Στην Ακτή Ελιάς στη Σιθωνία Χαλκιδικής, σκαρφαλωμένη στο βράχο πάνω στη θάλασσα, βρίσκεται η Ταβέρνα Κουφαδάκης, με απεριόριστη ασύγκριτη θέα στον Τορωναίο Κόλπο μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου.
Στο παρελθόν λειτουργούσε ως Μπουκαδούρα, όπου μεγαλούργησε επί χρόνια γαστρονομικά η Γιώτα Κουφαδάκη μαζί με την οικογένειά της και τον ανιψιό της Λευτέρη Κουφαδάκη, όντας μια οικογενειακή επιχείρηση. Μετά από ένα χρόνο απουσίας και αφού η επιχείρηση πέρασε αποκλειστικά στα χέρια του Λευτέρη, η Ταβέρνα Κουφαδάκης φέτος το καλοκαίρι επανεκκίνησε δυναμικά μπαίνοντας στη νέα της εποχή.
Το οίκημα είναι ένα πολύ παλιό παραδοσιακό αγροτικό σπίτι, το οποίο επιμελώς, με μεράκι, έχει μετατραπεί σε μια προσεγμένη ταβέρνα με μεγάλη σάλα, όπου όλα τα τραπέζια έχουν ανεμπόδιστη θέα. Το περιβάλλον είναι λιτό και κυριαρχεί το ξύλο σε σκούρα απόχρωση, τόσο στη διακόσμηση όσο και στα τραπεζοκαθίσματα. Το οίκημα είναι διαμπερές με αποτέλεσμα -παρόλη την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού- η αέναη θαλάσσια αύρα να σε δροσίζει και να σε ξεκουράζει, κάνοντας την διαμονή σου πιο άνετη και ευχάριστη. Στο κοινό του μαγαζιού συγκαταλέγονται τόσο τουρίστες όσο και ντόπιοι, οικογένειες με παιδιά όσο και παρέες ενηλίκων ανεξαρτήτως ηλικίας.
Όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο ιδιοκτήτης Λευτέρης Κουφαδάκης, έχει περάσει μεγάλο μέρος από τα παιδικά του χρόνια σε αυτό το μέρος, με αποτέλεσμα να το νιώθει σαν σπίτι του και αυτή τη φιλοσοφία ακολουθεί καθημερινά. Υποδέχεται τους θαμώνες σαν να ήταν φιλοξενούμενοι στο σπίτι του και φροντίζει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, να νιώθουν άνετα και να δοκιμάζουν γεύσεις απλές, σπιτικές και νόστιμες. Την επιστασία του σέρβις και της σάλας έχει ο ίδιος, για να βεβαιωθεί πως τίποτα δεν θα λείψει από τους καλεσμένους του. Ο στόχος του Λευτέρη Κουφαδάκη είναι η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων. Γνώστης του καλού και φρέσκου ψαριού, επιλέγει καθημερινά μόνο τα ψάρια εκείνα που περνούν τα αυστηρά προσωπικά του κριτήρια. Το μενού είναι μικρό και αποκλειστικά αφιερωμένο στην ελληνική κουζίνα. Μοναδική εξαίρεση το σεβίτσε με φρέσκο ψάρι ημέρας, το οποίο φτιάχνεται αποκλειστικά και μόνο για να αναδείξει τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά της πρώτης ύλης. Με μια γρήγορη ματιά μπορούμε να βρούμε, από μεζέδες όπως η παραδοσιακή ταραμοσαλάτα, τα σαρμαδάκια γιαλαντζί, η χειροποίητη λακέρδα και οι ψαροκεφτέδες, μέχρι γαριδομάνες και φυσικά φρέσκο ψάρι.
Η wine list είναι ενημερωμένη και πλήρης με πολλές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα και επιλεγμένες προτάσεις από τον ξένο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο διαπίστωσα ανοίγοντας τον κατάλογο, είναι πως μπορεί κάποιος να διαλέξει ανάμεσα από 5 διαφορετικές σαμπάνιες σε ποτήρια Riedel. Το κρασί που επέλεξα ήταν το Fume blanc από Dry Creek Vineyards, ένα Sauvignon Blanc από την υποπεριοχή Sonoma της Καλιφόρνια, το οποίο ήταν ιδιαίτερα γαστρονομικό, και με την υψηλή του οξύτητα, σε συνδυασμό με τα έντονα αρώματα και γεύσεις από εσπεριδοειδή, ροδάκινα, νεκταρίνια και φρούτα του πάθους, συνόδευσε ιδανικά τόσο τα αλμυρά ορεκτικά, όσο και το λιπαρό ψάρι που φάγαμε.
Ευτυχώς, η παρέα μου καθυστέρησε λίγο στην αρχή και έτσι είχα την ευκαιρία να ατενίσω την υπέροχη αυτή θέα απολαμβάνοντας ταραμοσαλάτα με πέρλα λεμονιού και χειροποίητα σαρμαδάκια γιαλαντζί με έξτρα λεμόνι, μια γευστική και οπτική εμπειρία, που μου χάρισε μια δυνατή ανάμνηση από αυθεντικό ελληνικό καλοκαίρι. Στην συνέχεια, στο τραπέζι έφτασε χειροποίητη λακέρδα από παλαμίδα, η οποία μας άρεσε ιδιαίτερα όντας χοντροκομμένη με πλούσια και γεμάτη γεύση. Συνεχίσαμε με τους μπακαλιαροκεφτέδες με τραγανή κρούστα και χωρίς πολλά αρωματικά, γεγονός που επέτρεψε να αναδειχθεί η γεύση του μπακαλιάρου.
Στα κυρίως πιάτα δοκιμάσαμε ιδανικά ψημένες ζουμερές καραβίδες καθώς και μάγουλα και «γιακάδες» από 10κιλη σφυρίδα, όλα ψημένα στα κάρβουνα. Ευτυχώς η ποσότητα της σφυρίδας μας καθυστέρησε και έτσι προλάβαμε την αρχή του ηλιοβασιλέματος με τον ήλιο στη κυριολεξία να βουτάει στη θάλασσα, ολοκληρώνοντας έτσι την διαμονή μας στον χώρο με τον καλύτερο τρόπο.
Συμπερασματικά, η Ταβέρνα Κουφαδάκης στην πρώτη της χρονιά, είναι μια πολύ προσεγμένη ψαροταβέρνα με ροπή προς το εστιατορικό ύφος, με άριστη πρώτη ύλη, καλό σέρβις και μαγευτική θέα. Το σύνολο των παραπάνω κάνει την επίσκεψη να αξίζει και με το παραπάνω και θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.
Διεύθυνση: Ακτή Ελιάς, Σιθωνία
ωράριο: 12:00 – 23:00
Τιμή κατ’ άτομο: 30-50 ευρώ (χωρίς τα ποτά)