fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Ρώμη: Η “αιώνια πόλη” σε 3 ημέρες
rome italy

Ρώμη: Η “αιώνια πόλη” σε 3 ημέρες

Ρώμη, η “αιώνια πόλη”. Μόλις δύο ώρες πτήση από την Αθήνα και βρίσκεσαι κάπου αφημένος στο παρελθόν, μέσα στην ιστορία και στον αρχαίο πολιτισμό των Ρωμαίων. Ταξιδέψαμε μόλις για τρεις ημέρες και είδαμε τα απολύτως απαραίτητα, μιας και για να  γνωρίσεις αρκετά καλά την πόλη πρέπει να μείνεις για -πολύ- μεγαλύτερο διάστημα. Πληθώρα μουσείων, εκκλησιών, μαγαζιών και φυσικά εστιατορίων ανοίγεται μπροστά μας.

Μέρα 1η

Η μέρα ξεκινά με άνετα ζεστά ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για πολύ περπάτημα, με πρώτη στάση το Βατικανό. Το ξεχωριστό αυτό κρατίδιο (κράτος εν κράτει) βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης της Ρώμης και αποτελεί συνέχεια του παπικού κράτους του Μεσαίωνα. Τα σύνορά του ακολουθούν περιμετρικά τα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά τείχη που το περιβάλλουν, τα οποία για να τα περπατήσει κανείς θα χρειαστεί μόλις μία ώρα. Στο Βατικανό εδρεύει η Αγία Έδρα, που αποτελεί το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας. Τα κύρια αξιοθέατα εδώ είναι φυσικά η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, πάνω από το σημείο που ενταφιάστηκε ο Άγιος Πέτρος, με το άγαλμα της Pieta του Μιχαήλ Άγγελου να είναι από τα ομορφότερα και σπουδαιότερα έργα στον κόσμο. Στα μουσεία του Βατικανού αξίζει να αφιερώσετε σχεδόν μια ολόκληρη ημέρα, μιας και υπάρχει τεράστιος όγκος αξιοζήλευτων έργων για να θαυμάσετε, όπως η Καπέλα Σιξτίνα, ένα έργο ασύλληπτης ομορφιάς και κάλλους. Προτιμήστε να κλείσετε από πριν το εισιτήριό σας από την Ελλάδα (https://www.getyourguide.com/), επειδή οι ουρές αναμονής εδώ μπορεί να αποβούν εξουθενωτικές. Στο παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου τελούνται και μυστήρια γάμων έναντι 5.000 ευρώ, από τα οποία θεωρητικά δεν μπορεί να χωρίσει κανείς, αφού το Βατικανό είναι η μόνη χώρα στον κόσμο (μαζί με τις Φιλιππίνες) που απαγορεύεται το διαζύγιο.

Ρώμη: Η "αιώνια πόλη" σε 3 ημέρες - FlagInLife
Piazza Navona, Rome

Το απόγευμα συνεχίζουμε στην Piazza Navona και στο πολύβουο “Tre Scalini” (http://www.trescalini.it/), στο οποίο πατροπαράδοτα τρώμε το διάσημο χειροποίητο παγωτό τους, με γεύση σοκολάτα tartufo.  Ώρα για το αγαπημένο Πάνθεον και για τις ορδές κόσμου που συρρέουν να θαυμάσουν τον εξαίσιο σκαλιστό τρούλο του με την ασύγκριτης ομορφιάς διακόσμησή του. Κοντοσταθείτε για λίγο να ακούσετε τους κομψούς μουσικούς με τις μπάντες τους που συχνάζουν έξω από αυτό το άφθαρτο στο χρόνο ρωμαϊκό μνημείο, είναι συνήθως πολύ καλοί και ταλαντούχοι. Παίρνουμε ένα κομμάτι πίτσα στο χέρι από την “Alice pizza” (https://www.alicepizza.it/en/) και κατευθυνόμαστε προς τη Via Venetto και στο θρυλικό “Harry’s Bar” (https://www.harrysbar.it/en/), που άνοιξε τις πόρτες του το 1961 και έχει φιλοξενήσει όλη την αφρόκρεμα του πλανήτη. Χαλαρώστε στους βελούδινους καναπέδες και απολαύστε τη live jazz-soul μουσική.

Μέρα 2η

Piazza di Spagna και Fontana di Trevi. Σπεύδουμε για την ευχή μας στο σιντριβάνι της αγάπης, με τον κόσμο να συρρέει απ’ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη για να την πραγματοποιήσει. Ο καφές στο ιστορικό “Antico Caffe Greco” (https://anticocaffegreco.eu) ανήκει στα απαραίτητα του ταξιδιού. Χτίστηκε το 1760 από έναν Έλληνα (ονόματι Νικόλα ντέλα Μανταλένα) και από τότε έχει γίνει σημείο αναφοράς της πόλης. Τιμές τσουχτερές, βαριά κομψή διακόσμηση και τα ίδια τραπέζια που κάποτε καθόταν ο Γκαίτε, ο Καζανόβας και ο Λόρδος Βύρων. Στην Ιταλία είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αντισταθείς στις τόσες λιχουδιές που υπάρχουν, ειδικά στα μαγαζάκια που ξεχύνονται στο δρόμο και σε προδιαθέτουν να τις δοκιμάσεις. Απαραίτητα στάση στο “Caffe Canova” (http://www.canovapiazzadelpopolo.it/) για άπαιχτο πλούσιο τιραμισού με αφράτη μυρωδάτη κρέμα και γλυκό άρωμα.

