fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
7 συμβουλές για να δοκιμάζετε κρασί σαν επαγγελματίας, ακόμα και αν είστε αρχάριοι
Main

7 συμβουλές για να δοκιμάζετε κρασί σαν επαγγελματίας, ακόμα και αν είστε αρχάριοι

Αν είστε νέοι στον κόσμο της γευσιγνωσίας κρασιού, η προσπάθεια να αναγνωρίσετε τις διακριτικές διαφορές μεταξύ των φιαλών μπορεί να φαίνεται δύσκολη. 

Ωστόσο, με λίγη καθοδήγηση, μπορείτε να αναπτύξετε τον ουρανίσκο σας και να αρχίσετε να εκτιμάτε τις σύνθετες γεύσεις που έχει να προσφέρει το κρασί. Στο παρόν άρθρο, σας δίνουμε 7 συμβουλές για να δοκιμάζετε κρασί σαν επαγγελματίας.

Όταν πρόκειται για κρασί, η μύτη ξέρει

Η πρώτη κίνηση στην γευσιγνωσία κρασιού είναι να το μυρίσετε. Αυτό βοηθά να ελέγξετε αν το κρασί έχει κάποιο ελάττωμα, όπως να είναι «φελλωμένο». Ένα τέτοιο κρασί συχνά μυρίζει μούχλα ή βρεγμένο χαρτόνι. Επίσης, μπορεί να μην έχει άρωμα ή γεύση.7 συμβουλές για να δοκιμάζετε κρασί σαν επαγγελματίας, ακόμα και αν είστε αρχάριοι - FlagInLife

Τα αρώματα του κρασιού είναι πολύ ισχυρά και μπορούν να προκαλέσουν αναμνήσεις ή συνειρμούς που επηρεάζουν τη γευστική εμπειρία. Πάρτε λίγο χρόνο να μυρίσετε το κρασί πριν πιείτε την πρώτη γουλιά. Δοκιμάστε να εντοπίσετε φρουτώδη, λουλουδάτα ή βοτανικά αρώματα. Αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το προφίλ της γεύσης του κρασιού.

Περιστρέψτε το κρασί στο ποτήρι

Το να περιστρέφετε το κρασί στο ποτήρι μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά έχει επιστημονική βάση. Η κίνηση αυτή επιτρέπει στο οξυγόνο να έρθει σε επαφή με το κρασί, απελευθερώνοντας τα αρώματά του και μαλακώνοντας τις τανίνες. Αυτό σας δίνει μια καλύτερη εικόνα του γευστικού του προφίλ και σας επιτρέπει να το απολαύσετε πιο πλήρως.

Πιείτε μια γενναιόδωρη γουλιά

Η γλώσσα μας αναγνωρίζει τέσσερις βασικές γεύσεις: γλυκό, ξινό, αλμυρό και πικρό. Για να αναγνωρίσετε τις γεύσεις του κρασιού, πάρτε μια αρκετά μεγάλη γουλιά ώστε να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια της γλώσσας σας. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τις συγκεκριμένες γεύσεις: είναι γλυκές, ξινές, φρουτώδεις, λουλουδάτες ή με ορυκτές νότες;7 συμβουλές για να δοκιμάζετε κρασί σαν επαγγελματίας, ακόμα και αν είστε αρχάριοι - FlagInLife

Οι επαγγελματίες οινογνώστες μπορούν να καταλάβουν και το κλίμα στο οποίο καλλιεργήθηκαν τα σταφύλια. Τα κρασιά από ψυχρά κλίματα έχουν συνήθως πιο υψηλή οξύτητα και ελαφρύτερο σώμα, ενώ εκείνα από θερμά κλίματα είναι πιο πλούσια και γεμάτα σε αλκοόλ.

Παρατηρήστε τα «δάκρυα» του κρασιού

Τα «δάκρυα» είναι οι ραβδώσεις του υγρού που τρέχουν στα τοιχώματα του ποτηριού αφού περιστρέψετε το κρασί. Όσο πιο παχιά είναι τα δάκρυα, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα του κρασιού σε αλκοόλ και το ιξώδες του. Τα κρασιά με πιο παχιά δάκρυα συχνά έχουν πιο έντονες γεύσεις.

Πιείτε μια γουλιά νερό μετά το κρασί

Η κατανάλωση νερού μετά από κάθε γουλιά κρασιού βοηθά να καθαρίσει ο ουρανίσκος σας, ώστε να εντοπίσετε καλύτερα τις γεύσεις. Επίσης, δίνει χρόνο να κατανοήσετε τόσο το άρωμα όσο και τη γεύση του κρασιού, επιτρέποντας σας να απολαύσετε πλήρως την εμπειρία.

Δώστε προσοχή στην υφή του κρασιού

Η γεύση του κρασιού δεν είναι το μόνο που έχει σημασία. Η υφή του είναι εξίσου σημαντική και μπορεί να αποκαλύψει στοιχεία για την ποιότητα και την προέλευσή του. Αισθανθείτε πώς το κρασί «κάθεται» στη γλώσσα σας: είναι όξινο, κρεμώδες ή μεταξένιο; Οι απαντήσεις βρίσκονται στην ποικιλία σταφυλιού, στο terroir και στη διαδικασία οινοποίησης.

 Σημειώστε πώς αλλάζει το κρασί με το χρόνο

Ορισμένα κρασιά είναι ιδανικά για άμεση κατανάλωση, ενώ άλλα επωφελούνται από την παλαίωση. Τα κρασιά που έχουν δυνατότητα παλαίωσης είναι συνήθως πλούσια, γεμάτα σώμα, με υψηλή οξύτητα και τανίνες. Καθώς παλαιώνουν, αναπτύσσουν σύνθετα χαρακτηριστικά όπως αρώματα βανίλιας, σοκολάτας, καπνού, ξηρών καρπών και καραμέλας.7 συμβουλές για να δοκιμάζετε κρασί σαν επαγγελματίας, ακόμα και αν είστε αρχάριοι - FlagInLife

Τα λευκά κρασιά αναπτύσσουν νότες όπως μέλι, σανό και μπαχαρικά, ενώ τα κόκκινα αποκτούν αρώματα αποξηραμένων φρούτων, όπως δαμάσκηνα και σύκα. Με την πάροδο του χρόνου, οι τανίνες μαλακώνουν, η οξύτητα μειώνεται, και το κρασί αποκτά πιο στρογγυλή και απαλή υφή.

Η γευσιγνωσία κρασιού δεν είναι απλώς μια τεχνική διαδικασία, αλλά μια εμπειρία που συνδυάζει αισθήσεις, γεύσεις και μνήμες. Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε το κρασί σας με έναν εντελώς νέο τρόπο και να εκτιμήσετε το βάθος και τη σύνθετη φύση του. Είτε είστε αρχάριοι είτε έμπειροι, κάθε γουλιά είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψετε κάτι νέο. Στην υγειά σας!

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα