fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
5 νέα αθηναϊκά εστιατόρια με ηχηρή υπογραφή
Line Athens

5 νέα αθηναϊκά εστιατόρια με ηχηρή υπογραφή

Διαψεύδοντας τον Άντονι Μπουρντέν, που στο best seller βιβλίο του «Κουζίνα Εμπιστευτικό» είχε πει πως «πρέπει να είσαι τρελός για να θέλεις να ανοίξεις εστιατόριο», πέντε αναγνωρισμένοι σεφ, με τόλμη και μαγειρική δεινότητα, αποφάσισαν να αψηφήσουν τις δυσκολίες και την περιρρέουσα αβεβαιότητα και να χαρίσουν στην αθηναϊκή γευστική σκηνή πέντε νέα εστιατόρια που αξίζουν την προσοχή μας.

 

Mayan restaurant

Mayan by Aliento Experience
Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου άνοιξε το νέο project του σεφ Σταμάτη Τσίλια στην στοά Πεσματζόγλου ι στην Πανεπιστημίου απέναντι από την Ακαδημία Αθηνών, με concept που εμπνέεται από την λατινοαμερικάνικη και την περουβιανή κουζίνα, την οποία υπηρετεί με ταλέντο εδώ και χρόνια.

Ο μικρής κλίμακας εσωτερικός χώρος του Mayan by Aliento θα μονοπωλείται από μια χαμηλή μπάρα 12 θέσεων (στο ύψος του τραπεζιού), στο στιλ ενός Omakasi Chef’s table, όπου οι συνδατημόνες καθισμένοι αναπαυτικά σε πολυθρόνες και σε οπτική επαφή με τον σεφ να μαγειρεύει, θα απολαμβάνουν πιάτα της Nikkei κουζίνας με ελληνικά ψάρια και θαλασσινά, όπως σεβίτσε, ταρτάρ, μοσχάρι με χαλαπένιος και ρέβα μαγειρεμένη σε ζωμό ντάσι. Υπάρχει και εξωτερικός χώρος με άνοιγμα στον αττικό ουρανό και λίγα τραπέζια, ενώ το ευέλικτο μενού, που θα αλλάζει συχνά, θα σερβίρεται από τις 2.00 το μεσημέρι με έμφαση στο after office. Τα κοκτέιλ θα έχουν την υπογραφή του δικού μας Άρη Χατζηαντωνίου, και η λίστα κρασιών ετικέτες από ελληνικά οινοποιεία.

Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσματζόγλου

Line Athens

Line Athens: Κρασιά από φρούτα και βιώσιμη αντίληψη
Στα Κάτω Πετράλωνα, μια περιοχή εκτός ραντάρ, τρία σημαντικά ονόματα της αθηναϊκής bar σκηνής, οι Βασίλης Κυρίτσης, Νίκος Μπάκουλης (Clumsies) και Δημήτρης Νταφόπουλος (Three Cents) οραματίστηκαν έναν ψαγμένο χώρο και από τις αρχές του Μάρτη σερβίρουν κρασί ζύμωσης από φρούτα, νομαδικές μπίρες, προζυμένια ψωμιά και comfort γεύσεις, που βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε όσους βγαίνουν αναζητώντας μια ξεχωριστή πρόταση.

Ο βιομηχανικός χώρος που στέγαζε την Γκαλερί Ζουμπουλάκη δεν χρειάστηκε πολλές παρεμβάσεις, άλλωστε το σλόγκαν η «μέθοδος της αναρχίας» που πρεσβεύει (σαφής αναφορά στην άναρχη διαδικασία της ζύμωσης) ταίριαξε εύκολα με το concept του all-day χώρου, που έχει ως σημαία τη δημιουργία μιας κοινότητας με μια νέα ολιστική κατεύθυνση, που αγκαλιάζει την εποχικότητα και τη βιωσιμότητα, που δεν αφορά μόνο τα υλικά, αλλά και τον τρόπο ζωής εν γένει. Η μακρόστενη μπάρα και το φουτουριστικό άγαλμα μιας μοβ Αφροδίτης της Μήλου από τον καλλιτέχνη Sake έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν του χώρου. Εδώ θα δοκιμάσεις fermented «κρασιά» από σύκο Κύμης, ρόδι του Παρνασσού και βορειοελλαδίτικο μήλο, τα οποία εμφιαλώνονται στο παρασκευαστήριό τους και διαλέγεις από τη λίστα με ένδειξη τη χρονιά, την ποικιλία και την προέλευση του φρούτου. Τη λίστα υπογράφει ο οινολόγος Θάνος Γεωργιλάς, (T-oinos), ενώ δεν λείπουν τα κρασιά από σταφύλι από το ικαριώτικο οινοποιείο Καρίμαλη. Οι μπίρες περιλαμβάνουν μια lager και δύο IPA, μια πικρούτσικη west και μια ισορροπήμένη east coast style, ενώ τα κοκτέιλ with a twist αφορούν κλασικές συνταγές, όπως το negroni, το dry martini και τη Μαργαρίτα, που σερβίρεται με ντοματάκι κονφί.

Line Athens

Στο κεφάλαιο του φαγητού, ο Παύλος Κυριάκης έχει επιμεληθεί το comfort δημιουργικό μενού με πιάτα που αποζητούν το sharing και βάζουν τις εποχιακές πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς στο επίκεντρο, αλλά και τη zero waste φιλοσοφία, αφού τα υποπροϊόντα τους αξιοποιούνται στην κουζίνα και στα κοκτέιλ. Στα highlights σημειώστε την πειραματική προσέγγιση του Vitello Tonnato Tataki, με τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας, φρέσκο ​​τόνο, κάπαρη, τα hot dogs σε ψωμί μουστάρδας με χοιρινό λουκάνικο και σπιτική κέτσαπ, ενώ αίσθηση έχουν κάνει τα προζυμένια ψωμιά της Φαίδρας Μαυροειδή Σβανά, που σερβίρονται με αρωματισμένα βούτυρα, αλλά και με toppings, όπως το φρεσκοκομμένο ψωμάκι με φύκια, καπνιστή πέστροφα, φρέσκο ​​κρεμμυδάκι, τραγανή salicornia και ελληνική μαγιονέζα με λάιμ. Το δημοφιλές κυριακάτικο brunch έχει λίστα αναμονής και fun χαρακτήρα με μουσικές από guest DJs, επαγγελματίες και μη.

*Αγαθοδαίμονος 37 Κάτω Πετράλωνα, Τηλ.: 210 3421311

Blue Oyster, Athens, Greece

Blue Oyster: Όστρακα και value for money σαμπάνιες
To λιλιπούτειο στιλάτο oyster bar που ξεφύτρωσε στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Αιόλου αποτελεί αποτέλεσμα της σύμπραξης των ιδιοκτητών του αγαπημένου bar restaurant Noel και της γαστρονομικής ταβέρνας ΦΙΤΑ του Νέου Κόσμου. Η Φανή Σπυριδάκη και ο Φώτης Φωτεινόγλου εμπνεύστηκαν μια ενδιαφέρουσα εκδοχή ελληνογαλλικού fine dining, με μποέμικο στιλ και φινετσάτη πολυτέλεια, βασισμένη στα φρούτα της θάλασσας και τις σαμπάνιες σε προσιτές τιμές.

Με έμπνευση από το μπλε μπαρ του Noel, το Blue Oyster κάνει αισθητή την παρουσία του από την μπλε πόρτα της εισόδου και συνεχίζει στα άλλα δύο επίπεδα, με αναφορές στο χρώμα από το οποίο παίρνει το όνομά του, όπως τα αστραφτερά πλακάκια στο ισόγειο, ενώ αγαπημένη λεπτομέρεια αποτελούν τα ζωγραφισμένα από σπουδαστές της Καλών Τεχνών πλακάκια, αλλά και το στοιχείο του χιούμορ.

Blue Oyster restaurant, Athens

Αγαπημένοι μεζέδες της θάλασσας, στρείδια, χτένια, αστακοί και γαρίδες, με τη φίνα και φρέσκια γεύση τους, τοποτετούνται στην μπάρα -όπως συμβαίνει και στο ιστορικό Oyster Bar της Νέας Υόρκης-, ενώ το μενού συμπληρώνουν edamame, σαλάτες, nigiri, καρπάτσιο και σεβίτσε θαλασσινών και φινετσάτο sushi rice με μυρωδικά και ψάρι ημέρας. Υπάρχουν δύο μεγέθη από πλατό με όστρακα, ωμά ψάρια και θαλασσινά, ενώ οι μεσογειακές πινελιές πασπαλίζουν με νόστιμη εντοπιότητα τις ασιατικές γεύσεις. Ετικέτες κρασιών από την Ελλάδα, τον παλιό και νέο κόσμο, κοκτέιλς και βέβαια οι σαμπάνιες έχουν την τιμητική τους, με φιάλες που ξεκινούν από τα 70 ευρώ. Η συνταγή της fun εξόδου συμπληρώνεται από απρόβλεπες και ετερόκλητες μουσικές επιλογές, που αγαπούν το πάρτυ και προμοτάρουν εξωστρέφεια.

*Κολοκοτρώνη 62 Αθήνα, Τηλ.: 210 322 1448

Grande Dame

Grande Dame: Αστική «φλόγα»
Ο πολυβραβευμένος σεφ Γιάννης Σολάκης επέστρεψε στα γαστρονομικά δρώμενα της Αθήνας με το καινούργιο εστιατόριο «Grande Dame» στην οδό Νίκης στην Πλάκα. Το κομψό νεοκλασικό κτίριο του 1817 που στέγαζε την ταβέρνα «Παλιά Αθήνα» έχει λειτουργήσει και ως πανδοχείο, με οικοδέσποινα μια αρχοντική κυρία από τη Σμύρνη, που ενέπνευσε και το όνομα. Ο ατμοσφαιρικός χώρος, που ανακανίστηκε από την αρχή, διατήρησε τα παλιά πλακάκια, που δίνουν έξτρα χαρακτήρα στο εσωτερικό. Γύψινες λεπτομέριες, πολυέλαιοι, συνυπάρχουν με σύγχρονες διακοσμητικές προσθήκες και αγκαλιάζουν τα καλοστημένα με υφασμάτινα τραπεζομάντιλα τραπέζια, που ενισχύουν την πινελιά της αστικής αύρας.

