Στα όρια Συντάγματος και Πλάκας, σε ένα ιστορικό κτήριο του 1817 – που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως πανδοχείο και αργότερα στέγαζε για πολλά χρόνια την ταβέρνα «Παλιά Αθήνα» – επέλεξε πριν τρία χρόνια περίπου ο chef Γιάννης Σολάκης να δημιουργήσει ένα εστιατόριο που σερβίρει πιάτα παλιάς αστικής ελληνικής κουζίνας. Και το όνομα αυτού «Grande Dame»!
Ο χώρος ανακαινίστηκε και απέκτησε χαρακτήρα. Τα παλιά πλακάκια στο δάπεδο χρονολογούνται πάνω από αιώνα, τα τραπέζια – στρωμένα με υφασμάτινα τραπεζομάντηλα – απλώνονται σε τρία δωμάτια, που σε κερδίζουν μεμιάς με τα ζεστά τους χρώματα. Στο δάπεδο, γοητευτικό ασπρόμαυρο πλακάκι που επανήλθε μετά από χρόνια. Φωτιστικά (κάποια μοντέρνα και κάποια vintage) και πίνακες καλλιτεχνών κοσμούν τους τοίχους. Στα βάζα φρέσκα λουλούδια, αλλά ακόμη και κάποια που δεν είναι φυσικά, χαρίζουν πολύ στον χώρο καθώς κρέμονται μαζί με πλούσιες τεχνητές φυλλωσιές, πάνω από το μεγάλο chef’s table στον κεντρικό χώρο.
Το μαγειρικό κοντέρ του Γιάννη Σολάκη έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα. Τον θυμάμαι από το Big Deals εν έτει 2000 και τα τελευταία δεκαοχτώ χρόνια δραστηριοποιείται μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας, απ’ ό,τι μου ‘πε ο ίδιος στη συζήτηση που είχαμε.
Με το που παίρνω στα χέρια μου τον κατάλογο, καταλαβαίνω ότι ο Γιάννης Σολάκης κάνει μια αναδρομή σε γνωστά πιάτα των παλιών αστικών εστιατορίων και των σπιτικών κυριακάτικων τραπεζιών, αλλά με μια διάθεση ανανέωσής τους! Τα πιάτα της παλιάς αστικής Αθήνας, με σύγχρονες τεχνικές και άριστη πρώτη ύλη, κάνουν το μενού να ξεχωρίζει! Από τα πρώτα πιάτα που θα γευτείς, νιώθεις ότι σ’αυτόν τον χώρο, είσαι όχι απλά ο θεατής, αλλά ο ίδιος ο χορευτής, σ’ ένα αισθησιακό βαλς του χθες με το σήμερα! Το βιώνεις από το πρώτο πιάτο του μενού ως το τελευταίο!
Ξεκίνημα με τέσσερα διαφορετικά είδη ψωμιού, ένα εξ αυτών με πετιμέζι και ένα με χαρούπι. Μια ποικιλία από σπιτικά αλείμματα λίγο «πειραγμένα», όπως το τζατζίκι με μέντα και κύμινο, το χούμους από ρεβύθια που έχει ρόδι, η ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο που περιέχει ούζο και σερβίρεται με φιλέ αμυγδάλου και η μελιτσανοσαλάτα με φρέσκα βότανα.
Στην αθηναϊκή, το λαβράκι είναι μαριναρισμένο με ζάχαρη κι αλάτι στη λογική του gravlax, και πάλι όμως κρατάει το χαρακτήρα της. Τα συστατικά της μαρούλι, ψιλοκομμένη πατάτα, αρακάς, καρότο και μαγιονέζα με άνηθο.
Με ενθουσίασε ο σολομός που καπνίζεται στο καπνιστήριο του εστιατορίου και συνοδεύεται από γευστικά βουτυράτα homemade κρουτόν και μια sauce από γιαούρτι.
Το μεσογειακό tartare βόειου κρέατος μαζί με carpaccio συνοδεύονταν από φρέσκα βότανα, aioli και αυγό ορτυκιού. Δίπλα τους φρέσκες πατάτες τηγανητές με παρμεζάνα, φρέσκια ρίγανη και λάδι τρούφας.
Το risotto άψογα χυλωμένο με λεμονοθύμαρο, pesto κόλιανδρου και chilli, συνδυάστηκε με ψητό λαβράκι, το οποίο τσίμπαγε στο αλάτι.
Το αρνάκι στον φούρνο, σκέτο λουκούμι, συνοδευόταν με κους κους, καυτερές πιπεριές και βερύκοκα.
Στη λίστα κρασιών (πάνω από 100 ετικέτες) θα βρείτε μικρούς Έλληνες οινοποιούς και ο Γιάννης Σολάκης έχει εστιάσει ιδιαίτερα στην πατρίδα του την Κρήτη. Υπάρχει βέβαια και παρουσία κάποιων από το διεθνή αμπελώνα.
Η Grande Dame σε περιμένει να ανακαλύψεις γευστικούς συνδυασμούς μιας άλλης εποχής και ο chef ετοιμάζει νέο μενού. Και δεν είναι καθόλου πρέπον να αφήνεις μία Κυρία να σε περιμένει…