fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Γαστρονομικές Περιηγήσεις στο Κτήμα Σιγάλα
Κτήμα Σιγάλα

Γαστρονομικές Περιηγήσεις στο Κτήμα Σιγάλα

Το Κτήμα Σιγάλα, ένα από τα σπουδαιότερα οινοποιεία της Σαντορίνης, κρύβει στο εσωτερικό του ένα φιλόδοξο εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

 

Το Κτήμα Σιγάλα βρίσκεται στη Σαντορίνη, έναν μοναδικό προορισμό χιλιάδων επισκεπτών από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα ολόλευκα σπίτια που κρέμονται στην κυριολεξία από τον βράχο, το ασύλληπτο ηλιοβασίλεμα και το ηφαίστειο που στέκει σιωπηλό αιώνες τώρα, συνθέτουν ένα τόσο ιδιαίτερο μωσαϊκό εικόνων. Η Σαντορίνη όμως, ξεχωρίζει και για τη μοναδικότητά του αμπελώνα της, ενός τόσο σημαντικού οινικού terroir, που αποτελεί πόλο έλξης και μελέτης επαγγελματιών, αλλά και απλών φίλων του κρασιού. Ναυαρχίδα και πιο γνωστή ποικιλία του σαντορινιού αμπελώνα -του πιο γνωστού αρχαίου αμπελώνα στην Ευρώπη-, είναι το Ασύρτικο με τον χαρακτηριστικό μεταλλικό, ορυκτώδη και λεμονάτο χαρακτήρα του.

Γαστρονομικές Περιηγήσεις στο Κτήμα Σιγάλα - FlagInLife

Ρόλο ιστορικής σημασίας για την οινική εκτόξευση του Ασύρτικου και της εξέλιξης αυτού το τόσου ιδιαίτερου terroir με τα μοναδικά ηφαιστιογενή χαρακτηριστικά, έπαιξαν κάποιοι παραγωγοί, οραματιστές και προπομποί όσων ακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες. Ο Πάρης Σιγάλας είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Ανάμεσα σε αμπελώνες στην περιοχή Μπαξές στους πρόποδες της Οίας, το οινοποιείο και το Κτήμα Σιγάλα ανήκει αδιαμφισβήτητα στα πιο εμβληματικά οινοποιεία της Σαντορίνης. Εδώ και λίγα χρονιά, έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Στέλιου Μπουτάρη και του Κτήματος Κυρ Γιάννη, διατηρώντας αναλλοίωτη την ταυτότητα των κρασιών του Κτήματος. Δίπλα από το οινοποιείο, σ’ ένα ειδυλλιακό σκηνικό ανάμεσα στις κληματαριές, βρίσκεται και ο χώρος του εστιατορίου και των γευστικών δοκιμών.

Γαστρονομικές Περιηγήσεις στο Κτήμα Σιγάλα - FlagInLife

Από το 2016 το Κτήμα Σιγάλα έχει κάνει μια ευδιάκριτη στροφή σε πιο γαστρονομικά μονοπάτια, με επικεφαλής σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου, γνωστή από τη θητεία της στο ιταλικό Da Bruno στο Παλαιό Φάληρο. Η ίδια, σε συνεργασία με τους ανθρώπους του Κτήματος, έχει δημιουργήσει ένα μοντέρνο εστιατορικό σκηνικό με ένα ala carte menu που ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει αυτόνομο  σε συνδυασμό με το κρασί της αρέσκειάς του ή να γευθεί κάποια επιλεγμένα πιάτα, παίρνοντας μέρος σε κάποια γευστική δοκιμή στο Κτήμα Σιγάλα. Η μεσημεριανή μου επίσκεψη πριν μερικές ημέρες, σκοπό είχε να ανακαλύψω αυτήν την εστιατορική δυναμική του οινοποιείου που το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στους κορυφαίους οινογαστρονομικούς προορισμούς στο νησί.

Γαστρονομικές Περιηγήσεις στο Κτήμα Σιγάλα - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Ξεναγός μου και εξαιρετικός καθοδηγητής στο οινικό κομμάτι της επίσκεψης μου  ήταν ο επικεφαλής του χώρου και υπεύθυνος για τη φιλοξενία των επισκεπτών, Σπύρος Λεμάνης. Το μενού στο Κτήμα Σιγάλα που έχει διαμορφώσει η Κυριακή Φωτοπούλου, έχει έντονα ελληνικό προφίλ με πιάτα από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και σαντορινιό χαρακτήρα, όπως τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με φρέσκα μυρωδικά τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα από Αηδάνι. Συνδυάζονται με πολύ όμορφο τρόπο με τα κρασιά του Κτήματος, αναδεικνύοντας το αρωματικό προφίλ κάθε ετικέτας ξεχωριστά. Τα απολαύσαμε μια φρέσκια Σαντορίνη (το πρώτο κρασί που εμφιάλωσε το 1991 ο Πάρης Σιγάλας), ένα 100% Ασύρτικο, αλλά και μια φιάλη του 2019, με πιο ευγενή χαρακτηριστικά.

Ωμές συνθέσεις με ελληνοπρεπή χαρακτηριστικά, όπως ένα μαριναρισμένο ψάρι ημέρας με την έξυπνη προσθήκη ζωμού από χωριάτικη σαλάτα, φρέσκια ρίγανη και κρεμμυδάκι, αλλά και ένα σπινιάλο θαλασσινών με έντονα υφάλμυρο χαρακτήρα, συνδυάστηκαν αρμονικά με τα εμβληματικά 7 Χωριά, ένα 100% Ασύρτικο, με επιλεγμένα σταφύλια από 7 διαφορετικά αμπελοτόπια. Δοκιμάσαμε το Ημεροβίγλι του 2021, αλλά είχαμε και την τύχη να δούμε την εξέλιξη στον χρόνο μιας σπάνιας ετικέτας: τα 7 χωριά του 2016, με έντονα τα μεταλλικά και κιτρικά στοιχεία, αλλά και μια διακριτικά γλυκιά επίγευση έδιναν ένα πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Γαστρονομικές Περιηγήσεις στο Κτήμα Σιγάλα - FlagInLife

Το μενού στο Κτήμα Σιγάλα εναλλάσσει κρύα με ζεστά πιάτα, γη και θάλασσα, σε μια αλληλουχία συνθέσεων, όπως ένα χειροποίητο ταλιολίνι με σκόρπαινα σωτέ και μια έντονης συμπύκνωσης μπίσκ θαλασσινών. Συνδυάστηκε με ένα Νυχτέρι του 2020, μία αγαπημένη μου εκδοχή του Ασύρτικου. Σταφύλια όψιμου τρύγου, διαλεγμένα ένα ένα με το χέρι, παλαιώνουν σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 30 μήνες, δίνοντας ένα  πλούσιο και λιπαρό κρασί, με γλυκές νότες, πολύπλοκη μύτη και ισορροπημένη οξύτητα.

Διαχρονικός πρωταγωνιστής του μενού και πιάτο για κάθε εποχή, είναι ο Μουσακάς της Κυριακής. Μοσχαρίσια μάγουλα, κρέμα καπνιστής μελιτζάνας, πατάτες κονφί και μια καλοδουλεμένη μπεσαμέλ, βρήκαν τον ιδανικό σύντροφό τους σ’ ένα Μαυροτράγανο του 2021, την κορυφαία ερυθρή γηγενή ποικιλία της Σαντορίνης που ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για 12 μήνες.

Γαστρονομικές Περιηγήσεις στο Κτήμα Σιγάλα - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Κλείσαμε το γεύμα με έναν μπακλαβά με παγωτό μαστίχα και τα 2 λιαστά κρασιά του Κτήματος. Το γνωστό σε όλους Βινσάντο, με τον έντονα πολύπλοκο χαρακτήρα και τον Απηλιώτη. Μια 100% Μανδηλαριά που οινοποιείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με το Βινσάντο, χαρίζοντας έναν επιδόρπιο γλυκό οίνο, με έντονα στοιχεία μπαχαρικών και κόκκινων φρούτων.

Κτήμα Σιγάλα
Οινοποιείο-Αμπελώνας
Διευθ: Μπαξές Οία, Σαντορίνη, 847 02
Τηλ: 22860 71644
Ώρες επισκέψεων: καθημ. 11:00-20:00

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα