New spot in town για focaccia και coffee stop στο κέντρο της Αθήνας, και εμείς δεν μπορούσαμε να μην το επισκεφτούμε, οπότε το δοκιμάσαμε και σας λέμε εντυπώσεις
Η αλήθεια είναι πως στα στενά του κέντρου της Αθήνας συνέχεια ανοίγουν καινούργια μαγαζιά που δύσκολα τα πιάνει το μάτι σου. Τα περισσότερα κάνουν το χαμό τους στα social media και ευτυχώς να λέμε, γιατί μέσω αυτών, είμαι σίγουρη, πως όλοι έχουμε ανακαλύψει πολλά διαμαντάκια. Ένα από αυτά λοιπόν ήταν και το Focacceria Napul’e που πριν λίγες μέρες μου «πετάχτηκε» στο Instagram, μου φάνηκε πολύ πρωτότυπο και ενδιαφέρον σαν concept, οπότε με την πρώτη ευκαιρία έτρεξα να το δοκιμάσω.
Πίσω λοιπόν από αυτή την ιδέα βρίσκεται ο Ιταλός σεφ Francesco Granata, o οποίος εδώ και κάποια χρόνια, διατηρεί το εστιατόριο Napul’e στη Βάρη. Πριν λίγο καιρό λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα του Focacceria Napul’e, έγινε πράξη και άνοιξε τις πόρτες του, τον φετινό Σεπτέμβριο. Πίσω από αυτό το εγχείρημα δεν υπάρχουν προχειροδουλειές και θα το καταλάβεις και εσύ ο ίδιος με μία επίσκεψη σου εκεί. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ένα μικρό μαγαζάκι, λιτό, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση, όμως αυτό που μετράει εκεί, είναι οι γεύσεις και η ποιότητά τους. Ο Francesco έμαθε να φτιάχνει ζυμάρι από τη μητέρα του, όπως καταλαβαίνεις λοιπόν η focaccia που θα δοκιμάσεις εκεί είναι ολόφρεσκη, έχοντας δώσει μεγάλη βάση στο ζύμωμα, στην ωρίμανση και εν τέλει το φούσκωμα. Φουρνίζονται μεγάλες ποσότητες στο μαγαζί κάθε πρωί ώστε ο πελάτης να τη γευτεί αφράτη και ζεστή. Η «συναρμολόγηση» της focaccia στο Focacceria Napul’e γίνεται εκείνη την στιγμή μπροστά στα μάτια σου. Ανοίγουν στην μέση την, τραγανή απ’ έξω αλλά αφράτη από μέσα, focaccia και τοποθετούν όλα τα φρέσκα υλικά της επιλογής σου.
Δεν μιλήσαμε όμως για τις επιλογές που έχεις στο Focacceria Napul’e. Το μαγαζί προσφέρει τη δυνατότητα ή να πάρεις τη focaccia σου πακέτο ή να κάτσεις να την απολαύσεις στα λίγα τραπεζάκια του πεζοδρόμου στην Πετράκη. Τι υλικά μπορείς να βάλεις όμως μέσα; Στον κατάλογο υπάρχουν 12 διαφορετικές focaccia με πολύ ταιριαστούς συνδυασμούς υλικών, οι δύο από τις οποίες είναι για vegans ή vegetarians. Επίσης, στον κατάλογο θα βρεις και 4 επιλογές σε arancino, δηλαδή, μικρές μπαλίτσες ρυζιού που γεμίζονται με τα υλικά της επιλογής σου, καλύπτονται από τριμμένη φρυγανιά και τηγανίζονται. Αποτελεί μία αυθεντική ιταλική συνταγή, που τη συναντάμε αρκετά συχνά σε πολλά ιταλικά εστιατόρια. Εγώ, η αλήθεια είναι πως χρειάστηκα κάνα πεντάλεπτο για να αποφασίσω ποια focaccia θα με συνοδεύσει στη διαδρομή προς το σπίτι, γιατί όλες φαίνονταν πολύ δελεαστικές. Τελικά, με κέρδισε η Mortazza, με μορταδέλα, μους από burrata, κρέμα φιστικιού και θρυμματισμένο φιστίκι. Μπορώ να πω πως με την πρώτη μπουκιά εντυπωσιάστηκα. Δεν είχα πολύ υψηλά expectations, γιατί δεν θεώρησα ότι μία focaccia μπορεί να με ενθουσιάσει, όμως τόσο το γεγονός ότι ήταν ολόφρεσκη και ζεστή, όσο και ο πολύ σωστός και ταιριαστός συνδυασμός των υλικών, ικανοποίησε τέλεια τους γευστικούς μου κάλυκες.
Κάπου εδώ να τονίσω πως και τα αλλαντικά και τα τυριά του Focacceria Napul’e, έρχονται κατευθείαν από την γειτονική Ιταλία, ενώ έχουν τιμήσει και τους ελληνικούς παραγωγούς σε ορισμένα προϊόντα. Είναι το τέλειο κολατσιό για το lunch break του γραφείου ή για to go μικρό γεύμα ανάμεσα στις δουλειές ή την σχολή. Θα βρεις επίσης καφέ, μπίρες αλλά και μερικά cocktails. Βάλτο στον νου σου ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο κέντρο και θες κάτι να τσιμπήσεις στο «πόδι» να φύγεις κατευθείαν για το Focacceria Napul’e.