Rome, Italy
Rome, Italy

Κατηφορίζοντας στην Piazza den Popolo, η αριστουργηματική εκκλησία Santa Maria del Popolo αξίζει σίγουρα την επίσκεψή μας. Παίρνοντας μορφή εκκλησίας το 1213 και έχοντας φιλοτεχνηθεί το 1655 από τον Μπερνίνι, περιλαμβάνει μπαρόκ και αναγεννησιακές δημιουργίες μπλεγμένες με μια δόση κατάνυξης και σεβασμού προς το μεγαλειώδες έργο του διάσημου Ιταλού γλύπτη και ζωγράφου.

Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να μην κάνουμε μια στάση για να δούμε παράσταση όπερας, μιας και οι Ιταλοί έχουν μεγάλη μουσική και καλλιτεχνική παιδεία. Το δεύτερό μας βράδυ το περάσαμε στο θέατρο “Margherita”, όπου απολαύσαμε την όπερα “Traviatta” του Βέρντι. Το “παραστρατημένο” έργο (La Traviatta σημαίνει η παραστρατημένη) με κείμενα του Πιάβε και μουσική του μεγάλου Τζουζέπε Βέρντι παίχτηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1853 και δεν είναι άλλο από το περίφημο έργο «Η κυρία με τις καμέλιες», το οποίο διασκευάστηκε και παρουσιάστηκε στο ιταλικό κοινό. Από τότε μέχρι και σήμερα η συγκεκριμένη όπερα κρατεί τα σκήπτρα στις επιλογές του κόσμου στις διεθνείς λυρικές σκηνές και έχει τιμηθεί από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του χώρου.

Μέρα 3η

Σειρά έχουν οι περίφημες Κατακόμβες του Αγίου Καλλίστου λίγο έξω από τη Ρώμη, που για τη μεταφορά μας εκεί συμφέρει να πάρουμε το λεωφορείο που πηγαίνει κατευθείαν από την Piazza Venezia. Οι κατακόμβες είναι τεράστια σκοτεινά και υγρά μονοπάτια σαν λαβύρινθοι που οι αρχαίοι Ρωμαίοι έθαβαν εκεί τους νεκρούς τους. Αυτό με τα χρόνια καταργήθηκε, επειδή οι αλλόθρησκοι βεβήλωναν τους τάφους και τους νεκρούς. Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που αξίζει να τη ζήσει κανείς, μιας και “κουβαλάει” χρόνια ιστορίας και αρχαίου πολιτισμού. Λίγο παρακάτω συναντάμε τη διάσημη εκκλησία Domine Quo Vadis, όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Πέτρος είδε σε όραμα τον Χριστό και του αναφώνησε “Domine, quo vadis?” (Κύριε, πού πηγαίνεις;).

Trastevere in Rome
Trastevere, Rome

Μετά τη σύντομη εκδρομή μας καταλήγουμε στην πιο μποέμ περιοχή της Ρώμης με τα δεκάδες εστιατόρια και μπαρ, το ανήσυχο Trastevere. Βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Τίβερη και φημίζεται για τη σπιρτάδα και τον αλέγκρο χαρακτήρα του. Σταματήσαμε για ένα δροσιστικό aperitivo στο πολύβουο “Enoteca Trastevere” (https://www.enotecatrastevere.it/) και έπειτα δοκιμάσαμε εξαιρετική παραδοσιακή καρμπονάρα με πλούσιο guanciale και φανταστική γεύση στο “Il Duca” (http://www.ilducaintrastevere.com/).

Για τη διαμονή σας προτιμήστε να μείνετε κοντά στο ιστορικό κέντρο για να έχετε εύκολη πρόσβαση στα κυριότερα αξιοθέατα με τα πόδια ή και με το μετρό. Κάποιες καλές και σχετικά οικονομικές επιλογές είναι:

Colosseum Corner (https://www.colosseumcorner.com/)
Εξαιρετική τοποθεσία, ακριβώς δίπλα από το Κολοσσαίο, καθαρό και τακτοποιημένο, ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για 3 βράδια.

La Casa sul Corso (https://www.hoteldelcorsoroma.com/en/)
Μόλις μισό χιλιόμετρο από το Πάνθεον και από τα λίγα pet friendly ξενοδοχεία της πόλης. Αρκετά value for money επιλογή.

Piazza Venezia Apartment (http://piazza-venezia-luxury-design-apartment.italyromehotels)
Μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο περιλαμβάνεται στην τιμή του δωματίου. Μοντέρνα minimal διακόσμηση.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα