Πρόκειται ένα από τα πλέον εντυπωσιακά μουσεία, το οποίο δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να γνωρίσουν μερικά στιγμιότυπα του Ψυχρού Πολέμου από μια νέα οπτική γωνία. Πώς γίνεται αυτό; Το Regan Vest είναι ένα πρώην πυρηνικό καταφύγιο που παρέμεινε ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της Δανίας για δεκαετίες. Βρίσκεται στο δάσος Rold Skov, 200 πόδια κάτω από την επιφάνεια της γης. Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 για να προστατεύσει τη δανική κυβέρνηση σε περίπτωση πυρηνικής έκτακτης ανάγκης, λόγω του ότι η χερσόνησος του Stevns θα ήταν στην πρώτη γραμμή εάν είχε ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χτίστηκε το Stevnsfort και για 40 χρόνια, το προσωπικό παρακολουθούσε τον εχθρό όλο το εικοσιτετράωρο.
Γράφει η Μαρίνα Σχίζα
Το καταφύγιο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τους σκοπούς προς τους οποίους κατασκευάστηκε και η σημερινή ανακατασκευή του χώρου έκτασης 60.000 τετραγωνικών μέτρων μάς δίνει πληροφορίες για το πώς ήταν η ζωή κατά τη διάρκεια της εποχής που διήρκεσε δεκαετίες.
Το Stevnsfort Cold War Museum άνοιξε μόλις τον περασμένο μήνα και οι κρατήσεις για ξενάγηση που άρχισαν από τον περασμένο Νοέμβριο πριν καν ανοίξει επίσημα, είναι εξαντλημένες μέχρι το καλοκαίρι. Καθόλου περίεργο. Το Μουσείο δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ξεναγηθούν στο υπόγειο καταφύγιο, στο οποίο υπάρχουν πολλά από τα αυθεντικά έπιπλα της εποχής που δημιουργήθηκε.
Τα εκθέματα αναδεικνύουν πώς ήταν η ζωή των Δανών πολιτών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τα πολιτικά μέτωπα που οδήγησαν στον πόλεμο, και τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945. Το κύριο αξιοθέατο είναι το πυρηνικό καταφύγιο, το οποίο διατηρείται με το αυθεντικό εσωτερικό του που περιλαμβάνει καρέκλες του διάσημου για την εποχή αρχιτέκτονα- σχεδιαστή Arne Jacobsen και γενικά οικιακό εξοπλισμό του ιδιαίτερου δανέζικου στυλ της εποχής.
Ο επισκέπτης μπορεί να δει πού θα ζούσαν και θα δούλευαν η κυβέρνηση και η βασιλική οικογένεια, σε περίπτωση που ξεσπούσε πυρηνικός πόλεμος.
Η είσοδος του καταφυγίου ήταν ένα συνηθισμένο αστικό σπίτι, όπου ζούσε τότε ο υπεύθυνος διαχείρισης του εξοπλισμού . Το σπίτι- είσοδος σήμερα έχει διακοσμηθεί έτσι ώστε να παραπέμπει στη δεκαετία του ’80 και οι επισκέπτες μπορούν να «γνωρίσουν» το προσωπικό που έμενε εκεί μέσω ψηφιακών οθονών.
Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να δουν μια έκθεση για τον Ψυχρό Πόλεμο στη νεόκτιστη πτέρυγα του μουσείου. Δημιούργημα της AART Architects έχει σχήμα τεσσάρων μαύρων κουτιών, κρυμμένα βαθιά μέσα στο δάσος. Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα από τους πυρηνικούς βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα το 1945 καθώς και ιστορίες από τις προετοιμασίες για έναν πιθανό Ψυχρό Πόλεμο. Πάνω από το καταφύγιο, έχουν δημιουργηθεί μονοπάτια πεζοπορίας που δίνουν στους επισκέπτες μια ιδέα για την κατασκευή που βρίσκεται κάτω από το έδαφος.
Ψυχρός πόλεμος
Με τον όρο Ψυχρός Πόλεμος έμεινε γνωστός στην ιστορία ο ανταγωνισμός σε γεωπολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο ανάμεσα σε δύο κύριες ομάδες χωρών (το Δυτικό μπλοκ, με ηγέτιδα δύναμη τις ΗΠΑ και το Ανατολικό μπλοκ με ηγέτιδα δύναμη την ΕΣΣΔ) από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την πτώση της ΕΣΣΔ και τη διάλυση του οικονομικού – πολιτικού και στρατιωτικού συνασπισμού που δημιούργησε.
Οι δύο ισχυρότερες δυνάμεις στον πλανήτη ήταν πλέον οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ. Η πρώτη ήταν μονοκομματικό σοσιαλιστικό κράτος βασισμένο στις αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού ενώ οι ΗΠΑ ήταν κράτος με καπιταλιστική οικονομία και δημοκρατικό καθεστώς. Χρησιμοποιήθηκε ο όρος «ψυχρός», διότι δεν συνέβη κάποια κύρια ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στους δύο συνασπισμούς χωρών, παρόλο που συνέβησαν περιφερειακές συρράξεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη (Κορέα, Βιετνάμ, Αφγανιστάν κ.α.) με άμεση ή έμμεση εμπλοκή των δύο πλευρών.
Οι δύο υπερδυνάμεις μπήκαν σε μακρόχρονη κούρσα εξοπλισμών και συγκρότησης ισχυρότατων στρατιωτικών δυνάμεων με τον φόβο ξεσπάσματος πιθανής γενικευμένης σύρραξης. Κομβικό ρόλο είχαν ιδιαίτερα τα πυρηνικά όπλα και τα συστήματα μεταφοράς τους (υποβρύχια, στρατηγικά βομβαρδιστικά, βαλλιστικοί πύραυλοι κλπ).
Και οι δύο πλευρές διέθεταν κολοσσιαία οπλοστάσια πυρηνικών όπλων προκειμένου να εξασφαλισθεί η βέβαιη ολοκληρωτική καταστροφή του αντιπάλου εάν αυτός επιχειρούσε πρώτος επίθεση με ατομικά ή συμβατικά όπλα.
Πηγή: COLD WAR MUSEUM “STEVNSFORT- https://www.oesm.dk/stevnsfort-cold-war-museum/