fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Panigyri, Σαντορίνη: Μια αυλή γεμάτη Ελλάδα
Panigyri, Σαντορίνη

Panigyri, Σαντορίνη: Μια αυλή γεμάτη Ελλάδα

Το Panigyri στα Φηρά της Σαντορίνης είναι ένα εστιατόριο που προσεγγίζει ελληνικές συνταγές και μαγειρικές παραδόσεις με σύγχρονο τρόπο.

 

Ο Φάνης Μαϊκάντης, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Panigyri στη Σαντορίνη, έχει μια διαχρονική αγάπη για την ελληνική κουζίνα. Έχοντας περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της καριέρας του ως επικεφαλής πολλών εστιατορίων της Σαντορίνης, αποφάσισε πριν από 3 χρονιά να ανοίξει τον δικό του χώρο, όπου και αναβιώνει μαγειρικές παραδόσεις και συνταγές από ολόκληρη την Ελλάδα. Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τις μαγειρικές του προτάσεις τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του εστιατορίου, για να επιστρέψω ξανά φέτος και να συναντήσω έναν Φάνη Μαϊκάντη σαφώς πιο ώριμο και εξελιγμένο μαγειρικά.

Σήμα κατατεθέν στο Panigyri, η μεγάλη αυλή με τα όμορφα χρώματα, τα διάσπαρτα στον χώρο οπωροφόρα δέντρα και τις άφθονες γλάστρες με μυρωδικά. Ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος που δεσπόζει στον χώρο, είναι σημείο αναφοράς και κράτα τα μαγειρικά ηνία. Όχι όμως μόνος του. Άφθονες κατσαρόλες, σιγομαγειρέματα, τουρσιά και ξύδια, λιαστά χταπόδια και ψάρια ντύνουν το γευστικό προφίλ του εστιατορίου.

Panigyri, Σαντορίνη
Πηγή: panigyri-santorini.com

Οι πρώτες ύλες έρχονται από τον κήπο που διαμόρφωσε ο ίδιος ο Φάνης τα χρόνια της καραντίνας. Σε αυτόν παράγει μια μεγάλη ποικιλία από οπωροκηπευτικά και μυρωδικά, ενώ υπάρχουν αμυγδαλιές και φιστικιές, καθώς και ένα μικρό μποστάνι με καρπούζια και πεπόνια. Με υψηλές εντάσεις να κυριαρχούν, τα πιάτα στο Panigyri ακολουθούν τον δρόμο της απλότητας. Πιάτα με λίγα υλικά και καθαρές γεύσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και ντύνουν με μια σύγχρονη νότα τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.

Panigyri, Σαντορίνη: Μια αυλή γεμάτη Ελλάδα - FlagInLife
Πηγή: Instagram

Με ατού την επιλογή προμηθευτών από ολόκληρη την Ελλάδα, μπροστά μου ήρθε μια τυλιγμένη σε αμπελόφυλλα προβατίνα από έναν κτηνοτρόφο στο Αγρίνιο, με μια σάλτσα από τα ζουμιά της. Συνοδευόταν από μικρές πέρλες με γλυκό του κουταλιού λεμόνι και πρόβειο γιαούρτι. Διακριτικής έντασης γλυκά, υπόξινα και δροσερά στοιχεία, συνδυάζονται  με την προβατίνα για να αποδώσουν ένα μοντέρνο ελληνικό πιάτο.

Panigyri, Σαντορίνη: Μια αυλή γεμάτη Ελλάδα - FlagInLife

Οι φρέσκιες παπαρδέλες με ολόκληρα κομμάτια αυγοτάραχου (όχι σκόνη) και μια πυκνή κρέμα από μύδια, δημιουργούν μια έντονα θαλασσινή και υφάλμυρη σύνθεση. Από τα πιάτα που δοκίμασα, πρωταγωνιστής ήταν τα κεφτεδάκια κουνελιού με σάλτσα στιφάδο, γλυκά κρεμμύδια και κρέμα από ελιές καλαμών.

Στην ίδια φιλοσοφία συνεχίζουν και τα παραδοσιακά επιδόρπια με σύγχρονες προσθήκες, όπως ένας χαλβάς Φαρσάλων που εδώ σερβίρεται με κρέμα από πικραμύγδαλα, αμύγδαλα κα ροδάκινο.

Panigyri, Σαντορίνη: Μια αυλή γεμάτη Ελλάδα - FlagInLife

Στο παιχνίδι μπαίνουν επιλεγμένα κρασιά από μικρούς παραγωγούς από ολόκληρη την Ελλάδα, όπως το λευκό κρασί από την σπάνια ποικιλία «Σεριφιώτικο», που δοκίμασα για πρώτη φορά στο Panigyri. Στο μπαρ της αυλής από την άλλη, θα συναντήσετε και μια ενδιαφέρουσα λίστα με κοκτέιλ που έχει επιμεληθεί ο Χρήστος Γκόλφης από το βραβευμένο μπαρ Theosis στην Σύρο.

Panigyri, Σαντορίνη: Μια αυλή γεμάτη Ελλάδα - FlagInLife
Πηγή: Instagram

 Ο Φανής Μαϊκαντής έχει και μεγάλη αγάπη για το ελαιόλαδο. Αυτή του η αγάπη και η συνεχής αναζήτηση, μεταφράζεται σε μια μεγάλη συλλογή εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, που εμπλουτίζουν και φινίρουν με το ξεχωριστό ωμό τους προφίλ, τα πιάτα του καταλόγου.

PANIGYRI SANTORINI
Ελληνικό εστιατόριο
Διεύθυνση: Αγίου Αθανάσιου Φηρά, Σαντορίνη, 847 00
Τηλ: 22860 22595
Ώρες λειτ: καθημ. 15:00-24:00 (Απρίλιος-Νοέμβριος)
Τιμή: 35-55€

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα