Μέσα στο πολύχρωμο μωσαϊκό της Κυψέλης, ανακάλυψα ένα μικρό εστιατόριο που μοσχοβολά μεσανατολίτικη παράδοση και ανθρωπιά: το Tastes of Damascus
Η Κυψέλη, μια από τις πολυπολιτισμικές γειτονιές της Αθήνας, εξελίσσεται ταχύτατα σε γαστρονομικό hotspot. Από παλιά καφενεία και παραδοσιακά ουζερί μέχρι σύγχρονα vegan στέκια και ethnic street food spots, προσφέρει ένα γευστικό καμβά που αντανακλά τη διαφορετικότητα των κατοίκων της. Εδώ συνυπάρχουν κουζίνες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, με έμφαση στην αυθεντικότητα τους. Η Φωκίωνος Νέγρη και η πλατεία Αγίου Γεωργίου φιλοξενούν συνεχώς νέες γαστρονομικές προτάσεις, κάνοντας την Κυψέλη έναν προορισμό που κάθε foodie αξίζει να ανακαλύψει.
Μια επίσκεψη στο Tastes of Damascus δεν αφορά απλά το πιο τέλειο, crispy falafel που θα βρεις στην πόλη, αλλά μια εμπειρία που παντρεύει τη κουζίνα της Συρίας με την έννοια της ενσωμάτωσης και της αγάπης για τον άνθρωπο. Το ξεχωριστό, τραγανό φαλάφελ με την «τρύπα» στο κέντρο είναι η υπογραφή της αυθεντικής συριακής εκτέλεσης.
Χούμους, muhammara, baba ganoush και σαλάτα ταμπούλε σερβίρονται σε χειροποίητα πιάτα, με τις γεύσεις να σε μεταφέρουν σε σπίτια και αυλές της Δαμασκού, γεμάτα αρώματα, οικογενειακές συνταγές και ιστορίες προσφυγιάς.
Το Tastes of Damascus ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 από την ομάδα Za’atar NGO με στόχο να προσφέρει αυθεντική μεσογειακή κουζίνα, αποκλειστικά σε χορτοφαγικές και vegan επιλογές βασισμένες σε παραδοσιακές συνταγές. Πέρα από τη γαστρονομική εμπειρία, στόχος του εγχειρήματος είναι να παρέχει εκπαίδευση και εργασία σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.
Μέσα από σεμινάρια μαγειρικής και μαθήματα ελληνικών, οι συμμετέχοντες βρίσκουν ψυχική ενδυνάμωση και αποκτούν εφόδια για μια θέση εργασίας στον κλάδο της εστίασης. Εδώ υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα χωρίς αποκλεισμούς, φιλικό κλίμα και μια ζεστή αγκαλιά για τους πρόσφυγες. Το προσωπικό είναι ευγενέστατο, πρόσχαρο και πρόθυμο να σου εξηγήσει κάθε πιάτο που πίσω του κρύβεται συνήθως και μια ιστορία. Η διακόσμηση είναι απλή αλλά ζεστή, με μια ανοιχτή κουζίνα να αποπνέει οικειότητα και διαφάνεια. Οι τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές και η συνολική εμπειρία ανεκτίμητη.
Κάθε φορά που θα βρεθώ στην Κυψέλη, κυρίως έως τις απογευματινές ώρες, θα επιλέξω μια μερίδα φαλάφελ, χούμους και μουχαμάρα, διότι οι γεύσεις αυτές με κάνουν να νοσταλγώ μια άλλη πατρίδα, εκείνη του Λιβάνου, στα στενά της Βηρυτού. Δροσίζομαι με μια σπιτική λεμονάδα, με την οξύτητά της να αναζωογονεί τον ουρανίσκο μου. Πολλές φορές μαστουρώνω από τα αρώματα της ζάχαρης, του βουτύρου και των καβουρδισμένων ξηρών καρπών, κι αν έχω αφήσει λίγο χώρο στο στομάχι, θα “τσιμπήσω” κι ένα γλυκάκι.
Σε μια εποχή που η μαγειρική δεν είναι μόνο απόλαυση αλλά και πράξη, η Κυψέλη και μέρη όπως το Tastes of Damascus μας θυμίζουν πως η γεύση μπορεί να γίνει γέφυρα ανάμεσα σε κουλτούρες, εμπειρίες και ανθρώπους.
Αν αγαπάς το street food με κοινωνικό χαρακτήρα και το φαγητό που σε κάνει να νιώθεις σπίτι σου, το Tastes of Damascus είναι must visit! Κάθε συνταγή είναι μια πράξη αντίστασης, ξεριζωμού αλλά σηματοδοτεί και μια νέα αρχή. Κι έτσι η γαστρονομία δεν γεμίζει απλώς στομάχια – γεμίζει καρδιές.