fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
International Daiquiri Day
daiquiri cocktail

International Daiquiri Day

Σήμερα ξημέρωσε η μέρα του θρυλικού daiquiri. Γιατί σήμερα και όχι αύριο? Είναι πολύ απλό… Ρωτήστε τον Αμερικάνο που το σκέφτηκε. Όση έρευνα και να γίνει γύρω από τις αφιερωμένες σε κάποιο cocktail μέρες, η κατάληξη είναι πάντα ίδια.. Στον Αμερικάνο. Όπως και αν έχει όμως, αρπάζουμε την ευκαιρία από τα μαλλιά και αναλύουμε τον πολυσύνθετο χαρακτήρα που κρύβει αυτή η λέξη … Daiquiri (ντάικιρι ή νταικουίρι ή όπως σας βολεύει) . Σύμφωνα με την ιστορία που κυριαρχεί στα google searches, πιθανολογείται πως το πρώτο daiquiri δημιουργήθηκε το 1898, από την ανάγκη ενός Αμερικάνου μηχανικού (Jennings Cox) να καλύψει την έλλειψη gin στην πόλη Daiquiri της Κούβας, κατά τη διάρκεια εξόρυξης ενός ορυχείου. Τα μοναδικά υλικά που είχε άφθονα ήταν ρούμι, λάιμ και ζάχαρη…  Και εγένετο daiquiri.

Στην υστεροφημία του daiquiri έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο ο Ernest Hemingway. Γνωστός για την αγάπη του στο κουβανέζικο ρούμι, κατάφερε πέρα από την τεράστια συγγραφική δουλειά του, να μείνει ιστορία και ως υπαίτιος για την δημιουργία του Papa Doble. Μία παραλλαγή του daiquiriμε λιγότερη ζάχαρη, περισσότερο αλκοόλ και αρώματα γκρέιπφρουτ μπερδεμένα με λικέρ μαρασκίνο.

Από τότε μέχρι τώρα, αυτό το δόλιο daiquiri, έχει περάσει από σαράντα κύματα, με παραλλαγές που δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο. Από ταλαιπωρημένες νύφες με τους ιδρωμένους γαμπρούς έως τις προχωρημένες σε ηλικία τουρίστριες, στις ανά τον κόσμο κοντινές ταράτσες ιστορικών  μνημείων… βιρτουόζους γευσιγνώστες με παράσημα γευστικών δοκιμών και εφήμερους στοχαστές – φιλόσοφους με τάσεις ανάλυσης των καθημερινών άλυτων θεμάτων της κοινωνίας.

Ας δούμε τις πιο χαρακτηριστικές daiquiri παραλλαγές.

Του τουρίστα

5 cl από το πιο φτηνό λευκό ρούμι με ισόποσες ποσότητες ζάχαρης και λάιμ μέσα στο blender με φρούτα εποχής και μπόλικο πάγο. Γρανιτοειδές αποτέλεσμα, ιδιαίτερα δροσιστικό αφού κυριαρχεί ο πάγος που έχει τετραπλασιάσει τον όγκο του cocktail. Οι λίγοι τίμιοι θα το βάλουν ολόκληρο σε μεγάλο ποτήρι κρασιού ή κάτι αντίστοιχο. Οι υπόλοιποι θα βάλουν όσο χωράει σε ποτήρι «Μαργαρίτας» κάνοντας ένα εύθραυστο βουναλάκι στο κέντρο για να λειτουργήσει ως ανάχωμα για το υποχρεωτικό ντεκόρ… το οποίο με τη σειρά του θα καταλήξει είτε στο δίσκο μεταφοράς του, είτε στο τραπέζι του άτυχου τουρίστα, αφήνοντας κολλώδη υπολείμματα ζάχαρης σε ότι έρθει σε επαφή μαζί του. Ότι έχει μείνει στο blender εννοείται πως δεν πετιέται … ξαναπουλιέται με ενίσχυση λίγου πάγου ακόμα.

Του Γάμου

Οι γρανιτομηχανές παίρνουν μπροστά. Πολλαπλασιάζονται τα αρχικά υλικά ανάλογα το μέγεθος του κάδου της μηχανής, προστίθεται το ½ του συνολικού όγκου με νερό και στο τέλος πουρές φράουλας. Πολύ φράουλα… Για άλλη μία φορά γρανιτοειδές αποτέλεσμα, με παντελή απουσία της γεύσης του ρούμι, σαφώς πιο ευχάριστο για τη θεία από το χωριό και την 17χρονη κόρη της που κρυφά και σύντομα θα φτάσει στο τρίτο ποτήρι.

Του κλασικού πελάτη

60 mlαπό ένα προσεγμένο λευκό ρούμι, ίσως και με μία μικρή ποσότητα agricolerum για πιο έντονο αποτέλεσμα, με 20 ml φρεσκοστυμένο λάιμ και 10 ml από ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης, χτυπημένο με χάρη στο shaker με μπόλικο φρέσκο πάγο σερβιρισμένο σε παγωμένο ποτήρι coupette. Πραγματικά ένα απίστευτα δροσιστικό cocktail, για όλες τις ώρες, με την ένταση του αλκοόλ να κρύβεται πίσω από την κατάλληλα χαμηλή θερμοκρασία, που επιτρέπει στα πολύπλοκα γλυκά αρώματα του ρούμι να «παίξουν» το παιχνίδι τους  στον ουρανίσκο του κάθε επίδοξου εραστή των κλασικών cocktails.

Του άντρα του πολλά βαρύ

Ακολουθώντας το πρόσταγμα της συνταγής του αθεράπευτα κλασικού daiquiri, αλλά κερδίζοντας ένταση από σκούρο, παλαιωμένο, τζαμαϊκανό ρούμι, κρατώντας όλη την αλκοολική ένταση, τα αρώματα της καμένης ζάχαρης, του καουτσούκ, του βαρελιού, των μπαχαρικών και πολλών άλλωνβαρέων υλικών! Ένα ποίημα γεύσης για όσους δεν σηκώνουν πολλά όταν η λέξη cocktail έρχεται στο τραπέζι!

Του Κουβανού

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την παρουσίαση της πιο γνωστής μάρκας Κουβανέζικου ρούμι, του Havana, πριν περίπου μία δεκαετία, όπου ένας άζβερκος τετράγωνος κουβανός barman, με ενδυμασία έλληνα εστιάτορα του 50, έφτιαχνε ασύλληπτα γευστικά daiquiriσε blender με ελάχιστο πάγο. Ίσως η καλύτερη απόδειξη πως όλα τα εργαλεία με τα κατάλληλα υλικά, σε ποιότητα και ποσότητα, μπορούν να φτιάξουν πανάξια αποτελέσματα.

Το daiquiri ήρθε πριν από 120 και λίγα ακόμα χρόνια. Σίγουρα θα μείνει στην επικαιρότητα για τουλάχιστον άλλα τόσα. Βρείτε ποιος τύπος σας ταιριάζει και απολαύστε. Πάντα υπεύθυνα και πάντα με παρέα.

Χρόνια του πολλά.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα