fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
6 και 1 αμαρτωλά negroni
negroni

6 και 1 αμαρτωλά negroni

Negroni… ένα cocktail με ιστορία, που συνεχίζει να γράφεται

Από το 1919 στην Φλωρεντία, όταν ο κόμης Camilio Negroni, ζήτησε στο Caffe Casoni να του ενισχύσουν το Americano του με gin (αντί της σόδας) κανένας δεν θα πίστευε πως είχε αρχίσει να γράφεται ιστορία ενός από τα πιο εμβληματικά cocktail της εποχής.

To negroni έγινε πολύ γρήγορα το αγαπημένο cocktail των Ιταλών θαμώνων. Στα χρόνια που ακολούθησαν έγινε ένα πραγματικό “musttry” σε όλους τους παραθεριστές που επισκέπτονται τόσο τη Ρώμη όσο και τις υπόλοιπες πόλεις τις Ιταλίας. Την τελευταία δεκαετία, η συνταγή του έχει γίνει σημείο έριδας για τους βιρτουόζους bartenders… Πιο είναι το κατάλληλο vermouth, πώς αλλάζει ο χαρακτήρας του ανάλογα το gin που χρησιμοποιείται ή πια είναι τα «σωστά» bitter liqueurs που θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν τέλεια τη συνταγή!

Η ομάδα των bartenders του FLAG, ακολουθώντας πιστά την ανάγκη της ικανοποίησης του γλυκόπικρου ουρανίσκου της, ξεκίνησε την αιρετική αναζήτηση πειραγμένων negroni συνταγών προτείνει τις εξής 6 αμαρτίες…

Boulevardier

Δημιουργία του τυχοδιώκτη συγγραφέα Erskine Gwynne, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης, άφησε την Αμερική για το Παρίσι, κουβαλώντας μαζί του τον μακρινό χειμερινό ξάδελφο του negroni. Αντικατέστησε το gin με bourbon και έκρυψε λίγο από το ανθικό στοιχείο του, προσθέτωντας τόνους βαρελιού και γλυκών φρούτων-μπαχαρικών. Μία τολμηρή παραλλαγή που βρήκε θέση σε πολλές λίστες cocktail.

Sin Cyn

Μία πολύ πιο πρόσφατη δημιουργία του Paul Dellevigne της Φιλαδέλφειας από το  Pennsylvania’s Red Owl Tavern. Το Campari και το gin της κλασικής συνταγής δίνουν τη θέση τους σε σκωτσέζικο whisky και Cynar (ένα Ιταλικό amaro βασισμένο στα αρώματα της αγκυνάρας και έξυπνα bitter στοιχεία). Οι φίλοι των παλαιωμένων αποσταγμάτων χαμογελάνε, γιατί η γευστική αλληλουχία των υλικών είναι αναπάντεχα μελωδική και ισορροπημένη.

Megroni

Για άλλη μία φορά συναντάμε το Cynar, αλλά τώρα αναμετριέται αρωματικά με Metaxa 5 αστέρων και ξηρό vermouth (κάπως πρέπει να μετριάσουμε τη φυσική γλύκα του Μοσχάτου κρασιού που ξεκουράζεται μέσα στην μυστική συνταγή του Metaxa). Ευχάριστα γήινη νότα, προσθέτει ένα κομμάτι φρέσκιας πράσινης πιπεριάς, που πατιέται στο mixing glass πριν την οριστική ανάμειξη των υλικών.

Frozen Negroni

Vintage πότες και bartenders, κρατηθείτε και μην τρομάξετε! Περί αμαρτίας πρόκειται, αλλά πρέπει να το αναφέρουμε. Η κλασική συνταγή ενισχυμένη με λίγο σιρόπι ζάχαρης και φρέσκο πορτοκάλι, μέσα στο blender. Μία καλή δόση πάγου και εγένετω καλοκαιρινό γλυκοπικροξινό αλκοολούχο smoothie με θύμιση negroni.

Sbaglia to Negroni

Για τους λάτρεις των panches και των large bowls, μία παραλλαγή του κλασικής συνταγής Americano (Campari, Sweetvermouth, Soda) σερβιρισμένη επί 10 σε μεγάλη γυάλα με αντικατάσταση της σόδας από ξηρό αφρώδη οίνο. Σερβίρεται με μπόλικο πάγο στο ποτήρι με τις εναπομείναντες φυσαλίδες να υπόσχονται «σκασίματα» χαράς στον ουρανίσκο του επίδοξου πότη…

Kingston Negroni

Δημιουργία νεοϋορκέζου bartender στο ξεκίνημα της προηγούμενης δεκαετίας, με το gin να δίνει τη θέση του σε Τζαμαϊκανό overproof ρούμι. Έντονο αποτέλεσμα, με πιπεράτους τόνους και αλκοολικούς βαθμούς που ζαλίζουν.

Η έβδομη πρόταση;

Βρείτε τον αγαπημένο σας ορεξάτο barman (sos να αποφεύγεται πάντα τους κακεντρεχείς, ανόρεχτους και ψωνισμένους mixologists!), ρωτήστε αν έχει τα ανάλογα υλικά και αρχίστε τους αιρετικούς πειραματισμούς. Το αποτέλεσμα μπορεί να μην σας δικαιώνει πάντα αλλά είμαι σίγουρος πως ο Camilio Negroni δεν θα περίμενε το όνομά του να μείνει στην ιστορία και να ακούγεται με τόση χαρά εδώ και έναν αιώνα!

Αν όμως το είχε ζητήσει Σάββατο βράδυ στο φόρτε της δουλειάς… Το πιο πιθανό να είχε μείνει στην αφάνεια… Respect your bartender!

Περιμένουμε τη συνταγή σας!

A` Δημοσίευση: 19.08.2022  Updated: 17.03.2023

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα