fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
Μια επίσκεψη στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός
Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Μια επίσκεψη στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Επισκεφθήκαμε το Μουσείο Αλέκος Φασιανός και ταξιδέψαμε στον κόσμο, τη ζωή και τη φαντασία του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη.

 

Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός μετρά σχεδόν έναν χρόνο από τότε που άνοιξε τις πόρτες του και αποτελεί ήδη ορόσημο για την περιοχή του Μεταξουργείου. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο σε συνεργασία με τον ίδιο τον Αλέκο Φασιανό και φιλοξενεί πίνακες ζωγραφικής και άλλα έργα του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη. Το Μουσείο βρίσκεται εκεί που κάποτε στεκόταν το νεοκλασικό όπου μεγάλωσε ο Αλέκος Φασιανός, στην περιοχή του Άγιου Παύλου που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία, όπου και χειροτονήθηκε ιερέας ο παππούς του καλλιτέχνη. Πρόκειται για ένα Μουσείο φρέσκο, με χώρους που αναδεικνύουν τα έργα τέχνης και ταξιδεύουν τον επισκέπτη στον κόσμο του Φασιανού.

Μουσείο Αλέκος Φασιανός εκθέματα
Πηγή: Instagram

Αν και βρίσκεται δίπλα στον Σταθμό Λαρίσης, σε μια περιοχή που πολλοί Αθηναίοι δεν επιλέγουν πια για τις βόλτες τους, το Μουσείο Αλέκος Φασιανός έρχεται να αποδείξει πως το Μεταξουργείο παραμένει μια περιοχή όχι μόνο ζωντανή, αλλά και ιστορική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα νεοκλασικά, οι εκκλησίες, τα συνοικιακά μαγαζιά, αλλά και το γειτονικό Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, επηρέασαν βαθιά το έργο του Φασιανού όσο μεγάλωνε στην περιοχή. Στα έργα του, η βυζαντινή τέχνη συνδυάζεται με την αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τη μοναδική φαντασία του καλλιτέχνη.

Μουσείο Αλέκος Φασιανός εκθέματα
Πηγή: Instagram

Στο ισόγειο του Μουσείου, ο επισκέπτης έρχεται σε μια πρώτη επαφή με το εύρος του έργου του καλλιτέχνη, μέσα από πίνακες ζωγραφικής από το 1954 έως και το τέλος της ζωής του. Τα έργα στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός είναι λίγα και εκλεκτά, ενώ η διάταξή τους στον χώρο και το άπλετο φως του, αναδεικνύουν τέλεια τα εκθέματα. Έργα όπως οι «Καφενόβιοι», που αποτυπώνει μια σκηνή από ένα παραδοσιακό καφενείο και η «Αρπαγή της Ελένης», μας έβαλαν εξ’ αρχής στο κλίμα για το έργο του Φασιανού και τον τρόπο που αποτύπωνε τόσο τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα όσο και την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Μουσείο Αλέκος Φασιανός εκθέματα

Στον ημιώροφο παρουσιάζονται επίσης εμβληματικοί πίνακες ζωγραφικής του, ενώ σε ένα χρωματιστό τραπέζι έχουν απλωθεί εικονογραφήσεις, γράμματα και σχέδιά του, μαζί με φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο. Σε αυτές μάλιστα θα δει κανείς εμβληματικές μορφές μαζί με τον Αλέκο Φασιανό, όπως τους ζωγράφους Τζόρτζιο ντε Κίρικο και Γιάννη Τσαρούχη. Σε έναν πιο ιδιωτικό χώρο στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός, θα δείτε έπιπλα που ο ίδιος δημιούργησε και πράγματά του, όπως το ζωγραφισμένο μπαούλο που περιέχει προσωπικά του αντικείμενα και εργαλεία. Από εδώ θα θαυμάσετε τον ακάλυπτο του κτιρίου που φωτίζεται εξαιρετικά με φυσικό φως και κρύβει μοναδικά έργα τέχνης του Φασιανού.

Μουσείο Αλέκος Φασιανός εκθέματα

Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός διαθέτει και ένα υπόγειο χώρο, όπου θα έρθετε σε επαφή και με τις άλλες ενασχολήσεις του καλλιτέχνη, όπως η σκηνογραφία, η ποίηση και η συγγραφή. Σε δύο τραπέζια μάλιστα, εκτίθενται πολλά σχέδιά του για κουστούμια αρχαίων ελληνικών τραγωδιών και κωμωδιών, όπως οι Όρνιθες του Αριστοφάνη. Δίπλα, βιβλία ποίησης με εξώφυλλα ζωγραφισμένα από τον ίδιο. Σ’ ένα ξεχωριστό δωμάτιο παίζεται ένα ντοκιμαντέρ, όπου ο ίδιος μιλάει για τη ζωή του και τις επιρροές στο έργο του, και υπάρχει ακόμα ένα τραπέζι με ζωγραφιές και φωτογραφίες του.

Μουσείο Αλέκος Φασιανός εκθέματα
Πηγή: Instagram

Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός αποτελεί ένα στολίδι, όπου τα εκθέματα βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο. Μέσα από μια επίσκεψη έχουμε την ευκαιρία να βουτήξουμε στην τέχνη του Αλέκου Φασιανού και να έρθουμε σε μεγαλύτερη επαφή με την νεότερη ελληνική τέχνη. Το ξεχωριστό Μουσείο κρύβει πολλές λεπτομέρειες-εκπλήξεις που ο ίδιος ο Φασιανός φρόντισε να υπάρχουν, ενώ γενικά αντίστοιχό του δε συναντάμε συχνά. Αξίζει να σημειωθεί, πως το Μουσείο είναι ιδιαίτερα ενεργό και διοργανώνει πολλές δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Μουσείο Αλέκος Φασιανός
Διευθ: Νεοφύτου Μεταξά 15, Αθήνα (Μεταξουργείο), 104 39
Τηλ: 210 8819079
Ωράριο: καθημ. 11:00-16:00, Σαβ-Κυρ. 11:00-15:00, Δευτ-Τρ. Κλειστά
Εισητήρια: 10€ / 7€

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα