και τα φύκια να προσκολληθούν, δημιουργώντας ένα καταφύγιο βιοποικιλότητας για τη θαλάσσια ζωή.
Στην πορεία της λειτουργίας του, προστέθηκαν στον βυθό πέτρες, που προσελκύουν την άγρια ζωή και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες αναπαραγωγής για οργανισμούς, όπως για παράδειγμα τα μύδια, που έχουν γίνει μέρος του μενού του.