fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Το ΦΙΤΑ μας επανασυστήνεται με τον Δημήτρη Δημητριάδη στα ηνία της κουζίνας
ΦΙΤΑ

Το ΦΙΤΑ μας επανασυστήνεται με τον Δημήτρη Δημητριάδη στα ηνία της κουζίνας

Το πολύ γνωστό εστιατόριο ΦΙΤΑ στον Νέο κόσμο επανασυστήνεται στο αθηναϊκό κοινό, με επικεφαλής στην κουζίνα του τον σεφ Δημήτρη Δημητριάδη.

 

Με τον Λαρισαίο σεφ Δημήτρη Δημητριάδη γνωρίστηκα πριν δύο χρόνια, στο εστιατόριο Artisanal, όπου επί μια δεκαετία άφησε ανεξίτηλο το μαγειρικό του στίγμα υπηρετώντας μία ελληνική κουζίνα με σύγχρονη ταυτότητα, έξυπνες ιδέες (σημείο αναφοράς του καταλόγου παρέμεινε το ελληνικό νιγκίρι σπανακόρυζο) και στηρίζοντας έμπρακτα μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Ως λάτρης του ψωμιού, δημιούργησε στο Artisanal, μια πολύ πετυχημένη γωνιά με τα δικά του χειροποίητα ψωμιά και αρτοσκευάσματα. Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και πλέον τον βρίσκουμε στο ΦΙΤΑ.

ΦΙΤΑ σεφ Δημήτρης Δημητριάδης
Πηγή: Instagram

Ο σεφ λοιπόν, υπηρετεί την ελληνική γαστρονομία από διαφορετικό πια εστιατορικό μετερίζι. Η σύμπραξη του Δημήτρη Δημητριάδη με τους Φώτη Φωτεινόγλου και Θοδωρή Κασαβέτη στο εστιατόριο ΦΙΤΑ στον Νέο Κόσμο, ήρθε για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την ελληνική κουζίνα, σαν ένα πολύ ευχάριστο νέο στα αυτιά μας. Το πρωτοπόρο μαγειρείο, στην άγνωστη μέχρι το 2019 οδό Ντούρμ, ανάμεσα στις εργατικές κατοικίες του Νέου Κόσμου, σε μια συνοικία με αύρα παλιάς γειτονιάς, γρήγορα δημιούργησε τη δική του κουκίδα σε μια αχαρτογράφητη γαστρονομικά περιοχή.

ΦΙΤΑ Νέος Κόσμος
Πηγή: Instagram

Στη σάλα απλώνεται ένα λιτό μωσαϊκό εικόνων, με το γυμνό μπετόν να δίνει ένα πιο μοντέρνο βιομηχανικό στοιχείο και τα λευκά τραπέζια με τα ξύλινα καθίσματα να φέρνουν στο νου εικόνες συνοικιακού καφενείου. Πίσω από τη μεγάλη μπάρα, ο επισκέπτης βλέπεις όλες τις διεργασίες της κουζίνας του ΦΙΤΑ, όσο απολαμβάνει το φαγητό του. Αν ο καιρός ευνοεί και κάτσεις στην αυλή, ακούς κατά διαστήματα τον ήχο του τραμ καθώς αυτό γρυλίζει πάνω στις γραμμές.

ΦΙΤΑ Νέος Κόσμος
Πηγή: Instagram

Τα μαγειρικά ήθη του ΦΙΤΑ γρήγορα έγιναν γνωστά. Μια κουζίνα με ελληνικό χαρακτήρα και έμφαση στο ψάρι, πιάτα που έγιναν σήμα κατατεθέν του εστιατορίου και αγαπήθηκαν, σε συνδυασμό με τη βαρύτητα που δίνονταν στις πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς σε ολόκληρη την Ελλάδα, χαρακτήρισαν από την πρώτη στιγμή το εστιατόριο. Μια μαγειρική πρόταση, προσιτή, κατανοητή, λιτή, με καθαρό πρόσημο και απλές μαγειρικές μεθόδους. Η προσθήκη του Δημητριάδη ήρθε την καταλληλότερη στιγμή, αναζωογονώντας σ’ ένα βαθμό ένα ελαφρά κουρασμένο μαγειρικό προφίλ.

ΦΙΤΑ Νέος Κόσμος μακαρονάδα με αυγοτάραχο
Πηγή: Instagram

Η αγαπημένη για πολλούς μακαρονάδα με το αυγοτάραχο βέβαια, είναι πάντα εκεί. Το ίδιο και η μπάφα ταρτάρ. Εδώ όμως έρχεται η πρώτη μικρο-συνθήκη, χαρακτηριστική της μαγειρικής ιδιοσυγκρασίας του Δημητριάδη. Η μπάφα μαρινάρεται σ’ ένα ζωμό γεμιστών με νότες από τσίλι, συνοδεία ενός αφράτου ταραμά.

ΦΙΤΑ Νέος Κόσμος τηγανητές πατάτες

Ο υπόλοιπος κατάλογος, αποπνέει μια φρέσκια ματιά με σαφείς αναφορές στο ΦΙΤΑ του παρελθόντος. Η ταυτότητα διατηρείται η ίδια, με τη νοστιμιά να παραμένει ο κυρίαρχο ζητούμενο. Η προζυμένια λαδένια με ξινόχοντρο στο ξεκίνημα, δίνει ξεκάθαρα το στίγμα των αλλαγών του Δημητριάδη. Γευστικές αλλαγές που ξεκινούν ήδη από το ψωμί. Οι τηγανητές πατάτες, παραμένουν μια αξιοσημείωτη σταθερά, καθώς η τραγανότητά τους είναι διαχρονική.

ΦΙΤΑ Νέος Κόσμος γίγαντες

Ο μονοσέλιδος κατάλογος αποτελείται από πιάτα που θα εναλλάσσονται, σ’ ένα μενού που αλλάζει καθημερινά, κρατώντας την παραδοσιακή του ταυτότητα με την προσθήκη απαραίτητων γευστικών εκσυγχρονισμών. Οι γίγαντες Φενεού που σερβίρονται με ζωμό από γραβιέρα Σύρου, μανιτάρια πλευρώτους και βασιλικό ή τα γιουβαρλάκια του Δημητριάδη με ψητό λάχανο, αυγολέμονο αγκινάρας και τριμμένη ελληνική τρούφα, δηλώνουν εμφανώς την πρόθεση του νέου σεφ να συνεχίσει να εργάζεται πάνω σε μια κουζίνα απλή και νόστιμη, με ελαφρούς νεωτερισμούς και συνδυασμούς υλικών.

ΦΙΤΑ Νέος Κόσμος πάστα αμυγδάλου

Στο πλάι τους θα βρείτε το Κατσικάκι με ασκολύμπρους φρικασέ και τα μοσχαρίσια μπιφτεκάκια με γιαούρτι και σάλτσα ντομάτας. Όσο για τους λάτρεις του all time classic εκλέρ με καραμέλα, μάλλον αυτοί θα απογοητευτούν. Αντ’ αυτού όμως, την ημέρα της επίσκεψής μου δοκίμασα μια καλοφτιαγμένη πάστα αμυγδάλου παλιάς κοπής και ένα ρυζόγαλο με μανταρίνι.

ΦΙΤΑ
Ελληνική Κουζίνα
Διευθ: Nτουρμ 1, Αθήνα (Νέος Κόσμος), 117 45
Ώρες λειτ. καθημ. 19:00-00:00, Σαβ. 14:00-00:00, Κυρ. 14:00-18:00, Δευτ. κλειστά
Τιμή 30-45€ (χωρίς το ποτό)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα