fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Τhe Lost Explorer Mezcal
mezcal spirit

Τhe Lost Explorer Mezcal

To Lost Explorer δεν είναι ένα ακόμα mezcal. Το Lost Explorer είναι ένα premium mezcal το οποίο μας μυεί στη φιλοσοφία του “Slow down & Sip curiously”. Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω και τα τρία μπουκάλια της σειράς του The Lost Explorer και πραγματικά μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν μοιάζει με κανένα άλλο. 

Το ραντεβού είχε δοθεί στο CHE Cocina y Barra Sudamericana όπου η Βrand Ambassador και  agave expert Montserrat Franco θα μας μιλούσε για το πολυβραβευμένο mezcal για το 2021, The Lost Explorer. Δεν ξέρω ποια είναι η σχέση σου με το mezcal αλλά το θεωρώ πολύ παρεξηγημένο απόσταγμα στην Ελλάδα. Όταν έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά, το μάθαμε μέσα από brands που έχουν καπνιστό χαρακτήρα σε υπερθετικό βαθμό κάτι που δημιουργεί φανατικούς θαυμαστές αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Το The Lost Explorer όμως δεν έχει καμία σχέση με ότι ήξερες για το mezcal. 

the lost explorer

Αρχικά το The Lost Explorer είναι ένα γαστρονομικό spirit το οποίο ακολουθεί την φιλοσοφία του “Slow down & Sip curiously”. To The Lost Explorer επαναπροσδιορίζει την κατηγορία του mezcal μέσα από τρεις ποικιλίες αγαύης, το Espadín, το Tobalá και το Salmiana, παράγοντας μια απαλή, ισορροπημένη και κομψή γεύση, που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της εκάστοτε αγαύης και της επιτρέπει να ξεχωρίσει. Αλλά πριν μιλήσουμε για την γεύση του θέλω να μιλήσουμε για το μπουκάλι του. Είναι τόσο ιδιαίτερο, αλλά και τόσο ανεπιτήδευτα όμορφα. Κάθε ετικέτα έχει τις απαραίτητες πληροφορίες και μόλις τα αντίκρισα ένιωσα ότι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, αυτό που πρέπει να ανακαλύψω είναι το περιεχόμενο του κάθε μπουκαλιού. 

Το λογότυπο που είναι χαραγμένο στις φιάλες των μπουκαλιών αντιπροσωπεύει τα τέσσερα φυσικά οικοσυστήματα του κόσμου – δάσος, ωκεανός, έρημος και ήλιος. Τα «πλάσματα» σε κάθε ετικέτα γνωστά ως Alebrije, είναι εμπνευσμένα από τον πολιτισμό και τους μύθους της Οαχάκα. Τα μπουκάλια είναι φτιαγμένα από περισσότερα από 50% ανακυκλωμένα υπολείμματα κρυστάλλου, με πώμα από φυσικό πιστοποιημένο ξύλο και με βιοδιασπώμενο φυσικό κερί μέλισσας από το Μεξικό. Τόσες μικρές λεπτομέρειες που όμως κάνουν την διαφορά. 

Πίσω από το The Lost Explorer mezcal και τα μυστικά του, κρύβεται ο βραβευμένος και αυτοδίδακτος Mezcalero πρώτης γενιάς, Don Fortino Ramos με έδρα την Oaxaca (Οαχάκα), ο οποίος έχει αφιερώσει τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του στην τέχνη και την απόσταξη του mezcal. Η αγάπη του για τη φιλοσοφία του mezcal μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και στόχος του είναι η τελειοποίηση της τεχνικής του με πρωταρχικό στοιχείο τη φροντίδα της φύσης.

mezcal the lost explorer

Το Τhe Lost Explorer mezcal έχει μια μακροπρόθεσμη αποστολή, να γίνει η πιο βιώσιμη μάρκα mezcal στον κόσμο. Τηρεί τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα ενώ προσπαθεί συνεχώς να ανεβάζει τον πήχη, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο ξύλο και λίπασμα που δημιουργείται από απόβλητα αγαύης, αναφυτεύοντας τουλάχιστον τρεις αγαύες για κάθε απόσταξη μίας αγαύης και εγκαθιστώντας ηλιακούς συλλέκτες για την αξιοποίηση και παραγωγή ενέργειας. 

Ας πάμε όμως και στο πιο σημαντικό, στην γεύση. Σήμερα θα μιλήσουμε για το The Lost Explorer Espadin με το κόκκινο κάλυμμα στο πώμα και το αγριογούρουνο στην ετικέτα. Φτιάχνεται από αγάβες Angustifolia οι οποίες μαζεύονται μετά από 8 χρόνια ανάπτυξης όπως φανερώνει και το νούμερο στην ετικέτα. Ο καπνιστός χαρακτήρας των mezcal φυσικά και υπάρχει στο άρωμα αλλά καθόλου επιθετικά και συνδυασμένος με μερικές νότες γλυκού μήλου, ώριμων φρούτων, είναι το κατάλληλο γι’ αυτούς που θέλουν να μυηθούν στον κόσμο του mezcal. Στον ίδιο τόνο ακολουθεί και η γεύση με μια γλυκάδα από κόκκινα μήλα και γενικά κόκκινα φρούτα να δένει τέλεια με την καπνιστή γεύση του. Η συνολική του επίγευση θα σε κάνει να λατρέψεις το mezcal αφού όπως ξαναείπαμε δεν είναι καθόλου επιθετική και είναι ιδανικό για να το συνδυάσεις με φαγητό. Να κάτι που δεν περίμενες ποτέ να ακούσεις για ένα mezcal. Προσεχώς θα μιλήσουμε και για τις άλλες δύο ετικέτες της σειράς του The Lost Explorer. 

To The Lost Explorer mezcal ήρθε για να μας ταξιδέψει σε αχαρτογράφητα μονοπάτια γεύσης και αρωμάτων και να μας προσκαλέσει σ’ ένα ταξίδι όπου η έμπνευση, οι γεύσεις, η τάση να ανακαλύπτουμε διαρκώς, να χανόμαστε για να ξαναβρεθούμε αλλά και να ζούμε με περιέργεια…κυριαρχούν! 

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα