fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Άργουρα

Αξιολόγηση: Καλό

Άργουρα

Άργουρα: Πολύ καλή πρόταση, ψαροφαγία με επιτυχημένες τολμηρές προτάσεις

 

Τα «Άργουρα» που παίρνουν το όνομά τους από το χωριό του σεφ και ιδιοκτήτη, Νίκου Μιχαήλ,στη νότια Εύβοια, έχουν καταφέρει να χτίσουν μια φήμη που αργά και σταθερά μεταφέρεται σε όσους αναζητούν την ψαγμένη θαλασσινή γαστρονομία και είναι σήμερα το μοναδικό επώνυμο ποιοτικό μαγαζί της περιοχής.

Σ΄ένα λίγο «χύμα αρτιστίκ» σκηνικό, ο Νίκος Μιχαήλ παραμένει σεμνός και με δημιουργική στόφα και κρατά ζωντανό τον έρωτά του για τη μαγειρική. Μια ματιά στο περιβάλλον, επιβεβαιώνει πως εδώ δίνουν σημασία στην ουσία και όχι στις φιοριτούρες. Στο ιδιόρρυθμο  mix & match της διακόσμησης με τις vintage καρέκλες και τα ρετρό τραπέζια, θα δεις διάφορα αντικείμενα: μουσικά όργανα, παλιά ραδιόφωνα, πίνακες με τοπία και αναμνήσεις, δεκάδες γλαστράκια με χαρούμενα φυτά και βότανα, που πετυχαίνουν ένα άχρονο ανθισμένο σύμπαν βγαλμένο από καλοκαιρινές διακοπές. Αντίστοιχα πολύχρωμο και το crowd που γεμίζει καθημερινά τα τραπέζια του. Ακόμη και την ήσυχη Δευτέρα που το επισκεφτήκαμε, ήταν γεμάτο από νεαρά και ωριμότερα ζευγάρια και διαφορετικές παρέες με αρκετούς ξένους (άκουγες από γαλλικά μέχρι ρώσικα), που απολάμβαναν το φαγητό με background τις μουσικές επιλογές που κινούνται σε αυστηρά έντεχνα μονοπάτια, συμβάλλοντας στον ιδιοσυγκρασιακό χαρακτήρα του.

Άργουρα - FlagInLife
photo credits: fb Άργουρα

Την αυλαία άνοιξε μια μάλλον μέτρια ψαρόσουπα σε εμαγιέ κούπα, χωρίς γευστικό βάθος, με έντονη τη λιπαρή ουσία,η οποία δεν πρόλαβε να αφήσει εντυπώσεις καθώς η συνέχεια αποκατέστησε την πραγματική εικόνα του μαγαζιού. Δοκιμάσαμε μια πολύ καλή ανθολογία από ορεκτικά με καλοφτιαγμένη ταραμοσαλάτα και τραγανά τσιπς γλυκοπατάτας συνοδεία μιας ποικιλίας από ωμά ψάρια: καρπάτσιο λαβράκι με ανάλαφρα πικάντικες νότες από ρίγανη, φαγκρί με αρωματικά και σπιρτόζικα εσπεριδοειδή και φιλέτο τόνου με ενδιαφέρουσα αρωματική αίσθηση. Η γενική εικόνα ήταν καλή με εμφανή την εμμονή στην ποιοτική πρώτη ύλη και στο σεβασμό όσον αφορά τη διαχείρηση της.

Η παρουσία στο τραπέζι ενός πιάτου με φούσκες-σπινιάλο, στολισμένες με λεπτές φουντίτσες από κρίταμο να κολυμπάνε μέσα σε καλοφτιαγμένο λαδολέμονο εκτός του ότι ήταν ενδιαφέρουσα σαν επιλογή  δείχνει και την αγάπη του σεφ για τα  όστρακα, τα οποία -ψαριάς επιτρέπουσας- βρίσκεις σχεδόν πάντα στο εστιατόριο.

Ένα ακόμη πιάτο που δοκίμασα το οποίο αποκαλύπτει τη διάθεση του σεφ για πειραματισμούς -που όταν τολμά, του βγαίνουν- είναι η εξαιρετική νεωτεριστική ανάγνωση στον “μπακαλιάρο-σκορδαλιά’’. Ωμός μπακαλιάρος καρυκευμένος με πίκλες από τσίκουδα (-μικροί πράσινοι χιώτικοι καρποί που μοιάζουν με κάπαρη-) πάνω σε ακούσια “ακατέργαστη” σκορδαλιά, ελαφρώς μπλενταρισμένη, έδωσαν μια γεύση που σε κάνει να θες να επιστρέψεις. Απλά ευρηματικό και πολύ καλό. Ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η ζεστή μελιτζάνα με το καπνιστό χέλι. Η σάρκα της μελιτζάνας σε μεγάλα κομμάτια βγάζει έντονα την καπνιστή γεύση , που ανταγωνίζεται την επίσης καπνιστή επίγευση του χελιού.

Για να μην πλατειάζουμε θα κλείσω με το εξαιρετικό al dente σπαγγέτι με αχινό, που έφερε όλη την γλυκιά αλμύρα της θάλασσας στο στόμα και ένα καλκάνι ψημένο στη σχάρα, (λίγα λεπτά παραπάνω από το επιθυμητό) με υποτονισμένη, ελαφρώς  την υγρασία που επιθυμείς σε ένα ντελικάτο ψάρι.

Φυσικά δοκιμάσαμε πολύ περισσότερα πιάτα αλλά δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Η ουσία ούτως ή άλλως θα είναι η ίδια. Τα Άργουρα είναι ένα ενδιαφέρον μαγαζί που ξεφεύγει αισθητικά από την πεπατημένη το οποίο ξέρει καλά τι σημαίνει θάλασσα και πως πρέπει να διαχειριστείς τα καλούδια της.

Η επίσκεψη στο εστιατόριο έγινε στις 23/5.

‘Αργουρα
Ψάρι – θαλασσινά
Διεύθυνση : Θησέως και Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές
Τηλ :217 7173200
Ωράριο: βράδυ, Κυριακή μόνο μεσημ.
Τιμή : 35-50 Ε

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα