fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Πάμε κήπο; Τα εστιατόρια της Αθήνας μεταφέρουν τη δράση από τη σάλα στην αυλή
outdoor friends hanging out

Πάμε κήπο; Τα εστιατόρια της Αθήνας μεταφέρουν τη δράση από τη σάλα στην αυλή

Το Flag προτείνει τα πράσινα spots που νοστιμίζουν το καλοκαίρι μας στην πόλη

Μπορεί το καλοκαίρι εντός τειχών να γίνει πιο γοητευτικό; Η απάντηση είναι θετική και δίνεται αβίαστα από τα παρακάτω εστιατόρια που γίνονται μικρές οάσεις δροσιάς για να απολαύσει κανείς το φαγητό, το ποτό ή ακόμη και τον καφέ του. Τώρα ξέρεις!

CTC
Βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin, το fine dining εστιατόριο του ταλαντούχου και εξαιρετικά εξωστρεφή chef Αλέξανδρου Τσιοτίνη ποντάρει σε ένα συναρπαστικό τυφλό μενού γευσιγνωσίας έντεκα σταδίων, με πρωταγωνιστές την κορυφαία πρώτη ύλη και τις υψηλού επιπέδου τεχνικές. Αν θέλεις να το παρομοιάσεις με κάτι, σκέψου το σαν εμπειρία: ένα γευστικό ταξίδι σε μια «Ιθάκη» που τιμά τις παραδόσεις της ελληνικής κουζίνας, με σύγχρονο και εκλεπτυσμένο τρόπο. Με signature πιάτο την περίφημη βελουτέ σούπα καλαμποκιού με αστακό και αφρό από τρούφα και περγαμόντο καιμε ατούτην απίθανα φροντισμένη winelist, το CTC είναι το εστιατόριο με τον υπέροχο κήπο που πρέπει να κλείσεις τραπέζι χτες!

Πλαταιών 15, Αθήνα, Κεραμεικός, τηλ. 210-72.28.812

Balthazar
Ένα μοναδικό νεοκλασικό κτίριο του 1897, πάλαι ποτέ κατοικία της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού Κυβέλης Αδριανού, φιλοξενεί το εστιατόριο που γράφει ιστορία από το 1973. Στην κουζίνα, βασιλιάς τα τελευταία χρόνια είναι ο πολυβραβευμένος chef Χριστόφορος Πέσκιας, ο οποίος προτείνει μια ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα που πατά ταυτόχρονα στη σύγχρονη πραγματικότητα και στη νοσταλγία. Τα πιάτα του αποτελούν ωδή στη μεσογειακή γαστρονομία και έχουν έντονες fusion αποχρώσεις– φέτος, μάλιστα, οι επιρροές είναι πιο ελληνικές από ποτέ. Πες ναι στο σούσι, στα θρυλικά πλέον all time “Balthazar” classic κεφτεδάκια με πατάτες τηγανιτές και dip γιαούρτι-δυόσμο και κυρίως μην αντισταθείς στα αλέγρα cocktails- ταιριάζουν πολύ με τον κατάφυτο κήπο, για τον οποίο παραμιλά η πόλη χρόνια τώρα.

Τσόχα 27 & Βουρνάζου, τηλ. 210-64.41.215

Nikkei Jardin
Το Κολωνάκι έχει ταυτιστεί με το Νikkei. Τοκαλοκαίρι έχει ταυτιστεί με τον ολάνθιστο, πολύχρωμο κήπο (με μπανανιές, γιασεμιά, εντυπωσιακά κρεμαστά φυτά  και μυρωδάτα λουλούδια) του Nikkei Jardin. Τι σημαίνει αυτό; Πως αξίζειτελικά ένα βράδυ, αντί να βρεθείς σε κάποιο beach bar,να πας στο κέντρο. Κατόπιν, να ανηφορίσεις μέχρι την Πλατεία Δεξαμενής για να βυθιστείς στην απόλυτη ομορφιά, απολαμβάνοντας τα ευρηματικά cocktails της βραβευμένης bar manager Μαίρη Ταλαιπώρου που συνοδεύουν με τόλμη τα εξωτικά πιάτα του δυναμικού σεφ Σπύρου Μαυροειδή. Διάλεξε το φίνο tuna tartare,το ιδιαίτερο tiradito amberjack, τα bao bans με kimchi κοτόπουλο και το μοσχάρι anticucho και συνόδεψέ τα με το σοφιστικέ cocktail Dulce Matcha και το πολυεπίπεδο Indi Tai – εναλλακτικά, αν είσαι πιο κλασικός τύπος επένδυσε στο πεντανόστιμο Bloody Mary. Θα μας θυμηθείς!

Ξανθίππου 10 & Δεινοκράτους, Πλατεία Δεξαμενής/Κολωνάκι, τηλ. 210-72.39.366

Black Duck Garden
Τι κάνεις αν βρεθείς απομεσήμερο στο ιστορικό κέντρο που βράζει από τη ζέστη; Αναζητάς καταφύγιο στην εσωτερική δροσερή αυλή του Black Duck Garden που λειτουργεί στον κήπο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών. Δύσκολο να το φανταστείς, αλλά εδώ βρισκόταν το 1836 ο πρώτος δημόσιος κήπος της πρωτεύουσας, με τέσσερις εισόδους, σιντριβάνι και μία στέρνα με χρυσόψαρα – ναι, εδώ έμενε το βασιλικό ζεύγος Όθωνας και Αμαλία. Χαλάρωσε στη μικρή πράσινη όαση με τα αγάλματα και τα τρεχούμενα νερά: υπάρχουν, άλλωστε,αρκετές γευστικές προτάσεις για brunch και snacking, cocktails, καθώς και μια λίστα με ελληνικά κρασιά, για να γιατρέψουν την πείνα και τη δίψα, ενώ η μουσική θα χαϊδέψει τα αφτιά σου με ’50s, jazz, swing και soul μελωδίες. Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, ο μεγαλόπρεπος φοίνικας μπροστά σου είναι αυτός που φύτεψε με τα χεράκια της η βασίλισσα Αμαλία.

Παπαρρηγοπούλου 5-7, τηλ. 210-32.52.396

Το Λοκάλι
Συνώνυμο της ανεμελιάς της δεκαετίας του 1980 το Λοκάλι αντικατέστησε στη μνήμη το Σινέ Ψυρρή και μοιάζει σαν να υπήρχε από πάντα εκεί. Αυτοπροσδιορίζεται ως νεο-μεζεδοπωλείο ή νεο-ταβέρνα με μπαρ και στις ρετρό μεταλλικές καρέκλες του με το πλαστικό καλώδιο κάθεσαι για να φας, να πιεις και να κάνεις μια αναδρομή στο παρελθόν. Αν και πλέον διαθέτει και ταράτσα με θέα στο Αστεροσκοπείο, η αυλή παραμένει σταθερός προορισμός, αφού τα δέντρα και τα αναρριχητικά φυτά έχουν πραγματικά θεριέψει από τότε που πρωτοάνοιξε. Θα δοκιμάσεις (και θα ευχαριστηθείς) τα cocktails του Δημήτρη Κιάκου και της ομάδας του. Τα πιάτα έχουν την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου και επομένως ξεκάθαρα ελληνικό αέρα. Εδώ, επιμένουν στα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών και στην εποχικότητα, αλλά αν στο μενού βρεις ακόμη μπάμιες tempura με γλυκόξινο ντιπ μηλόξιδο/πετιμέζι πες ναι με κλειστά τα μάτια.

Σαρρή 44, Ψυρρή, τηλ. 210-32.50.673

Το Γίδι
Στο Flag οφείλουμε να παραδεχτούμε πως δεν βρεθήκαμε στο Γίδι για την αυλή, αλλά για τη φήμη που έχει αυτή η ταβέρνα στη Μεταμόρφωση. Παρόλα αυτά μας άρεσε που καθίσαμε εκεί γιατί μας θύμισε κυριακάτικο, καλοκαιρινό τραπέζι στο σπίτι στο χωριό. Όταν κλείσεις τραπέζι και το επισκεφτείς, μην αναρωτηθείς γιατί ο Βασίλης Ακρίβος το βάφτισε Γίδι το 2017 που λειτούργησε πρώτη φορά– η χασαποταβέρνα έχει σημαία της την κρεοφαγία με ελληνικό πρόσημο. Στη σχάρα ο Γιάννης Κουστένης επιμελείται το σπουδαίο ψήσιμο κάθε κομματιού. Δοκίμασε τις τρυφερές μπριζόλες και το πρόβατο παϊδάκι. Για να γλείφεις και τα δάχτυλά σου μην ξεχάσεις να παραγγείλεις κοντοσούβλι μοσχαρίσιο, κοκορέτσι, γαρδουμπάκι, πατάτες τηγανητές με γαλλικό τυρί raclette και οπωσδήποτε το μεστό  προσούτο προβατίνας. Ψήθηκες; Το φανταστήκαμε!

Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, τηλ. 21 0-28.28.848

Artisanal
«Σύγχρονη ελληνική κουζίνα με πρώτη ύλη από μικρούς Έλληνες παραγωγούς». Αυτό ήθελε να κάνει ο βραβευμένος chef Δημήτρης Δημητριάδης και αυτό έκανε με αρωγούς τον πολυαγαπημένο Φώτη Σεργουλόπουλο και τον Βαγγέλη Γερασίμου. Το Artisanal δίκαια θεωρείται ένα από τα hotspot της Αθήνας – χάρη στον κατάφυτο κήπο του όμως με τα ψηλά δέντρα και την υπέρκομψη orangerie το συγκεκριμένο bar-restaurant μετατρέπεται σε όχημα απόδρασης από την πραγματικότητα και σε σωτήριο αντίδοτο κατά της κακοκεφιάς. Στο Flag ψηφίζουμε ομόφωνα τις άγριες αγκινάρες με ελαφριά σκορδαλιά αμυγδάλου, πέστο μυρωδικών και πεκορίνο Αμφιλοχίας, τη φέτα μπουγιουρντί με το βρώσιμο ασήμι και το καλαμάρι σχάρας με ρεβιθάδα. Για το τέλος, διάλεξε τον μπαμπά με παλαιωμένο τσίπουρο και carpaccio ροδάκινο και δεν θα χάσεις.

Ζηρίνη 2, Κηφισιά, τηλ. 210-80.86.111

Monzù
Αν υπήρχαν καλλιστεία για τους κήπους και τις αυλές της Αθήνας το Monzù θα κέρδιζε με διαφορά, καθώς όχι μόνο σκοράρει ψηλά στο θέμα «πράσινο», αλλά διαθέτει ταυτόχρονα μια ρομαντική αύρα λόγω της ιστορίας του (στεγάζεται σε ένα υπέροχο αρχοντικό του 19ου αιώνα, το οποίο έχει διατελέσει στο παρελθόν εξοχικό περίπτερο της βασιλικής οικογένειας), καθώς και ένα πεντανόστιμο μενού που το υπογράφει ο διακεκριμένος chef Γιάννης Λιόκας. Όταν βρεθείς εκεί επίλεξε την πίτσα Melanzana, με απολαυστική κρέμα μελιτζάνας, καπνιστό τυρί Μετσόβου και stracciatella, τις signature γαρίδες Κοιλάδας αλά «Panzanella» και τις βαθιάς νοστιμιάς παπαρδέλες  «Ripiene» με μοσχαρίσια ουρά και καραβίδες σωτέ. Υπάρχει μια μικρή, αλλά ταιριαστή λίστα κρασιών με επιλογές από ελληνικές και διεθνείς ετικέτες, ενώ τα cocktailsπου έχουν δημιουργήσει ο Σπύρος Κερκύρας και ο Λυκούργος Χριστοθανόπουλος απλά τα σπάνε.

Λεωφ. Κηφισίας 317 Β, Κηφισιά, τηλ. 210-62.00.495

Hide & Seek
Η αλήθεια είναι ότι αν δεν ξέρεις που ακριβώς είναι όταν πας την πρώτη φορά, μπορεί να περάσεις από μπροστά του και να το χάσεις ανάμεσα στα ψηλά κτήρια και στα καταστήματα της Λεωφόρου Κηφισίας. Όταν το εντοπίσεις όμως, θα ανταμειφθείς. Το Hide & Seek είναι η παραδεισένια απόδραση που έψαχνες και βρίσκεται εκεί που δεν θα σκεφτόσουν να κοιτάξεις. Έχοντας δυνατή μπάρα χρόνια τώρα (ο Λυκούργος Χριστοθανόπουλος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στα cocktails), το συγκεκριμένο bar-restaurant μας έκανε να λατρέψουμε το Invisible Zombie και το Smoked Ruby. Τελευταία,το Hide & Seek επένδυσε και στο μενού, επιλέγοντας για executive chef τον Γιάννη Λιόκα. Πάρε linguine με τραγανό guanciale, παλαιωμένη παρμεζάνα και ψητό λεμόνι και μια tagliata από black angus και θα μας ευγνωμονείς. Μην ανησυχείς που θα το βρεις πάντα γεμάτο – η ιδιοκτήτρια Έφη Κωστάκη θα κάνει τα μαγικά της για σένα και θα βρεις τη θέση σου.

Λεωφ. Κηφισίας 254, Χαλάνδρι, τηλ. 210-67.76.747

Bocas Meze
Ελλάδα- Ισπανία συμμαχία. Ο Μίλτος Αρμένης με τη διπλή καταγωγή συμμάχησε με τον Δημήτρη Τρυφωνόπουλο και μαζί δημιούργησαν το πολύχρωμο σύμπαν του Bocas Meze που περιλαμβάνει ανοιχτή κουζίνα, εντυπωσιακό ξυλόφουρνο, chef’s table στη φιλόξενη σάλα και μια  υπερχαριτωμένη αυλή στο πίσω μέρος με λαμπιόνια, πυκνά φυτά και  τραπέζια στρωμένα με φλοράλ μουσαμάδες. Εδώ, παντρεύεται το παραδοσιακό βολιώτικο τσιπουράδικο με τη φιλοσοφία των tapas κι από αυτόν τον γάμο προκύπτει ένα πολύ προχωρημένο μεζεδοπωλείο. Η τορτίγια ημέρας και οι πατάτες bravas δίνουν τη σκυτάλη στις γαρδούμπες γαρίδας, στο hot dog με μοσχάρι στηθοπλευρά που αργοψήνεται στον ξυλόφουρνο, στο καβούρι παϊδάκια και στο μπιφτέκι με κρέμα κρεμμυδιού. Highlight τα ανάλαφρα churros, πασπαλισμένα με ζάχαρη και κανέλα, συνοδεύονται με σοκολάτα και αλμυρή καραμέλα. Να σου δώσουμε ακόμη έναν λόγο να το επισκεφτείς; Εδώ κρατούν τη γεύση ψηλά και τις τιμές χαμηλά.

Προύσης 13, Nέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210-25.80.908

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα