Ένα εστιατόριο που χωρίς καθόλου φανφάρες και εντυπωσιασμούς, εντελώς ανεπιτήδευτα, προσφέρει πεντανόστιμο κυκλαδίτικο φαγητό το οποίο είναι μια ωδή στο ψάρι. Όλα αυτά από τα χέρια του σεφ Σήφη Μανουσέλη ο οποίος προσφέρει μαζί με την ομάδα του μια μοναδική εμπειρία που αν βρίσκεσαι στα Κουφονήσια επιβάλλεται να την ζήσεις.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Σήφης Μανουσέλης, που τα τελευταία χρόνια μας είχε εντυπωσιάσει με την δουλειά του στο Black Rock του Santorini Secret, άνοιξε το 2020 μια μοντέρνα ταβέρνα όπως την λέει ο ίδιος στο Πάνω Κουφονήσι. Συγκεκριμένα εκεί που βρισκόταν η ταβέρνα Νικητούρι το 2020 ο Σήφης Μανουσέλης αποφάσισε να ανοίξει το λāSka. Λευκό, χαλαρό και απόλυτα ταιριαστό με το πνεύμα του νησιού. Θυμάμαι ότι ήθελα από όταν έμαθα για το άνοιγμά του να το επισκεφτώ αλλά δεν είχα καταφέρει μέχρι φέτος.
Φέτος στην κουζίνα πέρα από τον διάσημο σεφ βρίσκουμε για δεύτερη χρονιά και τον Γιώργο Φουντουλάκη, με ένα μενού που στηρίζεται στο μοίρασμα αφού τα περισσότερα πιάτα είναι για την μέση και το οποίο σε κάνει να μην ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην λίστα κρασιών όπου την κοσμούν 70 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και τα περισσότερα από αυτά είναι πραγματικά διαμάντια.
Το γεύμα ξεκίνησε με την ταραμοσαλάτα η οποία ήταν μια μους λευκού ταραμά με λάδι αρωματικών και λεμόνι confit. Έχω πάθει έρωτα με τις ταραμοσαλάτες φέτος το καλοκαίρι και αυτή μπορώ να πω ότι ήταν μια από τις καλύτερες που έχω φάει. Όμως από τα traditional dips όπως τα λέει ο κατάλογος αυτό με το οποίο έπαθα πλάκα ήταν η πράσινη σκορδαλιά. Μία σκορδαλιά όπως δεν την έχεις συνηθίσει με καρύδια, μέλι, σκόρδο, μαϊντανό και από πάνω τραγανά τσιπς πατάτας. Μία μοναδική υφή και μια γεύση που την κάνει σχεδόν εθιστική.
Στην συνέχεια ήρθε στο τραπέζι ένα από τα πιάτα ημέρας το οποίο ήταν ταρταρ τόνου με αρμυρα και ελαιόλαδο το οποίο ήταν δροσιστικό και μεστό στις γεύσεις του. Στην ίδια φιλοσοφία ήταν και το κυκλαδίτικο bowl με ρύζι, ταρτάρ ψαριού, γλυκόξινη σάλτσα από τοματίνια, πούδρα από φύκια και λαχανικά.
Ένα πιάτο που με εντυπωσίασε αρκετά και το βρίσκεις στον κατάλογο είναι η gyoza σαγανάκι γαρίδας, όπου στην ουσία ο σεφ έχει συμπεριλάβει όλη την νοστιμια από ένα σαγανάκι γαρίδας σε ένα πιάτο με πρωταγωνιστή την gyoza. Για να καταλάβεις το πιάτο έχει σάλτσα τομάτας, ούζο, βασιλικό, ελαιόλαδο αλλά και έναν αφρό φέτας με αποτέλεσμα μια ολοκληρωμένη μπουκιά να σου θυμίζει το παραδοσιακό σαγανάκι.
Στην συνέχεια δοκίμασα ένα κρύο ριζότο γεμιστά στο οποίο η μπουράτα στο κέντρο αλλά και η τελίτσες από καπνιστή μελιτζάνα έκαναν όλη την διαφορά σε κάθε μπουκιά. Αυτό αλλά και το λευκό γιουβέτσι με σφυρίδα ήταν από τα πιάτα ημέρας και μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από την αρτιότητα και την πολυπλοκότητα που είχαν. Ίσως αξίζουν να μπουν στον κατάλογο κάποια στιγμή.
Εκεί βρίσκονται το ριζότο καλαμάρι με ελληνικά βότανα, όξινο βούτυρο και πούδρα από φύκια αλλά και το ψάρι φρικασέ με χόρτα εποχής, σάλτσα αυγολέμονο, ελιές και αρωματικά. Αυτά τα δύο πιάτα με τα οποία έκλεισε και η δοκιμή μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασαν για την απλότητα στις γεύσεις αλλά ταυτόχρονα την ένταση και την νοστιμιά που έβγαζε κάθε μπουκιά. Κάθε πιάτο είναι μια μικρή αποθέωση στην ελληνική κουζίνα με τις υπέροχες πρώτες ύλες από το νησί και γενικότερα τις κυκλαδες να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Όμως ένα εστιατόριο δεν είναι μόνο τα πιάτα, είναι και όλα τα υπόλοιπα και το όμορφο με το λāSka είναι και σε αυτά παίρνει άριστα. Στην ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει η οποία ταιριάζει με του νησιού, στο προσωπικό που είναι άκρως ευγενικό και εξυπηρετικό αλλά και στην διακόσμηση που είναι λιτή και νησιώτικη. Βρήκα πολλούς λόγους να αγαπήσω το λāSka αλλά ο σημαντικότερος ήταν οι γεύσεις που γέμισαν το στόμα μου θάλασσα και κυκλάδες. Για αυτό άλλωστε τα τελευταία τρία καλοκαίρια τούτο το εστιατόριο έχει γίνει -ένας ακόμα- λόγος για να επισκεφτείς τα μαγευτικά Κουφονήσια.
Info
Άνω Κουφονήσι
Τηλ. 22850 74599