fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Συνέντευξη: Olivier Fayard

Συνέντευξη: Olivier Fayard

Ο Παραγωγός των βραβευμένων ροζέ της Προβηγκίας Olivier Fayard βρέθηκε για μια μέρα στην Αθήνα και εμείς βρήκαμε μια ευκαιριά να μιλήσουμε μαζί του.

07_Lifestyle6-1024x703.jpg

Ο Olivier είναι η 2η γενιά που βρίσκεται στα ηνία του φημισμένου Chateau Saint Marguerite. Τα κρασιά τους που εκφράζουν την βαθιά φινέτσα της Προβηγκίας έχουν αρχίσει να κατακτούν όλον τον κόσμο. Πριν τις γιορτές εμείς βρεθήκαμε μαζί του στο Beef Bar και κάναμε μια κουβέντα για όλα για την φιλοσοφία του κτήματος, την ιστορία του, τις δικές του αρμοδιότητες, τα κρασιά μέχρι το μέλλον το ροζέ.

Πως ξεκινάει η ιστορία του chateau Saint Marguerite;
Όταν οι γονείς μου ήρθαν το 1977 στην περιοχή Saint Marguerite στη Provance, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Απέκτησαν 7 εκτάρια γης, που όμως μόνο τα 3 παρήγαγαν κρασί. Αμέσως αφιερώθηκαν ολοκληρωτικά στην καλλιέργεια και στην οινοποίηση κρασιών. Από την αρχή υιοθέτησαν και ακολούθησαν πιστά ένα όραμα που βασιζόταν στην δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα. Γρήγορα συνειδητοποίησαν τις δυνατότητες των ροζέ κρασιών της Provence και ενεργά δραστηριοποιήθηκαν στο να ενισχύσουν την φήμη τους μέσω των ασυμβίβαστων πρότυπων ποιότητας που εφάρμοσαν.

Πείτε μας μερικά λόγια για την φιλοσοφία του Saint Marguerite.
Η φιλοσοφία της Sainte Marguerite έχει όλη να κάνει με μια οικογενειακή ιστορία, ένα εξαιρετικό terroir και κρασιά που είναι αναγνωρίσημα παγκοσμίως για την φινέτσα, την φρεσκάδα, την στρογγυλότητα και την αρτιότητα τους. Το οινοποιείο Sainte Marguerite συνδυάζει την ίδια στιγμή την εικόνα μιας αυθεντικής παραδοσιακής, πιο μυστικοπαθούς Προβηγκίας, μεταξυ στεριάς και θάλασσας και την εικόνα μιας σύγχρονης Προβηγκίας, που αναπτύσσεται στην εποχή της και διεκδικεί έναν νέο τρόπο έκφρασης και ελευθερίας. Η Sainte Marguerite μας προσκαλεί να βγούμε από την πεπατημένη και να ανακαλύψουμε ξανά τα ροζέ κρασιά της Προβηγκίας αλλιώς.

Olivier-FAYARD_2-683x1024.jpg

Μπορείτε να μας κάνετε μια εισαγωγή στη γκάμα των κρασιών σας;
Έχουμε επιλέξει την ποικιλία Grenache ως υπογραφή για τα κρασιά μας, μαζί με τις ποικιλίες Cinsault και Vermentino. Κάθε μια συμπληρώνει στην συνολική ποιότητα. Φυτεμένες ανάλογα με τον τύπο του εδάφους και την έκθεση του αμπελώνα, αυτές οι τρεις ποικιλίες, καθορίζουν το στυλ των ροζέ κρασιών της Sainte Marguerite και οριοθετούν τις νέες καταναλωτικές τάσεις με την φινέτσα, τα φρέσκα αρώματα και το κρυστάλλινο χρώμα. Το Cuvée Symphonie Rosé, η Αρμονία, δημιουργήθηκε το 1999 και αποτελεί παράδειγμα μιας καθιερωμένης savoir-faire Προβηγκίας. Μια αρμονική σύνθεση που διακρίνεται για την φινέτσα, τις φρέσκες νότες και το γεναιώδορο αρωματικό προφίλ.

Είναι η τέλεια εισαγωγή στο House Style. Σήμερα αυτό το ροζέ είναι blended από τα σταφύλια (Grenache, Cinsault and Vermentino), τα οποία προέρχονται από τους αμπελώνες της Maison Sainte Marguerite και από συνεργαζόμενους παραγωγούς με τους οποίους ο Enzo Fayard και εγώ δουλεύουμε στενά.

Ανακυρήχθηκε το καλύτερο Provance ροζέ κρασί στον κόσμο από το περιοδικό Decanter το 2020. Το Symphonie Rosé 2022 προσφέρεται για οποιαδήποτε στιγμή, μέρος ή εποχή. To Cuvée Fantastique Rosé 2022 – Château Sainte Marguerite Cru Classé, η Αυθεντικότητα, δημιουργήθηκε το 2017 από σταφύλια της περιοχής Cru Classé des Côtes-de-Provence και ενσαρκώνει την πεμπτουσία του terroir και του savoir-faire. Ισορροπημένο, με εξαιρετική δομή και ακρίβεια, αυτό το ροζέ κρασί είναι πιστοποιημένο οργανικό και vegan, προέρχεται από τις ποικιλίες Grenache, Cinsault and Vermentino, που συλλέγονται από τους καλύτερους αμπελώνες του Château Sainte Marguerite. Οι τρεις ποικιλίες αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν ένα τέλειο αποτέλεσμα, ένα κρασί με πλούσιο και αυθεντικό αρωματικό δυναμικό.

Ποιος είναι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες σας στη Sainte Marguerite;
Πριν και πρώτα από όλα είμαι οινοπαραγωγός Μου αρέσει να επιλέγω τις καλύτερες ποικιλίες σταφυλιών και να διασφαλίζω ότι το blend της χρονιάς θα παραμένει συνεπές με την οινική μας υπογραφή. Κάθε χρόνο πρέπει να αναπαράγουμε την ίδια ποιότητα γεύσης, ενώ η σοδειά είναι διαφορετική. Αυτό το είδος πρόκλησης είναι συναρπαστικό. Είμαι επίσης υπεύθυνος για την στατηγική της διεθνής επέκτασης, την εμπορική πολιτική και την νέα διαφημιστική καμπάνια.

AMA_8067-1024x681.jpg

Τι σημαίνει για εσάς το κρασί; Τι σας αρέσει περισσότερο στην παραγωγή και στην βιομηχανία του κρασιού;
Μου αρέσει να δουλεύω στο πεδίο δράσης, δίπλα στους αμπελώνες. Επίσης μου αρέσει πολύ να περιβάλλομαι από μια ομάδα, με την οποία να συζητάμε και να βγάζουμε αποφάσεις μαζί. Είμαι πολύ αφοσιωμένος και παθιασμένος να δημιουργώ προιόντα, που μοιράζοναται όλοι, προιόντα που δημιουργούν δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους και τρυφερές, ζεστές στιγμές. Είμαι επίσης περήφανος που συνεισφέρω την Γαλλική παράδοση και προσθέτω κάτι με το άγγιγμα της Sainte Marguerite.

Περιγράψτε μας πώς νιώθετε που δουλεύετε με την οικογένεια σας…
Είμαι πολύ κοντά με την οικογένειά μου και είναι πραγματικά τιμή να συνεχίζω να μεγαλώνω την κληρονομιά των γονιών μου.

al21_csm_archi_paysage_187_WEB-1024x684.jpg

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο πιο σημαντικός παράγοντας για να φτιάξεις καλά κρασιά;

Ξεχωρίζω 3 βασικά συστατικά πάθος, προσαρμοστικότητα και περιέργεια.

Κατά τη γνώμη σας ποιο ειναι το μυστικό που κάνει τα κρασιά Saint Marguerite’s
τόσο διάσημα;
Από την αρχή θέλαμε να κανουμε την καλύτερη ποιότητα κρασιού. Αυτή η επιθυμία να κάνεις το καλύτερο που μπορείς είναι ο βασικός πυρήνας της παραγωγής και της επιτυχίας μας. 

Έχετε κάποιες ειδικές μεθόδους παραγωγής;
Όχι ακριβώς – θα πω πάλι το πάθος, ότι παραμένουμε ανήσυχοι και συνεχώς ψάχνουμε την εξέλιξη και την βελτίωση.

Ποιες αγορές είναι οι πιο δυνατές για εσάς; 

Μέχρι τώρα η Γαλλία είναι η κύρια αγορά μας, μετά έρχεται η Αμερική και θα συνεχίσουμε να επεκτεινόμαστε σε αγορές που τους ενδιαφέρουν τα σπουδαία ροζέ κρασιά, όπως είναι η Ελλάδα.

Ποιο είναι το κοινό σας;
Οινόφιλοι που έχουν την περιέργεια να ανακαλύψουν μια διαφορετική έκφραση του ροζέ, την αυθεντική Προβηγκία, και καταναλωτές που αναζητούν την φινέτσα και αναπάντεχα ροζέ κρασιά που ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά κλισέ. 

Ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή που μπορείτε να ανασύρετε από τη μνήμη σας από τη μέχρι τώρα καριέρα σας στη Saint Marguerite;
Κάθε χρόνο είναι η ίδια. Μετά το τέλος του τρύγου, κάθε φορά που
δοκιμάζουμε το πρώτο κρασί της χρονιάς.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μερικά από τα μελλοντικά πλάνα της Saint Marguerite;
Οι διεθνείς εξαγωγές και η επέκταση μας, όπως κάνουμε στην Ελλάδα είναι ένας βασικός πυλώνας των μελλοντικών σχεδίων μας όπως και το να
συνεχίσουμε να παράγουμε εξαιρετικά κρασιά.

al21_csm_archi_paysage_145_WEB-1024x684.jpg

Ποια είναι η γνώμη σας για το παρόν και το μέλλον των ροζέ κρασιών;
Είμαι πεπεισμένος ότι τα ροζέ κρασιά θα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα παγκοσμίως.

Αν θα έπρεπε να επιλέξετε το αγαπημένο σας κρασί, ποιο θα ήταν αυτό;
Θα ήταν αυτό που εκείνη τη στιγμή επιλέξαμε για να μοιραστούμε με τους
αγαπημένους μου!

Έχετε δοκιμάσει ελληνικά κρασιά; Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό κρασί;
Δεν είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω κάποιο, αλλά τώρα που είμαι στην Ελλάδα θα αδράξω την ευκαιρία να γνωρίσω και να γευτώ μερικά. Γνωρίζω και έχω ακούσει αρκετά ονόματα εξαιρετικών Ελλήνων παραγωγών όπως και ότι υπάρχουν πολλές καλές ντόπιες ποικιλίες. Θα ήθελα να ανακαλύψω και τα δύο.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα