fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Χαμόδρακας: Ένα εστιατόριο 100 ετών που εξακολουθεί να νεάζει
Χαμόδρακας

Χαμόδρακας: Ένα εστιατόριο 100 ετών που εξακολουθεί να νεάζει

Με την τρίτη γενιά ιδιοκτησίας να ανήκει στο ίδιο οικογενειακό δέντρο, ο Χαμόδρακας εξακολουθεί να είναι ένας ενδιαφέρον προορισμός, τόσο σε περιβάλλον όσο και γευστικά.

 

Για το εστιατόριο Χαμόδρακας είχαμε γράψει εδώ πριν από 2 μήνες, αναφερόμενοι στην ιστορία του. Πρόκειται για ένα εστιατόριο που αριθμεί 100 και κάτι χρόνια παρουσίας και είναι αποδεδειγμένα το παλαιότερο και μοναδικό εν συνεχή λειτουργεία της Θεσσαλονίκης. Το κεντρικό του κτήριο μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο αρχιτεκτόνημα και πιθανότατα είναι αν όχι το μοναδικό, σίγουρα ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα ως προς το κτήριο, και ταυτόχρονα εξακολουθούν να λειτουργούν για τον ίδιο λόγο (χώρος εστίασης) από την ίδρυση τους μέχρι σήμερα. Αυτά για την ιστορία.

Χαμόδρακας: Ένα εστιατόριο 100 ετών που εξακολουθεί να νεάζει - FlagInLife

Ο σύγχρονος Χαμόδρακας ξεχωρίζει καταρχήν για την περίοπτη θέση του πάνω στο κύμα, κάτι που προσφέρουν ελάχιστα εστιατόρια της Καλαμαριάς, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της Νικολάου Πλαστήρα, μη έχοντας καμία επαφή με τη θάλασσα. Χωροταξικά, έχει δύο πρόσωπα. Το ένα είναι χειμωνιάτικο, στην κλειστή διατηρητέα αίθουσα, με χρώμα και χαρακτηριστικά που φανερώνουν την εκατοντάχρονη ηλικίας της, ενώ παράλληλα ένα video wall και φωτογραφίες στους τοίχους μιλάνε ανάγλυφα για τις προσωπικότητες που έχουν περάσει από εδώ. Το δεύτερο, είναι η πιο σύγχρονη καλοκαιρινή βεράντα, δίπλα ακριβώς στο κύμα με θέα το Θερμαϊκό και τριγύρω αρκετό πράσινο. Χωρίς αμφιβολία ένα  place to be για αυτούς που εκτός από το καλό φαγητό, αγαπάνε και τη ρομάντζα.

Χαμόδρακας: Ένα εστιατόριο 100 ετών που εξακολουθεί να νεάζει - FlagInLife

Όπως συμβαίνει σε όλα τα μαγαζιά της περιοχής, η σχεδόν εορταστική θα έλεγα εικόνα τα Σαββατοκύριακα, είναι διαφορετική από αυτή των καθημερινών με τους αισθητά λιγότερους πελάτες. Στα διπλανά από το δικό σας τραπέζια, θα συναντήσετε το απόλυτο δείγμα της θεσσαλονικιότικης μεσοαστικής κοινωνίας, διανθισμένο και από αρκετές επώνυμες προσωπικότητες οι οποίες τιμούν με την παρουσία τους τόσο το εστιατόριο, όσο και τον Παναγιώτη Γκόφα, τον σημερινό ιδιοκτήτη, ο οποίος συνδέετε σε ευθεία γραμμή με το δημιουργό του εστιατορίου Χαμόδρακας.

Χαμόδρακας: Ένα εστιατόριο 100 ετών που εξακολουθεί να νεάζει - FlagInLife

Το μενού είναι οργανωμένο με τρόπο που να ικανοποιεί αυτού του είδους πελατεία, που πιστεύει σχεδόν πάντα με θρησκευτική ευλάβεια στο τρίπτυχο: καλό φαγητό-καλές τιμές-όχι εξτραβαγκάντζες. Είναι γεγονός ότι ο Χαμόδρακας έχει ένα μενού, που όπως λέει η λαϊκή ρήση «τους χωράει όλους». Διαβάζοντας τον κατάλογο, η πιθανότητα να μη βρεις αυτό που έχεις διάθεση να φας είναι μηδενική, εκτός αν είσαι γεννημένος περίεργος. Σε ότι αφορά το κύριο στοιχείο του εστιατορίου, το ψάρι καλά κρατεί. Η προσφερόμενη ποικιλία είναι ανάλογη με το τι προτείνει η αγορά φρέσκου ψαριού και το κυριότερο όλων -που κάνει ένα ψάρι γευστικά ευχάριστο-, η ποιότητα του ψησίματος δηλαδή, είναι παρούσα, ειδικά αν έχετε προνοήσει να ενημερώσετε το service για τις προτιμήσεις σας.

Χαμόδρακας: Ένα εστιατόριο 100 ετών που εξακολουθεί να νεάζει - FlagInLife

Από εκεί και πέρα, το μεγάλο πλεονέκτημα του Χαμόδρακα είναι η μόνιμη ύπαρξη κάποιων μαγειρευτών, τα οποία όπως είναι φυσικό στηρίζονται στο ψάρι. Τέλος, για μερικούς αμετανόητους αιρετικούς οι οποίοι ξεχνάνε ότι βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, υπάρχει και η pasta. Μερικοί θα πουν ότι ένα τόσο εκτεταμένο μενού δύσκολα δίνει καλά αποτελέσματα. Και είναι αλήθεια, εξού και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενίοτε προκύπτουν κάποιες αστοχίες. Όμως, αν κοιτάξουμε όπως λένε το δάσος και όχι το δέντρο, η εικόνα είναι καλή γευστικά, το περιβάλλον είναι ευχάριστο και επομένως… δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια.

Χαμόδρακας: Ένα εστιατόριο 100 ετών που εξακολουθεί να νεάζει - FlagInLife

 

Έχοντας επισκεφτεί το εστιατόριο Χαμόδρακας πολλές φορές, νομίζω ότι η εικόνα του μαγαζιού που προκύπτει από αυτή την παρουσίαση, δεν ξεφεύγει από την πραγματικότητα. Θα ήθελα μόνο να προσθέσω ένα σχόλιο για τους περιποιητές του χώρου, οι οποίοι κάνουν με άριστο τρόπο τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί και σε κάνουν να αισθάνεσαι άνετα. Κερασάκι στην τούρτα αλλά όχι ασήμαντο, η wine list η οποία κάνει προτάσεις που δεν ακολουθούν μόνο τη κλασσική πεπατημένη των επωνύμων ετικετών.

Χαμόδρακας
Ψάρι-Θαλλασινά
Διευθ: Μανώλη Γαγύλη 13, Καλαμαριά, 551 32
Τηλ: 2310 447943
Ώρες λειτ: καθημ. 12:00-01:00
Τιμή: 30-50€(χωρίς το κρασί)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα