fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Delta Restaurant
Delta Restaurant

Διονύσης Κούκης

Βαθμολογία: Πολύ καλό

Delta Restaurant

Το Delta Restaurant τιμά με τις επιδόσεις του την ελληνική εστιατορική σκηνή και θα ήταν ένα τέλειο δίδυμο εάν συνοδευόταν από έναν χώρο που εκτός από την ελληνική εστιατορική σκηνή, θα τιμούσε και την ελληνική γεύση και παράδοση.

 

Για το Delta Restaurant έγραψα την άποψή μου πριν από δύο περίπου χρόνια. Έκτοτε παρακολούθησα την πορεία του, διάβασα πολλά σχόλια και αρκετές παρουσιάσεις και είδα να του απονέμεται κι ένα δεύτερο αστέρι Michelin. Κρίνοντας ότι έχει έρθει πια το πλήρωμα του χρόνου να επαναλάβω το εγχείρημα, θα μιλήσω για το σημερινό Delta Restaurant. Ξεκινώντας από το τέλος, θα πω ότι μια μεγαλούπολη των 4 εκατομμυρίων και δη πρωτεύουσα μίας χώρας, σαφώς δικαιούται και ίσως πρέπει να έχει ένα εστιατόριο σαν αυτό. Ας δούμε όμως τις λεπτομέρειες.

Delta Restaurant - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Το εστιατορικό σύνολο χωρίζεται σε δύο διακριτά τμήματα, το ένα εκ των οποίων είναι το bar και το άλλο το κυρίως εστιατόριο. Σε ότι αφορά το δεύτερο, τα σχόλια δεν μπορούν να είναι παρά μόνο θετικά. Ο χώρος είναι σύγχρονος, με έντονη την παρουσία του πράσινου και εντυπωσιακός. Οι «τοίχοι» από γυαλί χαρίζουν στον επισκέπτη μια εντυπωσιακή εικόνα του περιβάλλοντος χώρου και μάλιστα αφ’ υψηλού αφού το Delta Restaurant βρίσκεται στον πέμπτο όροφο.

Delta Restaurant - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Τα τραπέζια σε αραιή διάταξη, πολύ ευνοϊκή για τον επισκέπτη, «φωτίζονται» με ένα διακοσμητικό κεράκι στη μέση, πλην όμως τα spot της οροφής έχουν ενισχυθεί με τέτοιο τρόπο που το βραδινό φαγητό να μην απειλείται από το σκοτάδι όπως στο παρελθόν.  Εάν σε αυτό προσθέσουμε την ποιότητα του προσωπικού, το οποίο είναι ευγενικό και με απόλυτη γνώση της πρότασης που κάνει το Delta Restaurant, καταλήγουμε σ’ ένα σύνολο, το οποίο μας επιτρέπει αβίαστα να το χαρακτηρίσουμε ως place to be.

Delta Restaurant - FlagInLife

Σε ότι αφορά το φαγητό το Delta Restaurant προτείνει ένα set menu στην τιμή των 200€, η οποία αυξάνεται σε περίπτωση που θα προτιμήσει κάποιος την εκδοχή του pairing. Όπως είναι γνωστό, το εστιατόριο υπηρετεί τη σύγχρονη κουζίνα και ίσως είναι ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα, για το οποίο σε ότι αφορά την κουζίνα, ισχύει ο χαρακτηρισμός «σύγχρονη δημιουργική», κάτι που είναι προφανές για όσους είναι επαγγελματίες με γνώσεις στο συγκεκριμένο τομέα.

Delta Restaurant - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Η αισθητική εμφάνιση των «μικρών» σε μέγεθος πρώτων, μάλλον είναι μοναδική σε όλη την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τη γεύση τους, υπάρχουν μικρά σκαμπανεβάσματα, αλλά είναι προφανές για κάποιον που ασχολείται με το φαγητό και έχει γνώσεις, ότι το γευστικό επίπεδο, χωρίς να πέφτει ποτέ χαμηλά, δεν προσφέρει το επίπεδο της απόλαυσης που προσφέρει (οπτικά) η αναδυόμενη Αφροδίτη του Botticelli.

Delta Restaurant - FlagInLife

Στα κύρια πιάτα, όπου ως συνήθως κυριαρχεί το βασικό στοιχείο κρέας ή ψάρι, η εικόνα αλλάζει και ανεβαίνει ένα ίσως και δύο σκαλοπάτια. Αν είναι να αναφέρουμε κάποια πιάτα, αν και νομίζω ότι η ουσία είναι να δοκιμάσει κανείς και όχι να διαβάσει, θα στεκόμουνα στην δαγκάνα αστακού αρωματισμένη με λωτούς, στο καπνιστό στρειδόχτενο και στη χοιρινή ράχη αρωματισμένη με σιτηρά σε ζύμωση. Και τα τρία είναι πιάτα που ξεχωρίζουν, αλλά γενικά όλο το μενού του Delta Restaurant είναι εντυπωσιακό. Δυστυχώς, για να γίνει κατανοητό στην ολότητα του, απαιτεί καλλιεργημένους ουρανίσκους και ως γνωστόν στον συγκεκριμένο τομέα πένεται.

Delta Restaurant - FlagInLife

Στην πρώτη παρουσίαση του Delta Restaurant που είχα κάνει πριν 2 περίπου χρόνια, είχα αναφερθεί «στα κόκκαλα» του Νιάρχου, τα οποία θα τρίζουν στον τάφο τους. Είναι προφανές ότι (ούτε τότε, πολλώ δε μάλλον ούτε τώρα), αναφερόμουν στην ποιότητα του φαγητού. Απλά, είχα τονίσει και το τονίζω και σήμερα, ότι η Ελλάδα αξίζει τον κόπο να έχει ένα εστιατόριο σαν το Delta Restaurant. Πλην όμως το εστιατόριο αυτό, μέσα στο ίδρυμα Νιάρχος μου θυμίζει ορφανό. Πιστεύω και το έχω πει, ότι οι ιθύνοντες του ιδρύματος θα έπρεπε να έχουν κατανοήσει ότι δίπλα στο Delta Restaurant θα έπρεπε να υπάρχει ένα δεύτερο εστιατόριο το οποίο να τιμά την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και να τη διδάσκει σε Έλληνες και ξένους.

Delta Restaurant - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Το Δειπνοσοφιστήριον και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος που έχουν την επιτελική ευθύνη του χώρου, μου έχουν αποδείξει (και το έκαναν μάλιστα και πρόσφατα) ότι είναι ικανοί να παράγουν θαύματα στον τομέα. Από ότι φαίνεται όμως, οι παραπάνω από αυτούς μάλλον δεν καταλαβαίνουν ιδιαίτερα το οτιδήποτε αφορά τη γεύση και κατ’ επέκταση το τι πρέπει να προτείνουν στο τεράστιο κοινό που επισκέπτεται το Delta Restaurant.

Delta Restaurant
Διευθ: Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, (εντός ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου), 176 74
Τηλ: 698 665 7553
Ώρες λειτ: καθημ. 18:30-01:00, Δευτ-Τρ. κλειστά
Τιμή: set menu 200€ (χωρίς το κρασί)

Περισσότερες Κριτικές

9 Ιανουαρίου 2024

3 Ιανουαρίου 2024

25 Δεκεμβρίου 2023

6 Δεκεμβρίου 2023

23 Νοεμβρίου 2023

18 Νοεμβρίου 2023