fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
Δέκα Τραπέζια

Αξιολόγηση: Πολύ Καλό

Δέκα Τραπέζια

Στον πεζόδρομο της στρατηγού Καλλάρη στη Θεσσαλονίκη τα Δέκα τραπέζια, το μοντέρνο μεζεδοπωλείο του Μανώλη Παπουτσάκη, διανύει τη νοστιμότερή του περίοδο.

 

Αυτή ήταν η πολλοστή φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα που περιπλανήθηκα στην γαστρονομική Θεσσαλονίκη. Πριν φύγω, ήθελα να βρεθώ ξανά στα Δέκα Τραπέζια, και να καθίσω σε ένα από τα μικρά τραπέζια αυτού του ιδιοσυγκρασιακού μεζεδοπωλείου που τόσος θόρυβος γίνεται γύρω απ’ το όνομά του, για να δοκιμάσω παλια και καινούργια πιάτα. Όλα τους κρίκοι μιας γαστρονομικής αλυσίδας που μεγαλώνει καθημερινά, καθώς όλο και περισσότεροι κρίκοι προστίθενται, σε μια ιδιαίτερη όσο και ελεύθερη μαγειρική πρόταση για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Δέκα Τραπέζια Θεσσαλονίκη

Στον κεντρικό πεζόδρομο της Στρατηγού Καλλάρη, στον αριθμό 4, συναντάμε έναν μικρό λιτό χώρο, ντυμένο με μωσαϊκό και ξύλο σε αποχρώσεις του μπεζ. Ένας ξύλινος πίνακας στον τοίχο σαν αριθμητήρι, μας ενημερώνει για τα πιάτα ημέρας πλάι σε μικρά διακοσμητικά κεραμικά. Μια ανοιχτή κουζίνα στο βάθος συμπληρώνει τον εσωτερικό διάκοσμο. Στα γεμάτα από κόσμο τραπέζια του, εντόπισα μία αξιοπρόσεκτη ποικιλομορφία πελατών, από χαρούμενες παρέες εφήβων μέχρι οικογένειες και ώριμα ζευγάρια να δοκιμάζουν άλλοτε με γευστική περιέργεια και άλλοτε ακολουθώντας τις δικές τους σταθερές στις επιλογές πιάτων, το ιδιαίτερο ελεύθερο μενου που προσφέρει το εστιατόριο.

Δέκα Τραπέζια Θεσσαλονίκη

Τα Δέκα Τραπέζια είναι ένας χώρος που δεν εντάσσεται εύκολα σε κάποιο εστιατορικό μοτίβο. Είναι μια κουζίνα διαρκούς εξέλιξης δίχως περιορισμούς εντοπιότητας και εθνικών μαγειρικών παραδόσεων, που σερβίρει μικρά και ευφάνταστα πιάτα, με την υπογραφή του σεφ και συνιδιοκτήτη Μανώλη Παπουτσάκη και της Πασχαλίνας Καμτσίκη, συνοδεία μιας μεγάλης λίστας αποσταγμάτων και μιας ιδιαίτερης λίστας κρασιών.

Δέκα Τραπέζια Θεσσαλονίκη φαγητό
Croustade

Ο κατάλογος στα Δέκα Τραπέζια προσφέρει μια επιλογή από 23 “ελεύθερους μεζέδες”, όπως τους αποκαλεί, μαζί με τα πιάτα ημέρας και τα γλυκά. Ανάμεσά τους συναντάμε πιάτα με σαφείς αναφορές στον τόπο καταγωγής του σεφ, όπως το τσιγαριαστό αρνάκι με τραχανά, πρόβειο γιαούρτι και τηγανητό σιτάρι, αλλά και πιο κομψές και πολύπλοκες γευστικά παρασκευές, όπως τα “ωμά” γεμιστά με τόνο, ένα νιγκίρι παστού τόνου με νερό ντομάτας και λεπτό κολοκυθάκι, τις γαρίδες Παφ με ποπ κορν ρυζιού και γαλάκτωμα σμέουρου, καθώς και το croustade. Μια υψηλού επιπέδου μπουκιά. Μια μικρή τάρτα από μελάνι σουπιάς γεμισμένη με παραδοσιακή σμετάνα, μπλε καβούρι και χαβιάρι πέστροφας.

Δέκα Τραπέζια Θεσσαλονίκη φαγητό
Ταραμάς με αχινό και λεμόνι

Στο πλάι τους θα βρείτε λαχανοντολμάδες με ρύζι, γαρίδες και χταπόδι, έναν ταραμά με αχινό και λεμόνι, το διαχρονικά σταθερο ορτύκι με ξινόχοντρο και μελιτζάνα, αλλά και εκείνο το απολαυστικό μοσχαρίσιο συκώτι με κοκκάρι τουρσί, νάμα, θυμάρι, καφέ και κόκκινα φρούτα. Ιντριγκαδόρικο και συνάμα δημιουργικό, καταφέρνει να δημιουργήσει γευστικές ισορροπίες μέσα από ένα πρώιμο πάντρεμα ετερόκλητων υλικών με σαφείς ιστορικές και παραδοσιακές καταβολές.

Δέκα Τραπέζια Θεσσαλονίκη φαγητό
Ντολμάς θαλασσινών

Κάθε ημέρα βεβαια στα Δέκα Τραπέζια είναι διαφορετική, και στην τελευταία μου επίσκεψη ήρθα αντιμέτωπος με αρκετές καινούριες ημερήσιες επιλογές πιάτων, αντιπροσωπευτικές της μαγειρικής φιλοσοφίας της Πασχαλίνας και του Μανώλη. Ένα ραβιόλο με ουρά μόσχου και γραβιέρα, ένα αχνιστό γλωσσάκι με αγκινάρες και σπαράγγια, και μια πανσέτα με σάλτσα στιφάδο, ήταν μερικά από τα γευστικά διλήμματα που μου τέθηκαν, καθώς άκουγα τις περιγραφές τους.

Δέκα Τραπέζια Θεσσαλονίκη φαγητό
Μπακαλιάρος bianco

Σε αυτό το πρωτότυπο σερί από αντιφατικούς και αλληλοσυγκρουόμενους μεταξύ τους μεζέδες, που έχουν όμως την παράξενη ικανότητα να αλληλοσυμπληρώνονται γευστικά, μπορείτε πάντα να διαμορφώσετε, με τη βοήθεια της Πασχαλίνας Καμτσίκη, το δικο σας set menu, όπου θα ανακαλύψετε τα πιο αντιπροσωπευτικα πιάτα, συνθέτοντας παράλληλα το γευστικό storyline του συγκεκριμένου χώρου.

Δέκα Τραπέζια Θεσσαλονίκη
Πηγή: Facebook

Θα συνοψίσω, λέγοντας πως τα Δέκα Τραπέζια υπηρετούν ένα συγκεκριμένο εστιατορικό μοτίβο μικρών και ευφάνταστων πιάτων στη λογική ενός μεζεδοπωλείου, προσφέροντας όμως στον επισκέπτη μια συνολική εστιατορική εμπειρία υψηλού γευστικού επιπέδου που η πόλη της Θεσσαλονίκης δείχνει να έχει αγκαλιάσει για τα καλά.

Δέκα Τραπέζια
Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα
Διευθ: Στρατηγού Καλλάρη 4, Θεσσαλονίκη, 546 22
Τηλ: 2310 251010
Ώρες λειτ: καθημ. 12:30-01:00
Τιμή: 30-50€ (χωρίς τα ποτά)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα