fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Ποιο δρόμο χαράζει η απονομή των FLAG Awards Modern Cuisine Ξυνό Νερό Trophy 2024
FLAG Awards Modern Cuisine Ξυνό Νερό Trophy 2024

Ποιο δρόμο χαράζει η απονομή των FLAG Awards Modern Cuisine Ξυνό Νερό Trophy 2024

Τί καινούργιο φέρνουν στην εστίαση τα FLAG Awards Modern Cuisine Ξυνό Νερό Trophy 2024.

 

Από το μακρινό 1973 που καθιερώθηκαν για πρώτη φορά βραβεία για τα καλύτερα εστιατόρια στη χώρα, μέχρι τα FLAG Awards Modern Cuisine Ξυνό Νερό Trophy 2024, νέοι θεσμοί έκαναν την εμφάνισή τους και αλλαγές έγιναν. Αυτό όμως που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι όχι τόσο το πλήθος των θεσμών βράβευσης, όσο ο αριθμός των βραβείων. Τηρουμένων των αναλογιών και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το επίπεδο των ελληνικών εστιατορίων υστερεί μάλλον σ’ ένα βαθμό από αυτό των αντίστοιχων παρισινών, διαπιστώνουμε τα εξής παράδοξο. Στο Παρίσι με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, βραβεύονται περίπου 130 εστιατόρια με ένα, δυο η τρία αστέρια. Στην Ελλάδα, με τον πληθυσμό της Αθήνας μικρότερο κατά 2,5 φορές από του Παρισίου, ο αριθμός αυτός έχει ξεπεραστεί κατά πολύ.

 

Ο ρόλος μου, ειδικά ως κριτικός και αξιολογητής, δεν είναι να πάρω θέση για την ορθότητα αυτής της προσέγγισης. Η σύγκριση με την παρισινή πραγματικότητα είναι απλά ένα αντικειμενικό στοιχείο που με αφήνει σκεπτικό. Με το θέμα να με απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια, εξέτασα ενδελεχώς διάφορα σενάρια που με οδήγησαν (πιστεύω σωστά) στον απόλυτο διαχωρισμό των βραβεύσεων που αφορούν εστιατόρια και ταβέρνες με ελληνική κουζίνα, από αυτές που αφορούν εστιατόρια τα οποία υπηρετούν κουζίνα με διεθνές πρόσημο. Μετά από πολλή σκέψη, θεώρησα σκόπιμο ότι στα FLAG Awards Modern Cuisine Ξυνό Νερό Trophy 2024, έπρεπε να γίνει ακόμα ένα βήμα.

ομιλια διονυση κουκη στα περσινα awards

Το βασικό ερέθισμα γι’ αυτό, όσο και να φανεί περίεργο, το έδωσαν οι συζητήσεις με διακεκριμένους εκπροσώπους της μπαρ σκηνής, που αφενός θεωρούσαν ότι ο αριθμός των βραβείων ήταν πολύ μεγάλος και αφετέρου ότι τα βραβεία των καλύτερων ελληνικών μπαρ, θα έπρεπε να δίνονται με αριθμητική σειρά, κάτι που θα δήλωνε και το ποιοι είναι αυτοί που υπερέχουν από τους άλλους. Η αντίληψη αυτή δοκιμάστηκε στα FLAG Bar Awards Ξυνό Νερό Trophy 2024 πριν από λίγους μήνες και η διαπίστωση ήταν ότι η αλλαγή έγινε δεκτή με ικανοποίηση για να μην πω με ενθουσιασμό. Αυτό με έκανε να αποφασίσω ότι το ίδιο πρέπει να εφαρμοστεί και στο χώρο των εστιατορίων.

 

Επομένως, οι ουσιαστικές αλλαγές σε επίπεδο βράβευσης για την τελετή απονομής των FLAG Awards Modern Cuisine Ξυνό Νερό Trophy 2024, θα έχουν ως εξής. Σε επίπεδο βραβείων θα υπάρχουν δύο κατηγορίες. Τα εστιατόρια που κρίνονται αξία για μια, δυο ή τρεις σημαίες (αν και όταν υπάρξουν) θα τιμώνται με αριθμητική κατάταξη, η οποία δηλώνει και το ποιος είναι καλύτερος από τον άλλο ανεξάρτητα αν έχουν τιμηθεί με τον ίδιο αριθμό σημαιών. Παράλληλα, δημιουργείται μια δεύτερη κατηγορία βραβείων (χρυσός φοίνικας), που αφορά ένα μικρό αριθμό εστιατορίων τα οποία προτείνουν φαγητό υψηλού επιπέδου, αλλά χρειάζεται ακόμα μικρή προσπάθεια για να ανέλθουν στην πρώτη κατηγορία.

τα βραβεια

Πέραν αυτού όμως, εδώ και πολλά χρόνια, έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται εστιατόρια που προτείνουν ποιοτικό φαγητό σε πολύ προσεγμένο περιβάλλον και σε τιμές χαμηλότερες, από αυτές της επονομαζόμενης υψηλής γαστρονομίας. Αποτελούν κατά αυτό τον τρόπο, κύρια επιλογή για μία καθόλα ποιοτική και οικονομικότερη έξοδο. Στα καλύτερα εξ’ αυτών θα απονέμεται έπαινος, και σε όσα παρουσιάζουν ενδιαφέρον και αξίζει τον κόπο να τα επισκεφθεί κάποιος, αλλά απαιτείται ακόμα προσπάθεια για να βελτίωση, η διάκριση της Citation (δηλαδή αναφορά).

 

Κρίνοντας ότι η απονομή βραβείων είναι υπόθεση των ανθρώπων του χώρου, οι απονομές των FLAG Awards απευθύνονται στους εκπροσώπους του εκάστοτε χώρου εστίασης, τους οποίους και προσκαλούμε να γιορτάσουν την επιτυχία των συναδέλφων τους. Από τα FLAG Awards Modern Cuisine Ξυνό Νερό Trophy 2024 και εξής όμως, και για πρώτη φορά, κρίναμε ότι όλη αυτή η διαδικασία, πέρα από την κοινοποίησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το site του FLAGInLife, θα έπρεπε να επικοινωνηθεί και δια ζώσης μέσω ενός διαγωνισμού σε μερικούς ιδιώτες φίλους της γεύσης, που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τελετή απονομής, και 3 από αυτούς να απολαύσουν ένα δείπνο για 2 σε ένα από τα βραβευμένα εστιατόρια.

 

Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι σε πολύ λίγες μέρες, για την ακρίβεια στις 3 Ιουλίου, θα γνωρίζουμε όλοι τους νικητές της φετινής απονομής των FLAG Awards Modern Cuisine Ξυνό Νερό Trophy 2024 και θα μπορούμε να τους συγχαρούμε. Μέχρι τότε, αυτό που μπορούν να κάνουμε είναι να ευχηθούμε σε όλους ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! Η εκδήλωση της απονομής των FLAG Awards Modern Cuisine Ξυνό Νερό Trophy 2024, θα λάβει χώρα την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024, στις 19:00, στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel Athens (Αθανασίου Διάκου 28-34, Αθήνα).

Ποιο δρόμο χαράζει η απονομή των FLAG Awards Modern Cuisine Ξυνό Νερό Trophy 2024 - FlagInLife

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα