Στην Άφησσο στο Πήλιο, τα 6 Κλειδιά Seaside Lodge συνδυάζουν την αισθητική ενός παραδοσιακού ξενώνα με αύρα γαλλικής υπαίθρου, με ελληνοπρεπείς γευστικές συνθέσεις.
Μόλις είκοσι χιλιόμετρα από το κέντρο του Βόλου, και λίγα μέτρα μακριά από το χωριό Άφησσος, βρίσκεται το ξενοδοχείο 6 Κλειδιά Seaside Lodge. Τοποθετημένο στην κυριολεξία επάνω στο κύμα, με τα καταγάλανα νερά της παραλίας Καλλιφτέρη να χαϊδεύουν τις βεράντες του, ένα παλιό καρνάγιο μεταμορφώθηκε το 2010 σε έναν κομψό ξενώνα με έξι σουίτες ίδιου χαρακτήρα, και μία executive.
Υπεύθυνοι πίσω από αυτήν τη μεταμόρφωση είναι οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, Ιωάννης και Βάσω Καρά. Θέλοντας να μεταδώσουν στον επισκέπτη ένα αίσθημα σπιτικής φιλοξενίας, δημιούργησαν ένα προορισμό με αύρα εξοχής. Ένα εξοχικό σπίτι όπου οι εναλλαγές εικόνων, από τους μεγάλους κήπους στην είσοδο, μέχρι τις αυτόνομες βεράντες με θέα το πέλαγος σε κάθε δωμάτιο, μεταφέρουν στον επισκέπτη μια αίσθηση κομψότητας, πολυτέλειας και ρουστίκ αισθητικής.
6 λέξεις: Τοποθεσία – φιλοξενία – αισθητική – θάλασσα – γαστρονομία – εξυπηρέτηση. Όπως μου μετέφερε η Βάσω και ο Ιωάννης, αυτά είναι τα στοιχεία που ήθελαν να συνδυάσουν στο 6 Κλειδιά Seaside Lodge, και που φυσικά χάρισαν και το όνομα σε αυτόν τον διαφορετικό παραθαλάσσιο προορισμό.
Στο 6 Κλειδιά Seaside Lodge στεγάζεται και το βραβευμένο εστιατόριο «Έξι Κλειδιά», που απλώνει τα τραπέζια του σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον με αέρα γαλλικής υπαίθρου. Η διακόσμηση του χώρου και η ατμόσφαιρα που βγάζει στον επισκέπτη, παραπέμπει σε αυθεντικό εξοχικό σπίτι (cottage): πελώρια ανοικτά παράθυρα, ριχτάρια, μαξιλάρια, αντίκες και διακοσμητικά στοιχεία με έντονο ρουστίκ χαρακτήρα και ξεθωριασμένα γήινα χρώματα, πλάι σε μεγάλες ανθικές συνθέσεις που ομορφαίνουν και χρωματίζουν τον χώρο.
Η υψηλή επιμέλεια της κουζίνας στα «Έξι Κλειδιά», από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του εστιατορίου, βρίσκεται στα έμπειρα χέρια του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη. Λάτρης και υπέρμαχος της ελληνικής κουζίνας ο ίδιος, χαρτογραφεί ένα μενού εμπλουτίζοντας παραδοσιακές συνταγές με μοντέρνες πινελιές και τεχνικές, αναδεικνύοντας παράλληλα τοπικές πρώτες ύλες από μικρούς παράγωγους. Στην κουζίνα, η δημιουργική ελληνική προσέγγιση του σεφ Μπαξεβάνη, υλοποιείται σε καθημερινή βάση από το δίδυμο Κώστα Κολοβού και Κώστα Πασσά.
Την ημέρα της επίσκεψής μου στο 6 Κλειδιά Seaside Lodge, δεν έλειψαν ωστόσο και κάποιες δημοφιλείς διεθνείς συνθέσεις που συνοψίστηκαν σε μια κάρτα με προτάσεις ημέρας. Ενα arancini, ένα ψάρι σεβίτσε και άλλο ένα τύπου τατάκι, είναι πιάτα που ίσως ανταποκρίνονται σε μια γενικότερη παγκόσμια τάση της γαστρονομίας, που αναζητά διεθνείς και δημοφιλείς γευστικές συνθέσεις με χαρακτηριστικές ονομασίες, οι οποίες δηλώνουν την χώρα ή την ήπειρο προέλευσής τους.
Μπροστά μου ήρθαν δυο χαρακτηριστικά πιάτα της κουζίνας του εστιατορίου 6 Κλειδιά, που τονίζουν την ελληνική εικόνα. Ένα λαβράκι στο φούρνο, γεμιστό με χόρτα εποχής και μυρωδικά (όπως μυρώνια και καυκαλήθρες), πλαισιωμένο από αρώματα ούζου και καρδιές λεμονιού, και ένα σιγομαγειρεμένο αρνί με πατάτες στον φούρνο και πουρέ μελιτζάνας. Εδώ η χορτόπιτα φτιάχνεται με φύλλο χαρουπιού και ψήνεται στην σχάρα, ενώ η σαλάτα με χλωρά φασόλια και πεπόνι, συναντά το μονοπάτι του εκμοντερνισμού, καθώς η μυζήθρα που τη σκεπάζει έρχεται σε μορφή αφρού και το πορτοκάλι που ντύνει την σαλάτα σε μορφή τζελ .
Οι οικείες γεύσεις συνεχίστηκαν και στα γλυκά, με ένα γυμνό γαλακτομπούρεκο στη λογική της γαλατόπιτας. Φίνα και διακριτική κρέμα και στο πλάι δροσιστικό παγωτό από γιαούρτι.
Στα προσεχή σχέδια, το 6 Κλειδιά Seaside Lodge θα παραμείνει για πρώτη φορά ανοικτό και τον χειμώνα, προσφέροντας στους επισκέπτες από όλο τον κόσμο μια εξατομικευμένη φιλοξενία με φόντο τον χιονισμένο Πήλιο και τα απάνεμα νερά της παραλίας Καλλιφτέρη στην Άφησσο. Στην Άφησσο άλλωστε, «ποτέ δεν φυσά»!
6 ΚΛΕΙΔΙΑ SEASIDE LODGE
Διεύθυνση: Παραλία Καλλιφτέρη Άφησσος, Μαγνησία, 370 10
Τηλ.24230 33720