Ένα γαστρονομικό οδοιπορικό στην Κέρκυρα, μας αποκαλύπτει τους κυριότερους εκφραστές της σύγχρονης κερκυραϊκής κουζίνας.
Κέρκυρα, το Ομηρικό νησί των Φαιάκων. Πανέμορφη, γεμάτη μνημεία και αξιοθέατα μοναδικής ομορφιάς. Οι ξένες επιρροές υπήρξαν πολλές και καταλυτικές. Για κάτι λιγότερο από 4 αιώνες οι Ενετοί κυριάρχησαν στο νησί, αφήνοντας έντονο το αποτύπωμα τους, συνδιαμορφώνοντας μαζί με τους υπολοίπους κατακτητές, μεταξύ άλλων και τη γαστρονομική της κουλτούρα. Η κερκυραϊκή κουζίνα είναι ένα κράμα υλικών και αρωμάτων. Έντονα μπαχαρικά, σοκολάτα, ζυμαρικά, φρέσκιες ντομάτες και πιπεριές φερμένα από τους Ενετούς, συνδυάστηκαν με ταπεινά υλικά που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι, όπως ψάρια, χόρτα, πατάτες και ελαιόλαδο, για να δημιουργήσουν μια παραδοσιακή κουζίνα με μοναδικό χαρακτήρα και στίγμα. Παστιτσάδα, σοφρίτο, μπιάνκο και μπουρδέτο είναι τέσσερα διάσημα φαγητά της Κέρκυρας που ενσωματώνουν αυτήν την πολυπολιτισμική σύμπραξη.
Σε αυτή μου την περιήγηση, επισκέφθηκα τους κυριότερους εστιατορικούς προορισμούς της Κέρκυρας. Αυτούς που εκφράζουν την σύγχρονη κερκυραϊκή γαστρονομία, και τους θεματοφύλακες της παραδοσιακής κουζίνας του νησιού. Ας τους δούμε:
Etrusco
Ένα από τα κορυφαία Ελληνικά εστιατόρια, βρίσκεται στη γενέτειρα του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα, στο χωριό Κάτω Κορακιάνα. Το βραβευμένο Etrusco, πιο ώριμο από κάθε άλλη χρονιά, παρουσιάζει ένα μενού με τον τίτλο «ἂκρον ἂωτον», τονίζοντας το στοιχείο της γαστρονομικής έκπληξης σε κάθε του στάδιο. Η κουζίνα μετασχηματίζει παραδοσιακές κερκυραϊκές συνταγές, μπολιάζοντάς τες με μικρές αναφορές από την Ιταλία, τη δεύτερη πατρίδα του σεφ, παρουσιάζοντας σύγχρονα πιάτα υψηλού αισθητικού και τεχνικού ενδιαφέροντος. Μια κορυφαία fine dining εμπειρία.
Ο κόκορας παστιτσάδα, με αναφορές στη διάσημη μάχη του Ναπολέοντα στο Μαρένγκο, είναι μια φορσέ στιγμή χειροκροτήματος. Ο θρύλος λέει πως ο Ντυνάν, ο σεφ του Ναπολέοντα, για να γιορτάσουν τα επινίκια, του μαγείρεψε ένα κοτόπουλο με λαχανικά και γαρίδες από τις λίμνες της περιοχής. Εδώ, ένας κόκορας μπαλοτίνα, συνδυάζεται με ταρτάρ γαρίδας, πίκλες αγγουριού, κρέμα γραβιέρας και σάλτσα με τα μυστικά μιας παστιτσάδας. Ένα φίνο ανοιχτό ραβιόλο ντύνει σαν πέπλο ολόκληρο το πιάτο. Μια δημιουργία που αντανακλά το υψηλό επίπεδο γαστρονομικού εκσυγχρονισμού μιας παραδοσιακής συνταγής. Τα εξαιρετικά επιδόρπια, επιμελείται το δίδυμο Γιάννης Κίκιρας και Ευγένιος Βαρδακαστάνης.
Διευθ: Κατω Κορακιάνα, Κέρκυρα 490 83 / Τηλ: 26610 93342 / Ωράριο: καθημ. 19:30-24.00
Pomo D’oro
Η ιδιοσυγκρασιακή και πρωτότυπη κουζίνα του Αριστοτέλη Μέγκουλα, αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς στη γαστρονομία του νησιού. Το Pomo D’oro βρίσκεται στην πανέμορφη πλατεία Σκαραμαγκά και η κουζίνα του χαρακτηρίζεται από ένα κράμα κερκυραϊκών παραδόσεων και συγχρόνων αναφορών. Δυσεύρετες πρώτες ύλες από κάθε σημείο του νησιού και ξεχασμένες συνταγές, εδώ έχουν την τιμητική τους.
Η «Μανέστρα Κολοπίμπιρι», ένα παραδοσιακό φαγητό με βενετσιάνικες επιρροές, είναι από τα χαρακτηριστικά πιάτα εδώ. Έρχεται σε χειροποίητο ραβιόλι γεμιστό με ψητές ντομάτες κουκουνάρες, ζωμό ντομάτας και αρκετό κοκκινοπίπερο (collu pimpiri). Το « Ένα πατέ σαν παστίτσιο ντόλτσε», το ιδιαίτερο γλυκό βενετσιάνικο παστίτσιο, ήρθε μπροστά μου σε μία γλυκιά ζύμη που περιέκλειε ένα pate en croute με φιστίκι, συκομαΐδα, συκωτάκια κοτόπουλου, χοιρινό μοσχάρι και μπαχαρικά. Μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία, που παντρεύει την κερκυραϊκή γευστική παράδοση με το προσωπικό μαγειρικό στίγμα του Αριστοτέλη Μέγκουλα.
Διευθ: Πλατεία Σκαραμαγκά 13, Κέρκυρα 491 00 / Τηλ: 26610 28680 / Ωράριο: καθημ. 18:30-23:30, Κυρ. κλειστά
Βενετσιάνικο Πηγάδι
Στη περιοχή του Καμπιέλο, τη διάσημη συνοικία με τις ναπολιτάνικες μπουγάδες απλωμένες στα σοκάκια, το Βενετσιάνικο Πηγάδι αποτελεί ίσως το ομορφότερο εστιατόριο στην πόλη της Κέρκυρας. Βρίσκεται στην πλατεία Κρεμαστής, ατενίζοντας ένα αυθεντικό βενετσιάνικο πηγάδι του 1800 και την εκκλησία της Παναγίας της Κρεμαστής.
Η κουζίνα με επικεφαλής από φέτος τον σεφ Σπύρο Αγγιούς, κάνει μια ευδιάκριτη στροφή σε πιάτα με ελληνικό χαρακτήρα, προσεγγίζοντας συνταγές από την κερκυραϊκή παράδοση αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, με σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο. Η ωμή στείρα άλα πολίτα, το λεμονάτο κατσικάκι με κουμκουάτ, αλλά και ένα μπουρδέτο με καπνιστά μύδια και πικάντικη σάλτσα, πιστοποιούν την αλλαγή ταυτότητας του μενού. Πρωταρχικό ρολό εδώ παίζει διαχρονικά το κρασί, καθώς στο κελάρι φιγουράρουν μερικές από τις πιο σπάνιες ετικέτες και χρονιές που θα συναντήσετε σε ελληνικό εστιατόριο.
Διευθ: Πλατεία Λίλη Δεσύλλα 1, Κέρκυρα 491 00 / Τηλ: 26615 50955 / Ωράριο: καθημ. 19:00-23:30, Κυρ. κλειστά
Toula’s Seaside
Στον όρμο Αγνί, προς το βόρειο τμήμα της Κέρκυρας και σε ένα ειδυλλιακό θαλασσινό τοπίο, η οικογένεια Βεργέτη έχει μετατρέψει ένα ελαιοτριβείο 100 ετών σε ένα κομψό εστιατόριο με μοντέρνα σχεδίαση και άνετους χώρους. Παραδοσιακές κερκυραϊκές συνταγές από τα χέρια της κυρίας Τούλας, εναλλάσσονται με δημοφιλείς συνθέσεις και δημιουργικές προτάσεις από την ομάδα της κουζίνας με επικεφαλής την Αγαθή και τον Νίκο Βεργέτη.
Δοκίμασα ένα απολαυστικό τσιγαρέλι από το οργανικό μποστάνι του εστιατορίου, πλάι σε ένα παραδοσιακό μπιάνκο με σφυρίδα και φρέσκια ρίγανη. Δημιουργικές συνθέσεις πιάτων όπως ένα μπαρμπούνι τυλιγμένο σε αμπελόφυλλο στον ξυλόφουρνο και ένας μουσακάς με κιμά καραβίδας, συμπληρώνουν την εικόνα αυτού του διαχρονικού θαλασσινού προορισμού. Ιδιαίτερα προσεγμένη και ενημερωμένη, η λίστα κρασιών στο επισκέψιμο πέτρινο κελάρι του εστιατορίου.
Διευθ: Αγνί, Κέρκυρα 490 83 / Τηλ: 26630 91350 Ωράριο: καθημ. 13:00-16:30, 19:00 -22:30
Κληματαριά του Μπέλλου
Η κατά γενική ομολογία καλύτερη παραδοσιακή ταβέρνα του νησιού. Την οικογένεια Μπέλλου, θα τη χαρακτήριζα και όχι άδικα, ως τους θεματοφύλακες της παραδοσιακής κερκυραϊκής κουζίνας. Στο μικρό τους ταβερνάκι στις Μπενίτσες, χαρίζουν εδώ και χρόνια ανεπιτήδευτα την νοστιμιά μιας κουζίνας που πατάει γερά στις παραδόσεις, χωρίς νεωτερισμούς.
Φροντίστε να κάνετε κράτηση στα λιγοστά τραπέζια στη μικρή αυλή για να μπορέσετε να δοκιμάσετε: Mπιάνκο με σκορπίνα, αλλά και ένα διαφορετικό, λιπαρό κι αρκετά καυτερό μπουρδέτο με φιλέτο σαρδέλας που είχα την τύχη να απολάυσω. Το παραδοσιακό Παστιτσάδο είναι συνταγή της γιαγιάς, που ήταν από τις λίγες κερκυραίες μαγείρισσες που δεν έβαζαν σπετσερικό, παρά μόνο ντομάτα, όπως χαρακτηριστικά μου είπε ο Κώστας Μπέλλος. Εδώ θα βρείτε εκτός των άλλων και ψάρι ημέρας στην κατσαρόλα, καθώς και χταπόδι στον φούρνο.
Διευθ: Mπενίτσες, Κέρκυρα 490 84/ Τηλ: 6974350900 / Ωράριο: καθημ. 18:00- 23.00, Κυρ 18:00-22:30