Ο έμπειρος σεφ, τον οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκαμε στη Μύκονο, στο κεφάλαιο του μενού δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο στοιχείο της φωτιάς, που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο trend, με εκλεκτά κρέατα, θαλασσινά και ψάρια μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, στα κάρβουνα, στη φλόγα και στον καπνό. Θα απολαύσετε γαρίδες στη σχάρα με σάλτσα ντομάτας, φέτα και ούζο, καπνιστό χταπόδι με αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα και μαρμελάδα ντομάτας, αλλά και μελωμένο λαιμό μαύρου χοίρου με μαγιονέζα μαύρου σκόρδου και τσιπς με παλαιωμένη γραβιέρα.

grand dame restaurant, Athens

Το μενού συμπληρώνουν εκσυγχρονισμένα κλασικά πιάτα της αστικής κουζίνας ειδωμένα με σύγχρονη ματιά. Ταραμοσαλάτα με ούζο και φιλέ αμυγδάλου, χούμους με τραγανό ρεβίθι και ρόδι, αθηναϊκή σαλάτα με κενέλ μαγιονέζας με αρακά και πατάτα, λαβράκι μαρινέ σε στιλ gravlax και σιγομαγειρεμένο αρνάκι με κους κους και βερίκοκα. Τα επιδόρπια έχουν ελληνικότατες βάσεις, με το ραβανί να ενισχύεται με μαρμελάδα φράουλας και το κανταΐφι με παγωτό βανίλια.

Μεγάλη σημασία έχει δοθεί και στην κάβα, που μετράει πάνω από 150 ετικέτες, ως επί το πλείστον από τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ δεν λείπουν τα κοκτέιλ.

*Νίκης 46 Σύνταγμα, τηλ.: 6936 060481

jerar restaurant in Athens

Jerár: Μπιστρό με ελληνική ψυχή και ψαγμένα κρασιά
Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο Jerár, με σεφ και συνιδιοκτήτη τον βραβευμένο Χάρη Νικολούζο και τον bartender και επιχειρηματία Γιώργο Καβακλή, που δραστηριοποιείται ήδη στη γειτονιά της Δάφνης με τα επιτυχημένα Barro Negro και Spoiled, κέρδισε τις εντυπώσεις από την πρεμιέρα του. Στον ήσυχο πεζόδρομο της Αγίας Βαρβάρας, το Jerár συνδυάζει την πολύ καλή πρώτη ύλη με τις ραφιναρισμένες τεχνικές και τη χαλαρή ατμόσφαιρα, που παραπέμπει τα νεο-μπιστρό του Παρισιού. Εχει μίνιμαλ αστική αισθητική και πανέμορφη ανοιχτή κουζίνα, εμφανείς κολόνες κι ένα παλιό κλιμακοστάσιο, που καμουφλάρεται από μια καμάρα.

Η έμφαση στο κρασί αποδεικνύεται από τις προσεκτικές επιλογές από ελληνικά και ξένα οινοποιεία, βιοδυναμικά και φυσικά κρασιά από την Ελλάδα και τη Γαλλία, με την επιμέλεια των Γιάννη Επιτροπάκη και Κώστα Φράγκου, ενώ υπάρχουν πάντα αρκετές επιλογές σε ποτήρι, οι οποίες ανανεώνονται ακολουθώντας την εποχικότητα.

Το μενού έχει διαμορφωθεί με γνώμονα το κρασί, έχει ελληνική ψυχή και comfort πρόσημο, χωρίς να κλείνει τα μάτια σε επιρροές από άλλες κουζίνες. Θα βρείτε χορτοπιτάκια, nuggets από κουνέλι με μαγιονέζα με σπετσιερικό και πίκλες λαχανικών, σκουμπρί σαβόρο με πουρέ καπνιστού χουρμά και αυγοτάραχο Τρικαλινού, cacio e peppe με γαρίδες, κοτόπουλο παστιτσάδα, πεσκανδρίτσα ρεβιθάδα και αρνάκι και ριζότι. Οπως κάθε εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του, το Jerár ζυμώνει το δικό του ψωμί με φυσικό προζύμι τεσσάρων ετών και το σερβίρει με ελαιόλαδο από τη Μάνη και βούτυρο από ξινή κρέμα. Τα επιδόρπια περιλαμβάνουν παραδοσιακή ρωσική μελόπιτα, medovik, με καραμέλα.

*Αγίας Βαρβάρας 55 Δάφνη τηλ.: 6949115099

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα