fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Hasapika: Πολυεθνική ψαροφαγία στην πιο «χασάπικη» στοά των Αθηνών
Hasapika

Hasapika: Πολυεθνική ψαροφαγία στην πιο «χασάπικη» στοά των Αθηνών

Σούσι και σασίμι, σεβίτσε και σαγανάκια, μακαρονάδες και ριζότι, πλάι σε τσιγκέλια και πάγκους κρεάτων συνθέτουν, εδώ και λίγο καιρό, ένα περίεργα νόστιμο σκηνικό στα Hasapika, στην καρδιά της Βαρβάκειου αγοράς

Περπατώ στους διάδρομους της κεντρικής αγοράς της Αθήνας. Βρίσκομαι στην Βαρβάκειο ένα μεσημέρι Παρασκευής. Πολύβουη, πολυπολιτισμική, ένα μωσαϊκό εθνοτήτων διασταυρώνουν τα βλέμματα τους με το δικό μου, προσκαλώντας με να περάσω από τον πάγκο με την πραμάτεια τους. Τριγύρω κόσμος που ψάχνει να αγοράσει τα απαραίτητα για το δικό του τραπέζι. Άλλοι απλώς βολτάρουν σαν και εμένα. Κάποιοι τουρίστες δίπλα μου κοιτάζουν  το κινητό τους τηλέφωνο ψάχνοντας να βρουν οδηγίες, άγνωστο για που. Ίσως για κάποιο από τα μαγέρικα που κρύβονται επιμελώς στα βάθη της αγοράς. Με βήμα αργό φτάνω στον προορισμό μου. Στο Hasapika central Market. Εκεί βρίσκω τον Σπύρο Μπακογιάννη, συνιδιοκτήτη αλλά και συμπολίτη μου καθώς και οι δυο έχουμε καταγωγή από την Πάτρα, με τις πρώτες κουβέντες αναπόφευκτα να φέρνουν την πόλη μας στο προσκήνιο.

Hasapika: Πολυεθνική ψαροφαγία στην πιο «χασάπικη» στοά των Αθηνών - FlagInLife

Τι είναι όμως ακριβώς το Hasapika Central Market; «Στο πνεύμα των μεγάλων στεγασμένων αγορών του εξωτερικού σκεφθήκαμε να δώσουμε μια νέα πνοή στον ιστορικό χώρο της Βαρβακείου, μέσα από το δικό μας όραμα. Ένα μπαρ αφιερωμένο στο ψάρι με την οξύμωρη ονομασία Hasapika. Μας αρέσει αυτή η αντίθεση που έχουμε δημιουργήσει» μου απαντά ο Σπύρος καθώς καθόμαστε σε έναν από τους πάγκους του καταστήματος στο κέντρο της αγοράς. Την θέση του ιστορικού πατσατζίδικου του Παπανδρέου έχει πάρει ο χώρος προετοιμασίας του φαγητού στα Hasapika. Tέσσερις παλιές βιτρίνες κρεοπωλείου έχουν μεταμορφωθεί σε τέσσερα διαφορετικά μαγειρικά concepts.

Ένας νεαρός ασιάτης ετοιμάζει με περίτεχνες κινήσεις το σεβίτσε και το σερβίρει μέσα σε κέλυφος στρειδιού. Ζωντανό αρωματικό και διακριτικά καυτερό το απόλαυσα ρουφώντας το σαν στρείδι. Δίπλα του βρίσκεται ο Michele, για πολλά χρόνια σεφ και ιδιοκτήτης του ιστορικού εστιατορίου Genovese στην Βούλα, δημιουργεί φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά. Orrecchiete, nioki, lasagne και ravioli καθημερινά εναλλάσσονται δημιουργώντας συνταγές με ψαροφαγίκή κατεύθυνση, αλλά και κλασικές δημιουργίες, όπως τα Οrecchiete με μπρόκολο και τα nioki με μοτσαρέλα και βασιλικό.

Ο τρίτος πάγκος ανήκει στον Δημήτρη Δαούτη. Χρόνια μάγειρας στα Λαδάδικα, ιδιόκτητης και ο ίδιος, ετοιμάζει με μεράκι μύδια αχνιστά, ψητές γαρίδες και καραβίδες, ψαρόσουπες από την ψαριά της ημέρας και τα περίφημα τηγάνια του. Δοκίμασα ένα λευκό σαγανάκι, που ήρθε στο τραπέζι μαζί με ζεστό χειροποίητο ψωμί από την αρτοποιό τους, κατάληλα να το βουτήξεις στην πλούσια λεμονάτη σάλτσα.

Hasapika Ο τέταρτος πάγκος ανήκει στο σούσι και στην Zosephine. Οι επιλογές πολλές εναλλάσσονται καθημερινά ανάλογα με την διαθεσιμότητα της ιχθυόσκαλας στο Κερατσίνι αλλά και την ίδια την αγορά. Ο επισκέπτης διαλέγει μέσα από τα κιβώτια και η Zosephine με μαεστρία δημιουργεί. Συναγρίδες, λιθρίνια, μπαρμπούνια και σφυρίδες, ακόμη και σκορπίνες και σαλάχια  δημιουργούν πιατέλες με nigiri, sashimi και inside out sushi, αλλά και γαρίδες τεμπούρα και ρολά από καβούρι. Εδώ ο δημοφιλής σολομός δεν έχει την τιμητική του, καθώς έρχεται τελευταίος στην παλέτα επίλογών ψαριών για την δημιουργία σούσι. Αυτές τις ημέρες δοκιμάζουν κάποιες καινούριες συνταγές για noodles που θα μπουν στον κατάλογο το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπάρχει και ένας πέμπτος πάγκος που αχνίζουν οβάλ ψωμάκια δημιουργώντας αφράτα bao bun. Δεν θα σας πω όμως με τι τα γεμίζουν. Είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφθείτε την Βαρβάκειο και να περιηγηθείτε, δοκιμάζοντας από τον πάγκο της αρεσκείας σας, στο Hasapika Cantral Market. jdvlkj lkfdv;zjlv jklsjv;s

Hasapika Central Market
Βαρβάκειος Αγορά, Αριστογείτονος 1, τηλ: 216 0707026
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Κυριακής 12.00-1700 & 19.30-00.00

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα