fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
4 ορεινές ταβέρνες στην ελληνική ύπαιθρο που αξίζει να επισκεφθείς
ορεινές ταβέρνες

4 ορεινές ταβέρνες στην ελληνική ύπαιθρο που αξίζει να επισκεφθείς

Από την ακριτική Αλεξανδρούπολη μέχρι τα βουνά της ιπποτικής Ρόδου, τέσσερις ορεινές ταβέρνες που υπηρετούν την ελληνική κουζίνα, θα σας κερδίσουν με τις γεύσεις τους.

 

Σ’ έναν κόσμο που αλλάζει με ασύλληπτες ταχύτητες, δε θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες οι διατροφικές μας συνήθειες. Κόντρα λοιπόν στην εποχή της ταχύτητας και του γρήγορου φαγητού, σας προτείνουμε τέσσερις ορεινές ταβέρνες που κρατούν ψηλά τη σημαία της παράδοσης και του ζεστού αληθινού φαγητού μιας ελληνικής κουζίνας, που τείνει να εκλείψει σ’ ένα μέλλον όχι και τόσο μακρινό.

 

Η Παράγκα στη Ρόδο

 

Δεν είναι μόνο η πολύ υψηλή θέση που πήρε στα πρόσφατα FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2023, που κατατάσσουν Παράγκα στα ορεινά της Ρόδου σαν το παραδοσιακό εστιατόριο με την υψηλότερη βαθμολόγια στην ελληνική επικράτεια. Δεν είναι η αληθινή zero waste φιλοσοφία της και το γεγονός ότι για την κουζίνα της προμηθεύεται προϊόντα που βρίσκονται σε μηδαμινή χιλιομετρική απόσταση από την ταβέρνα, καθώς όλες οι πρώτες ύλες προέρχονται από το ίδιο το χωριό.

Παράγκα Ρόδος

Είναι κυρίαρχα η διάσωση της ροδίτικης γαστρονομικής παράδοσης, όπως αύτη εκφράζεται μέσα από το μαγειρικό πρίσμα του ιδιοκτήτη της Γιάννη Ευθυμίου. Δοκιμάστε παραδοσιακές ροδίτικες συνταγές στον ξυλόφουρνο, όπως η οσπριάδα με κατσίκα και θα με θυμηθείτε.
Διευθ: Επαρχιακή οδός Απόλλωνα 13, Απόλλωνα, Ρόδος / Τηλ: 22460 91247 / Ωράριο: καθημ. 13:00-22:00, Κυρ. κλειστά

 

Η Ζέρζοβα στην Αρκαδία

 

Στα βουνά της Αρκαδίας και συγκεκριμένα στην κοινότητα Μάρκου, η Ευαγγελία και ο Γιάννης Αγγελακόπουλος, ιδιοκτήτες της Ταβέρνας Ζέρζοβα, γέννημα θρέμμα Αρκάδες, κρατούν ζωντανή τη μαγειρική προσέγγιση μιας βιωματικής κουζίνας σε άμεση σύνδεση με τη γη και τους καρπούς της. Άνθρωποι βουνίσιοι, αυθεντικοί, τροφοσυλλέκτες και οι δυο, μιλούν με τόση θέρμη για τα όσα θαυμαστά τους παρέχει το βουνό και η γύρω περιοχή, που αυταπόδεικτα πια αποτυπώνεται στο φαγητό.

Ζέρζοβα Αρκαδία
Πηγή: Facebook

Ένα φαγητό γεμάτο θαλπωρή και εξαιρετική πρώτη ύλη. Αιγοπρόβεια φέτα από τα χεριά της 90χρονης μητέρας του Γιάννη, πίτες από τα χέρια της Βαγγελιώς, προζυμένιο ψωμί, χυλοπίτες με δικό τους καμένο βούτυρο, αγριογούρουνα στιφάδο και αρνάκια στη λαδόκολλα, είναι μερικά από τα μαγειρικά θαύματα της ελληνικής υπαίθρου που θα βρείτε εδώ.
Διεύθ: Ζέρζοβα Αρκαδίας / Τηλ: 6932847358 / Ωράριο: Παρ-Δευτ. 13:00-20:00

 

Ο Χρύσανθος στα Ιωάννινα

 

Στην Ανατολική πλευρά των Ιωαννίνων, η οικογένεια Μηλιώτη κρατά ζωντανή την παράδοση της ηπειρώτικης μαγειρικής, μέσα από συνταγές που αναβιώνουν ξεχασμένες παραδόσεις των χωριών γύρω από την λίμνη και τις ιστορίες της. Η μοσχαροκεφαλή στη γάστρα είναι αδιαμφησβήτητα το πιάτο αναφοράς στην ταβέρνα ο Χρύσανθος. Δίπλα του στέκονται επάξια, οι ξακουστές ηπειρωτικές πίτες της μαμάς Αριστέας.

Χρύσανθος Ιωάννινα

Η μπατζαριά, η κοθρόπιτα (αρνί και ρύζι) και η πρασόπιτα. Το ιδιαίτερο προφίλ αυτής της ταβέρνας χαρίζει στον επισκέπτη ορισμένες θαλασσινές λιχουδιές όπως τα πατροπαράδοτα τηγανητά βατραχοπόδαρα σε μια άτυπη ελληνική τεμπούρα, ένα πιάτο βιωματικού χαρακτήρα για τους κατοίκους της περιοχής, ενώ οι πέστροφες μπαίνουν στην σχάρα με λαδολέμονο και τα χέλια μαγειρεύονται με λάπαθα και σπανάκι.
Διευθ: Αμφιθέα Ιωαννίνων, Ιωάννινα / Τηλ: 26510 81892 / Ωράριο: καθημ. 18:00-00:00, Σαβ-Κυρ. 12:30-00:00, Δευτ. κλειστά

 

Η Γαλάζια Χάντρα στην Αλεξανδρούπολη

 

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την ακριτική Αλεξανδρούπολη, στο χωριό Μεσημβρία, η Νεδιμέ με ρίζες από το Ικόνιο, γίνεται οδηγός σ’ ένα γαστρονομικό ταξίδι γεμάτο μνήμες και πιάτα που συνδυάζουν την θρακιώτικη κουζίνα και τις γευστικές καταβολές των προγόνων της. Ένας μικρός καφενές σταδιακά μεταμορφώθηκε σε ένα ζεστό χωριάτικο σαλόνι, που υποδέχεται τους επισκέπτες για να τους τρατάρει τα καλούδια που βγαίνουν από τις κατσαρόλες, τα ταψιά και τους φούρνους της Νεδιμέ. Χουνκιάρ με μελιτζάνες από το μποστάνι της, iskender kebap και τα saci είναι τα πιάτα αναφοράς στη Γαλάζια Χάντρα.

Γαλάζια Χάντρα Αλεξανδρούπολη

Όσο για τα saci, είναι λεπτές κρέπες από σιτάρι που φτιάχνονται πάνω απ’ την φωτιά μέσα σε στρογγυλά πέτρινα ταψιά και κατά περιόδους γεμίζονται με κρέας από ορτύκια και μπεκάτσες. Το γεμιστό αρνί με συκωτάκια συνοδεύει πιλάφι με πρόβειο βούτυρο και ρεβίθια, ενώ από τον ξυλόφουρνο βγαίνουν γνωστές στην ευρύτερη περιοχή για την νοστιμιά τους πίτες, όπως αυτή με τον λαγό, μια σπάνια αλλά απολαυστική λιχουδιά.
Διευθ: Μεσημβρία, Αλεξανδρούπολη, Έβρος / Τηλ: 25510 965510 / Ωράριο: καθημ. 11:00-00:00, Τρ.Κλειστά

Φυσικά υπάρχουν πολλές αξιόλογες ορεινές ταβέρνες στα χωριά της χώρας μας, παρόλα αυτά οι συγκεκριμένες τέσσερις θα ξεπεράσουν κάθε προσδοκία σας.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα