Panettone: Το χριστουγεννιάτικο γλύκισμα που ήρθε από την Ιταλία και έχει καθιερωθεί σχεδόν σε κάθε σπίτι. Εμείς κάναμε την έρευνά μας και βρήκαμε τα καλύτερα panettone στην Αθήνα για κάθε γούστο.
Δε ξέρω αν πρέπει να το χαρακτηρίσω ως κέικ, καθώς το panettone είμαι εξ’ ορισμού ένα παραδοσιακό ιταλικό γλυκό ψωμί, που συνήθως το απολαμβάνουμε κατά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών (και λέω διακοπών, γιατί συνήθως έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και μάλιστα εκτός ψυγείου). Με χαρακτηριστική αέρινη υφή, μπορεί να περιέχει από ζαχαρωμένα ή αποξηραμένα φρούτα, έως κομμάτια σοκολάτας, ξύσμα εσπεριδοειδών και σταφίδες, που του δίνουν αυτήν την ιδιαίτερη γεύση. Πριν σας αποκαλύψω τα δικά μου αγαπημένα panettone στην Αθήνα, και μιας και είναι σχετικά new entry στο ελληνικό γιορτινό τραπέζι, ας δούμε λίγα πράγματα για την ιστορία του και τη διαδικασία παραγωγής αυτής της λαχταριστής λιχουδιάς.
Το panettone συνδέεται με τα ιταλικά γιορτινά έθιμα και πιθανότατα έλκει την καταγωγή του από το Μιλάνο. Σίγουρα πάντως, είναι πολύ δημοφιλές στην Ιταλία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και η παραγωγή του είναι μαζικότατη. Το βρίσκεις πραγματικά παντού! Ο μοναδικός συνδυασμός γεύσεων και η γιορτινή του εμφάνιση, το κάνουν μια ξεχωριστή απόλαυση και πλέον έχει γίνει σύμβολο των Χριστουγέννων σε πολλά νοικοκυριά όλου του κόσμου. Η original ιταλική συνταγή, θέλει το ζυμάρι να «κάθεται» αρκετό καιρό ώστε να αναδειχθούν πλήρως τα αρώματα και οι γεύσεις, έπειτα να ψήνεται με πολύ αυστηρές οδηγίες και πριν ξεφορμαριστεί και τυλιχτεί σε αυτά τα πανέμορφα γιορτινά πακέτα που βλέπουμε στις βιτρίνες, να αναποδογυρίζεται για να μην ξεφουσκώσει και χάσει το ιδιαίτερο σχήμα του.
Ήρθε όμως η ώρα να δούμε από ποια σημεία θα προμηθευτούμε φέτος τα νοστιμότερα, πιο ιδιαίτερα και πανέμορφα panettone στην Αθήνα, φτιαγμένα από master bakers και pastry chefs!
Noble Pastry
Αυτό το panettone ήταν έρωτας από την πρώτη ματιά, αλλά και η πρώτη μπουκιά ήταν το κάτι άλλο! Στο εργαστήρι του Ευγένιου Βαρδακαστάνη και του Γιάννη Κίκιρα στο Παγκράτι, έχουν φορέσει τα γιορτινά τους και σας περιμένουν να προμηθευτείτε τα panettone σας σε δύο διαφορετικές λαχταριστές γεύσεις.
Μιλάω για την Classico, με λεμόνι, πορτοκάλι confit, ξανθή σταφίδα και βανίλια Μαδαγασκάρης και η Marroncini, με κάστανο confit και σοκολάτα γάλακτος. Οι lux μινιμαλιστικές συσκευασίες κάνουν το panettone του Noble Pastry, ιδανικό δώρο για ένα φιλικό κάλεσμα στο σπίτι.
Διευθ: Υμηττού 225, Αθήνα (Παγκράτι) / Τηλ: 211 4186086 / Ωράριο: καθημ. 08:00-21:00
Kora Bakery (Kora x Noble)
Τα panetonne του Kora Bakery, δε περιγράφονται με λίγα λόγια. Αέρινα, πεντανόστιμα, οριακά αισθησιακά, όποιο και να επιλέξετε θα δυσκολευτείτε να σταματήσετε να τσιμπάτε (true story).
Ένα αναπάντεχο χριστουγεννιάτικο collab όμως με το Noble Pastry, έφερε κοντά τα δύο αγαπημένα διαφορετικά, αλλά με παρόμοια φιλοσοφία μαγαζιά και προέκυψε το φετινό χριστουγεννιάτικο θαύμα: Kora x Noble Lemon Meringue Panettone, με μαρέγκα και καραμελωμένες φλούδες λεμονιού. Θα το βρείτε στη χαρακτηριστική ριγέ συσκευασία του Kora στο Κολωνάκι, εάν και εφόσον τα προλάβετε!
Διευθ: Π. Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα (Κολωνάκι) / Τηλ: 210 3627855 / Ωράριο: καθημ. 08:00-18:00, Σαβ-Κυρ. 08:30-15:00
Φούρνος Ρίζος Ελαία
Δύο αδέρφια, ο Αλέξανδρος και ο Βασίλης Ρίζος, έχουν αναστατώσει όλο το Κουκάκι και τον Βοτανικό με τα αρώματα που βγαίνουν από το εργαστήριό τους, πόσο μάλλον τώρα που το φοβερό panettone τους με το που βγαίνει, φεύγει σε χρόνοdt. Εκτός από την κλασική γεύση, στο Φούρνος Ρίζος Ελαία, οι γλυκές αλχημείες και τα δημιουργικά γευστικά πειράματα θα κάνουν την επιλογή σας δύσκολη υπόθεση.
Τριπλές σοκολάτες, κάστανα, φιστίκια Αιγίνης και άλλοι συνδυασμοί, έρχονται σε όμορφα χριστουγεννιάτικα περιτυλίγματα και minimal μπεζ συσκευασίες. Μπείτε με δική σας ευθύνη!
Διευθ: Ματρώζου 12, Αθήνα (Κουκάκι) και Πρέσπας 34, Αθήνα (Βοτανικός) / Τηλ: 210 9249527 και 210 3423446 / Ωράριο: καθημ. 07:30-21:00 και 06:30-21:00, Κυρ. κλειστά
Marinos Kosmas
Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούσα να γράψω για panettone και να μη συμπεριλάβω την πιο νόστιμη gluten free εκδοχή τους απο το Marinos Kosmas. Ο πρωταγωνιστής της διατροφής χωρίς γλουτένη σε αρτοποιήματα και γλυκά στην Ελλάδα, δημιούργησε σε συνεργασία με τον Master Baker, Δημήτρη Φραγκογιάννη, δύο γεύσεις του γλυκού ψωμιού, μια με σοκολάτα και μια με αποξηραμένα φρούτα, που θα σας ενθουσιάσουν.
Θα τα βρείτε σε πολυτελείς συσκευασίες στα καταστήματα στη Νίκαια και την Κατεχάκη για όλη την εορταστική περίοδο. Όπως πάντα, μετά την πρώτη μπουκιά αναρωτιόμαστε «Πώς γίνεται αυτό το απίστευτο γλυκό να μην έχει ίχνος γλουτένης;». Άριστο!
Διευθ: Ηρακλέους 27, Νίκαια και Λεοφ. Μεσογείων 78Α, Αθήνα / Τηλ: 211 7150194 / Ωράριο: καθημ.10:00-22:00 και 10:00-21:00, Δευτ. κλειστά
Pavlov Patisserie
Ο Αλέξανδρος Παβλώβ, κρατάει σαν επτασφράγιστο μυστικό αυτό που κάνει το panettone του τόσο αληθινά νόστιμο, αν και ακολουθεί σχεδόν κατά γράμμα την αυθεντική ιταλική συνταγή. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ θα το κρατούσα για τον εαυτό μου.
Ο συνδυασμός βανίλια-σοκολάτα- ρούμι, αφήνει την πιο χριστουγεννιάτικη και απολαυστική επίγευση και θα τον προτιμήστε ξανά και ξανά, εάν δε σας ιντριγκάρει πλέον το κλασικό panettone. Θα το βρείτε σε γιορτινές συσκευασίες όλο τον Δεκέμβρη. Αν ήμουν στη θέση σας θα έκανα μια βόλτα από το Pavlov Patisserie στο Σύνταγμα ή τη Νέα Ερυθραία.
Διευθ: Φιλελλήνων 4, Αθήνα (Κέντρο) και Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 15, Νέα Ερυθραία / Τηλ: 211 0124691 / Ωράριο: καθημ. 07:00-21:00 και 10:00-20:00
Αφεθείτε λοιπόν στη γιορτινή απόλαυση του panettone αυτά τα Χριστούγεννα. Η αέρινη υφή και οι πλούσιες γεύσεις του, είναι οι ιδανικοί σύντροφοι για χαρούμενες γλυκές γιορτές. Buon Natale!