fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
Υποψηφιότητες Oscars 2024: Εκπλήξεις, χαμόγελα και γκρίνιες
Oscar 2024

Υποψηφιότητες Oscars 2024: Εκπλήξεις, χαμόγελα και γκρίνιες

Η επόμενη μέρα των υποψηφιοτήτων των Oscars 2024, είχε έντονο ελληνικό στοιχείο, ικανοποίηση, ανατροπές, πικρία και έριδες. Η φετινή απονομή προβλέπεται να έχει πολύ ενδιαφέρον..

 

Μπορεί οι υποψηφιότητες των Oscars 2024 να ανακοινώθηκαν την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, παρόλα αυτά τη φετινή χρονιά τράβηξαν λίγο παραπάνω το ενδιαφέρον μας απ’ ότι συνήθως. Αφενός θέλαμε να δούμε σε πόσες και ποιες κατηγορίες θα προταθεί ο Γιώργος Λάνθιμος με το “Poor Things” (να νιώσουμε και λίγο περήφανοι γαρ), αφετέρου μας έτρωγε η περιέργεια και για το πώς θα πάει το πράγμα με το “Barbie”, αν και είχαμε ήδη τις υποψίες μας για το τι μέλει γεννέσθαι. Για το Oppenheimer πάλι δε πέσαμε και από τα σύννεφα. Οι δυσαρεστημένοι από την Ακαδημία πάντως (ειδικά όσοι σάρωσαν στα Box Office), φρόντισαν να μη το κρύψουν. Το αντίθετο θα έλεγα.. Ας τα δούμε λίγο αναλυτικότερα.

Oscars 2024
Πηγή: vanityfair

Στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας, γινόμαστε μάρτυρες μιας πλούσιας ταπετσαρίας αφηγήσεων, που κυμαίνεται από δραματικές απεικονίσεις ιστορικών χαρακτήρων, βλέπε “Oppenheimer” και “Maestro”, έως ονειρικά πλασμένους κόσμους που δεν απέχουν όμως και τόσο πολύ από την πραγματικότητα, όπως αυτοί που βλέπουμε στην “Barbie” της Greta Gerwig και του “Poor Things” του Γιώργου Λάνθιμου. Οι υποψηφιότητες των Oscars 2024, φαίνεται να δείχνουν μια στροφή προς τις ιστορίες με βαθύτερα κοινωνικά νοήματα και την πολυδιάστατη ανθρώπινη φύση.

Oscars 2024
Πηγή: Instagram

Στην κατηγορία Καλύτερος Σκηνοθέτης βλέπουμε υποψηφίους που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στη βιομηχανία του κινηματογράφου, όπως ο Martin Scorsese που η σχολαστική δεξιοτεχνία του αποτυπώνεται στην western και με λίγο μυστήριο ταινία του «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» και ο Christopher Nolan με τις κυριολεκτικά εκρηκτικές εικόνες του “Oppenheimer”. Οι τολμηρές επιλογές αφήγησης της Justine Triet στο «Η ανατομία μιας πτώσης», της έδωσαν μια θέση για τα Oscars 2024 και τέλος ο Γιώργος Λάνθιμος σε ρόλο underdog, ξανακερδίζει την εύνοια της κριτικής επιτροπής.

Oscars 2024
Πηγή: Instagram

Εντύπωση και έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε το γεγονός ότι στην κατηγορία δε συμπεριλαμβάνει το μεγάλο hit της χρονιάς. Όπως δήλωσε ο -σαφώς ενοχλημένος- Bradley Cooper, το έργο ζωής με την ταινία του “Maestro” και η γυναικεία οπτική κοινωνικών θεμάτων που θίγονται από την Greta Gerwig στην ταινία “Barbie”, φαίνεται να μη συγκίνησαν σε τόσο μεγάλο βαθμό για να αξίζουν τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα Oscars 2024. Το λες και σπόντα με έντονες δόσεις πικρίας.

Oscars
Πηγή; Instagram

Όπως πάντα, οι κατηγορίες Α’ και Β’ ανδρικού και γυναικείου ρόλου, τραβούν λίγο παραπάνω τα βλέμματα! Εδώ λοιπόν βρίσκουμε μεταξύ άλλων την Emma Stone για την συναισθηματικά γεμάτη ερμηνεία της στο “Poor things”, τον Cillian Murphy για την εξαίσια ερμηνεία του στον ρόλο του αμφιλεγόμενου Oppenheimer και τον Colman Domingo για το “Rustin” όπου υποδύεται τον σύμβουλο του Martin Luther King Jr, σε μια ταινία που θίγει το ζήτημα των αγώνων για ισότητα και τα κοινωνικά δικαιώματα. Ο Joaquin Phoenix υποδυόμενος τον Ναπολέοντα δεν κέρδισε την επιτροπή, ομοίως και η Margot Robbie και ο Leonardo DiCaprio που έμειναν εκτός.

Oscars
Πηγή: Instagram

Μεγάλος χαμένος των υποψηφιοτήτων για τα Oscar 2024 η “Barbie”. Μπορεί να προτάθηκε για Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού, ο Ryan Gosling να διεκδικεί για τον ρόλο του Ken το Oscar Α’ αντρικού ρόλου και η America Ferrera το Oscar Β’ γυναικείου ρόλου, αλλά υπήρχαν «αντιδράσεις». Ο Gosling μάλιστα εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή του προς την επιτροπή, λέγοντας “there is no Ken without Barbie, and there is no Barbie movie without Greta Gerwig and Margot Robbie”. Τη δήλωση και των δυο «μάλλον δεν πιάσατε το πλήρες (φεμινιστικό) concept της ταινίας», τη λες και αιχμήρη.

Oscars
Πηγή: sandiegouniontribune.com

Ενώ οι υποψηφιότητες για τα Oscars 2024 τιμούν τις καλύτερες ταινίες και τους συντελεστές τους, πυροδοτούν επίσης συζητήσεις και πολλά ερωτηματικά σχετικά με τα κριτήρια της επιτροπής..  Το μόνο σίγουρο είναι ότι το “Oppenheimer” με τις 13 υποψηφιότητες σέρνει το χορό και ακολουθεί το “Poor Things” με 11. Όπως και να ‘χει, περιμένουμε με ανυπομονησία τη φετινή τελετή απονομής. Την Κυριακή 10 Μαρτίου (ξημερώματα Δευτέρας), θα μάθουμε τί άλλες εκπλήξεις μας επιφυλάσσουν τα Oscars 2024.

Stay tuned!

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα