fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Alibertos Food & Wine: «Μα, πού βρίσκονται τα Κουνουπιδιανά;» Ή αλλιώς, μια γνήσια βακχική εμπειρία στα προάστια των Χανίων.
ΦΩΤΟ 1

Alibertos Food & Wine: «Μα, πού βρίσκονται τα Κουνουπιδιανά;» Ή αλλιώς, μια γνήσια βακχική εμπειρία στα προάστια των Χανίων.

10 λεπτά οδήγηση (8 χλμ) από την παραδομένη στις ορδές των εφήμερων περιηγητών πόλη των Χανίων, και σε μικρή απόσταση από τους τάφους των Βενιζέλων και το Πολυτεχνείο της Κρήτης, στην ήσυχη suburbia των Κουνουπιδιανών, ανάμεσα σε κατοικίες με αυλές και δρόμους χωρίς ιδιαίτερη κίνηση και φασαρία, διάλεξαν ο Γιώργος Μπαδογιάννης και η σύντροφός του Ολγα Πενλίδου, αμφότεροι με ευδόκιμη προϋπηρεσία στον τουρισμό και τη φιλοξενία, να ριζώσουν το μικρό – εξ απόψεως χώρου και όχι αξίας – εστιατόριό τους.Alibertos Food & Wine: «Μα, πού βρίσκονται τα Κουνουπιδιανά;» Ή αλλιώς, μια γνήσια βακχική εμπειρία στα προάστια των Χανίων. - FlagInLife

Η απόφασή τους, που  πάρθηκε στον απόηχο της πρώτης καραντίνας τον Αύγουστο του 2020, τους δικαίωσε πλήρως και σήμερα το Alibertos Food & Wine αποτελεί κορυφαίο προορισμό-σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του κρασιού και του εκλεκτού κρέατος στην Κρήτη και βάζει τα Κουνουπιδιανά για τα καλά στο γευστικό χάρτη. 

Το εστιατόριο είναι στημένο στη λογική αντίστοιχων εστιατορίων των μεσογειακών γειτόνων μας (και δη Γαλλία – Ιταλία – Ισπανία), που βρίσκονται στα πιο απρόσμενα και ανυποψίαστα σημεία εκτός αστικών κέντρων ή περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος και αποτελούν αυτοτελώς λόγο επίσκεψης σε αυτά. 

Εν προκειμένω δε, το Alibertos Food & Wine, όχι μόνο δικαιολογεί την στοχευμένη επίσκεψη στα Κουνουπιδιανά, αλλά ανταμείβει πλουσιοπάροχα όσους τελικά αποφασίσουν να ανηφορίσουν προς αυτό.

Στα 10 τραπέζια της μινιμαλιστικά καλαίσθητης αυλής, στη σκιά ενός γιγάντιου ιταλικού φίκου, που αναπτύσσεται από την πρώτη μέρα μαζί με το εστιατόριο, προτείνουν μια μικρή αλλά περιεκτικότατη κάρτα φαγητού, με σαφείς αναφορές στο comfort food – ρίχνοντας όμως ενίοτε λοξές ματιές στο fine dining – και επιλογές από ό,τι καλύτερο έχει να δώσει η στεριά και η θάλασσα. 

Στη μοναδική σελίδα της κάρτας έχουν καταφέρει να χωρέσουν κάθε λογής καλούδια, από στρείδια, χτένια, χαβιάρι και γαρίδες Αμβρακικού, έως σπάνια και εκλεκτά τυριά και αλλαντικά από όλο τον κόσμο, όπως τον βασιλιά των ιταλικών αλλαντικών Cullatelo di Zibello.

Ξεχωρίσαμε από τον κατάλογο ένα παιχνιδιάρικο zero waste πιάτο με 6 υφές παντζαριού και αφρό από κατσικίσιο τυρί chevre, τη βουβαλίσια μπουράτα με ώριμα ροδάκινα περασμένα από σχάρα, νερό από τομάτα και δυόσμο, το  καρπάτσιο «πίνακα αφηρημένης τέχνης» από χτένι, με αφυδατωμένο χαβιάρι Petrossian, crispy flakes από προσούτο, τζελ λεμόνι και αφρό λέμονγκρας, ενώ βαθιά νοστιμιά είχε και η sopressata από γαρίδες Αμβρακικού σε βελούδινο μπισκ από τα κελύφη τους και καπνιστή κρέμα τυριών. παντζάρι

 ΠΑΝΤΖΑΡΙ

χτένια
ΧΤΕΝΙΑ

γαρίδες

SOPRESSATA ΓΑΡΙΔΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

Το σημείο, όμως, στο οποίο οφείλουμε να σταθούμε με θαυμασμό είναι το ταρτάρ μοσχαριού από black angus (κοπή teres major), με parmigiano reggiano, μαύρη καλοκαιρινή τρούφα και φρυγανισμένες φέτες προζυμένιου ψωμιού από τον χανιώτικο φούρνο Πλακόπουλου, στο οποίο η τρυφερή υφή του κρέατος, κομμένου με ιδανική ακρίβεια, και η πλούσια γεύση στο στόμα έκαναν κάθε μπουκιά μια αλησμόνητη γιορτή γεύσης.Ταρτάρ μόσχουΤΑΡΤΑΡ ΜΟΣΧΟΥ

Εάν πάλι το γούστο σας ικανοποιείται με premium κοπές, υπάρχουν πλείστες επιλογές στον κατάλογο, από γιαπωνέζικα wagyu Α5, μέχρι Greater Omaha USA black angus, με το αντίστοιχο τίμημα.

Στον αντίποδα της μικρής αλλά περιεκτικής κάρτας φαγητού, η εντυπωσιακή, όχι μόνο λόγω έκτασης, αλλά κυρίως λόγω περιεχομένου, λίστα κρασιών, αναντίρρητα δεν φείδεται επιλογών, έχοντας την εγγυημένη δυνατότητα να φέρει το χαμόγελο στα χείλη ακόμα και των πλέον απαιτητικών ουρανίσκων. Επιδεικνύει δε «βάθος», που θα ζήλευαν πολλά οινοεστιατόρια, ακόμα και της πρωτεύουσας, χωρίς όμως περισπούδαστο ύφος αλλά με περίσσια χαλαρότητα και αγάπη για το καλό κρασί.

Οι περισσότερες από 800 επιλογές από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, από χρονολογημένες σαμπάνιες, ακριβοθώρητες Βουργουνδίες και δυσεύρετες παλαιές χρονιές Μπαρόλο, συμπυκνώνουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την αγάπη και τη βαθεία γνώση του ιδιοκτήτη για το παγκόσμιο οινικό γίγνεσθαι. 

Η προσπάθεια δε αυτή προσφάτως αναγνωρίστηκε και έτυχε εύφημης μνείας από το εμβληματικό wine spectator (https://www.winespectator.com/restaurants/7255/alibertos)

Τέλος, όχι λιγότερο σημαντική είναι η ειδική αναφορά στην τιμολογιακή πολιτική του εστιατορίου, η οποία κινείται στη λογική αντίστοιχων εστιατορίων γειτονικών οινοπαραγωγών χωρών με γνήσια οινική κουλτούρα και ενθαρρύνει – αν όχι επιβάλλει – την  πάντοτε υπεύθυνη κατανάλωση και δεύτερης φιάλης.

Είθε δε να σταθεί αφορμή για μια εκ βάθρων ειλικρινή συζήτηση στη χώρα μας αναφορικά με τις διαχρονικά ακολουθούμενες τιμολογιακές πρακτικές στο κρασί ακόμα και από αυτοπροσδιοριζόμενους οινοκεντρικούς χώρους εστίασης.

Αν βρεθείτε στα Χανιά και αναζητάτε μια αυθεντική γαστρο-οινική εμπειρία, μακριά από την τουριστική πολυκοσμία, μην το χάσετε!

 

Alibertos Food & Wine

Δ/νση: Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 91, Κουνουπιδιανά

Τηλ: 6958058404

www.alibertos.gr 

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα