fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Milia Riza: Ένα ξεχωριστό οινικό πρότζεκτ με έδρα τη Νεμέα
Milia Riza

Milia Riza: Ένα ξεχωριστό οινικό πρότζεκτ με έδρα τη Νεμέα

Επισκεφθήκαμε το νεότερο οινοποείο της Νεμέας, το Milia Riza, που εστιάζει αποκλειστικά στην παραγωγή αφρωδών κρασιών παραδοσιακής μεθόδου και σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

 

Τί γίνεται όταν συναντώνται 2 νέοι οινολόγοι με βαθιές οικογενειακές ρίζες στο αμπέλι και το κρασί, οι οποίες μάλιστα ρίζες απλώνονται κάποια μίλια μακριά στις φαμίλιες τους; Πολύ απλά, το… Milia Riza.

 

Εν Αρχή ην… ο Οίνος

 

Τουτέστιν: η οινολόγος Νάνσυ Μάζου από τη Νεμέα (εγγονή του μεγάλου Θανάση Παπαϊωάννου), γνωρίζει τον Πορτογάλο οινολόγο και γεωπόνο Stefano Stante (από οικογένεια Ιταλών οινοποιών) στο Udine της Ιταλίας κατά την διάρκεια του μεταπτυχιακού τους. Αποφασίζουν να φτιάξουν το δικό τους κρασί. Ανάμεσα σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα, ο κλήρος πέφτει στη Νεμέα όπου και εγκαθίστανται το 2019.

Milia Riza οινοποιείο Νεμέα
Πηγή: Facebook

Τα ιδιόκτητα αμπέλια που έχουν στην διάθεσή τους είναι Αγιωργίτικα (τί άλλο;), Chardonnay και Pinot Noir. Ψάχνονται όμως να διαφοροποιηθούν. Και πάνω στο brainstorming, ξεπηδάει σαν φυσαλίδα σε ποτήρι flute η ιδέα: «δεν κάνουμε αφρώδη παραδοσιακής μεθόδου;» (της Σαμπάνιας ντε).

 

Ποιήσωμεν οίνον κατ’ εικόνα Καμπανίας και καθ’ ομοίωσιν

 

Τα οικογενειακά αμπέλια βρίσκονται στα χαμηλά της Νεμέας (σε Ξηρόκαμπο στον κάμπο της Νεμέας και στην Αρχαία Νεμέα για τυχόν φιλοπερίεργους). Άρα, αχαρτογράφητα νερά, όσον αφορά την παραγωγή αφρωδών. Ταυτόχρονα όμως, παίρνουν σταφύλι και από την Αρχαία Μαντινεία (Μοσχοφίλερο), εδώ από υψόμετρο περίπου 600 μέτρων. Μπόλικο ψάξιμο, πειραματισμοί, μετρήσεις, πρώιμοι τρύγοι -υψηλή οξύτητα γαρ.

Milia Riza οινοποιείο Νεμέα
Πηγή: Facebook

Ξεκινούν με μια πειραματική εμφιάλωση της σοδειάς του 2020, το Prelude (ένα λευκό αφρώδες από Μοσχοφίλερο -blanc de gris- με δεύτερη ζύμωση στην φιάλη). 5.000 φιάλες με το ζόρι. Δεύτερη χρονιά η παραγωγή του Milia Riza, κατά τι μεγαλύτερη (6.000 φιάλες) και η γκάμα αρχίζει να διευρύνεται: ροζέ από Μοσχοφίλερο (rose de gris) αλλά και λευκό από Αγιωργίτικο (blanc de noir). Ταυτόχρονα, επιπλέον πειραματισμός με την σειρά Experiential -αρχικά ένα μπλεντ Chardonnay με Pinot Noir. Όλα αφρώδη κρασιά παραδοσιακής μεθόδου, με ήπιες παρεμβάσεις στην οινοποίηση.

 

Και είδεν ο οινοποιός ότι καλόν εστί

 

Το αποτέλεσμα είναι πολλά υποσχόμενο. Η ανταπόκριση θετική. Το δίδυμο ξεχειλίζει από ιδέες και πειραματισμούς. Ο αρχικός χώρος οινοποίησης στη Νεμέα σύντομα αποδεικνύεται μικρός. Το 2023 μετακομίζουν στο Οινοποιείο του Σπυρόπουλου στην Αρχαία Νεμέα, όπου μεταφέρουν τη δράση τους σ’ ένα μέρος της μονάδας.

Milia Riza οινοποιείο Νεμέα

Παρότι δεν υπάρχει υποδομή οινοτουρισμού, τα παιδιά φιλοξενούν επισκέπτες και κάνουν ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες, κατόπιν συννενόησης. Η παραγωγή μεγαλώνει λίγο ακόμα και αναμένεται από την σοδειά του 2023 ν’ αγγίξουν τις 14.000 φιάλες.

 

Η επίσκεψη

 

Οι οδηγίες για την πρόσβαση στο Milia Riza έρχονται στο κινητό με μορφή πινέζας στον χάρτη. Αφήνοντας την άσφαλτο, χρειάζεται οδήγηση σε ήπιο χωματόδρομο – το GPS επιβεβαιώνει ότι έχεις φτάσει. Το βλέμμα σε διαψεύδει. Διευκρινιστικές οδηγίες στο τηλέφωνο. Μετά από 2 λεπτά είμαστε στον χώρο. Μέσα σε μια τεράστια περίφραξη ένα εξίσου μεγάλο κτήριο. Στην είσοδο μας περιμένει χαμογελαστός ο Stefano.

Milia Riza οινοποιείο Νεμέα Stefano Stante

Μας οδηγεί στα ενδότερα. Βιομηχανικός χώρος, λίγες ανοξείδωτες δεξαμενές, ακόμα πιο λίγα βαρέλια. Ένα πρόχειρα στημένο τραπέζει γευσιγνωσίας.Ο Stefano είναι γοητευτικός αφηγητής και οινοποιός απ’ ότι διαπιστώνουμε εκ των υστέρων. Απαντάει σ’ ερωτήσεις, αστειεύεται, μας περνάει απ’ όλους τους χώρους του ακόμα αφτιασίδωτου οινοποιείου. Η Νάνσυ δεν καταφέρνει να είναι μαζί μας. Κλείνουμε με μια καθόλα οργανωμένη γευστική δοκιμή.

 

Η δοκιμή

 

Luntane – Blanc de Gris (Brut Nature)

 

Το Luntane – Blanc de Gris, είναι η εξέλιξη του Prelude. Luntane είναι (στην τοπική διάλεκτο του Abruzzo) o «μακρινός» ή ο «απόμακρος» και κλείνει το μάτι στο γεγονός ότι το σταφύλι για την εν λόγω ετικέτα δεν είναι από την Νεμέα, αλλά 100% Μοσχοφίλερο Μαντινείας, σοδειά του 2021 με 12,50% αλκοόλ.

Milia Riza οινοποιείο Νεμέα Luntane - Blanc de Gris
Πηγή: Facebook

Με σάκχαρα μόλις 0,9%, πρόκειται για ένα αρκούντως ξηρό κρασί που σε κερδίζει με την φρεσκάδα του: εσπεριδοειδή στην μύτη και στο στόμα, ωραίος αφρισμός αλλά μάλλον κοντή επίγευση. Με κάθε γουλιά ονειρευόμουν κι ένα στρείδι ή μια γυαλιστερή.

 

Luntane – Rose de Gris (Brut Nature)

 

100% Μοσχοφίλερο κι εδώ. Επίσης σοδειά του 2021 με 12,50% αλκοόλ. Για το Luntane – Rose de Gris όμως, κρατήθηκαν λίγο οι φλούδες του σταφυλιού κατά την ζύμωση, για να χρωματίσουν ελάχιστα τον μούστο. Ωραίο κρεμμυδί χρώμα, έντονα αρώματα ζύμης που μπλέκονται με το τυπικό για το Μοσχοφίλερο τριαντάφυλλο, αλλά και κόκκινα φρούτα του δάσους.

Milia Riza οινοποιείο Νεμέα Luntane - Rose de Gris
Πηγή: Facebook

Κοφτερή οξύτητα, πιο γεμάτο σώμα, ωραίος αφρισμός, μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση. Το έπινα σκέτο, μου τρέχανε τα σάλια στην σκέψη μιας πίτσας μαργαρίτας, αν είχα γεμιστές ντομάτες θα έπινα όλη την φιάλη -σταματάω εδώ.

 

Blanc de Noir – Αγιωργίτικο (Extra Brut)

 

100% Αγιωργίτικο, σε μια blanc de noir εκδοχή (τουτέστιν λευκό κρασί παρά το σκούρο σταφύλι). To Blanc de Noir είναι σοδειά του 2021, με 12% αλκοόλ. Λίγο περισσότερα σάκχαρα (3,9%), αλλά σαφώς στο κατώφλι των σούπερ ξηρών.

Milia Riza οινοποιείο Νεμέα Blanc de Noir
Πηγή: Facebook

Έντονη μύτη (φρεσκάδα αχλαδιού μαζί με φράουλα και με τα αρώματα της ζύμης στο φόντο), γεμάτο και εκφραστικό στόμα, στρογγυλό, πλούσιο. Μακρά επίγευση. Εδώ σοβαρεύει η κατάσταση -έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται λευκά κρέατα (ψητά ή με λευκές σάλτσες) στο πιάτο μου.

 

Experiential Chardonnay x Pinot Noir (Extra Brut)

 

Χαρμάνι από Chardonnay και Pinot Noir. Οινοποιούνται χωριστά και μετά μπλεντάρονται για την ωρίμαση σε βαρέλια. Σοδειά 2020, με αλκοόλ 12%. Στο Experiential Chardonnay x Pinot Noir, το βαρέλι είναι εμφανές στη μύτη μαζί τη φρεσκάδα του αχλαδιού και κάποιες νότες κόκκινων φρούτων.

Milia Riza οινοποιείο Νεμέα Experiential Chardonnay x Pinot Noir
Πηγή: Facebook

Στο στόμα λιπαρό, γεμάτο, με τα κόκκινα φρούτα να προδίδουν την παρουσία του Pinot Noir. Κρασί για συνοδεία φαγητού και πιθανότατα μπορεί να σταθεί μια χαρά δίπλα σε πιο λιπαρά και πλούσια πιάτα.

Milia Riza
Οινοποιείο
Διευθ: Νεμέα, Κορινθία, 205 00
Τηλ: 694 021 6556
Για επίσκεψη στο οινοποιείο δείτε εδώ
Αποκλειστική διάθεση: Mr. Vertigo

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα