Ο Μιλανέζος Μάρκο Τζεναμπόνι στο Le pizze di San Gennaro, βγάζει ναπολιτάνικες πίτσες από τον ξυλόφουρνο, υπό το άγρυπνο βλέμμα και τις ευλογιές του πολιούχου της Νάπολης, San Gennaro.
Σπουδές Εγκληματολογίας, bodyguard σε VIPs και pizzaiolo. Ο Μάρκο Τζεναμπόνι είναι ένας μάγειρας με πολυσυλλεκτικές εμπειρίες, από αυτές που κάνουν τον ίδιο αλλά και το οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνεται, ιντριγκαδόρικο και ακαταμάχητο. Τελικά βρέθηκε στην Ελλάδα, άνοιξε την πιτσαρία La bella Napoli σε μια γειτονιά του Νέου Κόσμου, έγινε talk of the town, και πλέον τον βρίσκουμε στο Le pizze di San Gennaro, σε μια ήσυχη συνοικία της Νέας Σμύρνης να φουρνίζει καθημερινά τις απολαυστικές ναπολιτάνικες πίτσες του.
Πριν μιλήσουμε όμως για το Le pizze di San Gennaro, λίγη ιστορία για την πιο γνωστή και διαδεδομένη ναπολιτάνικη πίτσα, της οποίας η τέχνη συμπεριλήφθηκε το 2017 στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Την πίτσα Margherita. Σύμφωνα με την παράδοση, το 1889 (28 χρόνια μετά την ένωση της Ιταλίας), η βασίλισσα Μαργαρίτα της Σαβοΐας επισκέφτηκε τη Νάπολη και ο σεφ Raffaele Esposito προς τιμήν της, δημιούργησε και έδωσε το όνομά της σε μια πίτσα που έφερε τα χρώματα της ιταλικής σημαίας (κόκκινο από την ντομάτα, λευκό από την μοτσαρέλα και πράσινο από τον βασιλικό). Και έτσι γεννήθηκε η pizza Margherita.
Μπορεί τα παραπάνω να αποτελούν ιστορία, όμως τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, και ειδικά στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας, το αγαπημένο comfort έδεσμα εξελίσσεται από άποψη γεύσης και ποιότητας στην πρώτη ύλη, με εκθετικούς ρυθμούς. Πλέον, ζυμάρια αργής ωρίμανσης και εκλεκτά υλικά κατευθείαν από την γειτονική Ιταλία, έχουν μπει για τα καλά στην εξίσωση, ενώ αφοσιωμένοι pizzaioli συναγωνίζονται για την καλύτερη πίτσα. Και το Le pizze di San Gennaro, το πρόσφατο γαστρονομικό εγχείρημα του Μάρκο Τζεναμπόνι, είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για πίτσα, όχι μόνο στη Νέα Σμύρνη, αλλά σε ολόκληρη την Αθήνα.
Ο χώρος απλός, με λίγα, λιτά τραπέζια να πλαισιώνουν το στολίδι και ταυτόχρονα το ΑΠΟΛΥΤΟ gadget του μαγαζιού: έναν εντυπωσιακό ξυλόφουρνο! Εδώ δε χωρούν γαστρονομικές «φωνασκείες» και φαμφάρες, παρά μόνο η ουσία και ένας αυθεντικός αέρας ιταλικού Νότου που μεταφράζεται στο φουσκωτό χαρακτηριστικό στεφάνι της ναπολιτάνικης πίτσας που αγκαλιάζει τα λίγα αλλά εκλεκτά υλικά σαν ένα αέρινο σύννεφο. Στο μενού του Le Pizze di San Gennaro θα βρείτε 10 επιλογές σε πίτσα με διάφορα toppings, μαζί με μια φοκάτσια και ένα κλατσόνε και οι τιμή τους κυμαίνεται από 5-13€ (επαναφέροντας, επιτέλους, έναν κάποιο εξορθολογισμό στους οικονομικούς παραλογισμούς της σύγχρονης γαστρονομικής σκηνής).
Στο Le pizze di San Gennaro, όλες οι πρώτες ύλες εισάγονται από τον ίδιο τον Μάρκο, από διάφορα μέρη της Ιταλίας, από το βιολογικό αλεύρι, τη μοτσαρέλα και το προσούτο, μέχρι τις ντομάτες και το λουκάνικο (και όχι μόνο..). Άλλωστε, ναπολιτάνικη πίτσα χωρίς ιταλικά υλικά, είναι σαν τζατζίκι χωρίς ελληνικό, παραδοσιακό γιαούρτι! Η πίτσα φτιάχνεται με την παραδοσιακή ναπολιτάνικη συνταγή. Το μαλακό, αλλά όχι πολύ φουσκωτό ζυμάρι, στολίζεται με τα απολύτως βασικά υλικά και ψήνεται σε 450 με 500 βαθμούς για 1 λεπτό. Το αποτέλεσμα: μια πίτσα αέρινη, ουδόλως παραφορτωμένη και βαριά, με λίγα αλλά εκλεκτά υλικά και τα χαρακτηριστικά καψίματα του ξυλόφουρνου που την κάνουν ξεροψημένη εξωτερικά, αλλά ταυτόχρονα μαλακή και ελαστική για να διπλώνεται εύκολα.
Άλλωστε, όπως μας εξηγεί ο Μάρκο, οι Ιταλοί δεν τρώνε την πίτσα όπως εμείς… «Δεν χρησιμοποιούμε ροδέλα κοπής στην Ιταλία, την κόβει ο πελάτης στα δύο ή στα τέσσερα και την τρώει με τα χέρια, διπλώνοντας την μία άκρη του κομματιού πάνω στην άλλη, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε σταγόνα από την θεσπέσια σάλτσα της». Προσοχή(!): Αν δεν το έχετε ξαναδοκιμάσει έτσι, η πιθανότητα να φύγετε μ’ έναν ωραιότατο λεκέ κατακόκκινης σάλτσας ντομάτας είναι παραπάνω από μεγάλη, αλλά στο όνομα του San Gennaro ΜΗ χρησιμοποιήσετε μαχαιροπίρουνο!
Από όσα δοκιμάσαμε πάντως, στις δικές μας αγαπημένες μπήκε δικαιωματικά η Marinara, με την απίθανη, υγρή και ελαφρώς όξινη πομοντόρο, το σκόρδο, το φρέσκο ελαιόλαδο και την ρίγανη. Αντίστοιχα, ξεχωρίσαμε και την U’ latitante, με τη βαθιά umami γεύση από τις αντζούγιες και την κάπαρη!
Στο Le Pizze di San Gennaro θα βρείτε μερικές επιλογές σε σαλάτες και ορεκτικά, με την Caprese με τη βουβαλίσια μοτσαρέλα των 250 γρ. να κάνει, δικαίως, γκραν σουξέ. Αν από την άλλη πετύχετε, ιταλικά φαγητά και γλυκά ημέρας, μην παραλείψετε να τα δοκιμάσετε. Όσο για την περιεκτική wine list, πρωταγωνιστούν, όπως είναι αναμενόμενο, οι ιταλικές ετικέτες, ενώ υπάρχουν και λίγες μπύρες, φυσικά και αυτές εξ’ Ιταλίας.
Κι επειδή ένα ιταλικό δείπνο, δε θεωρείται επουδενί ολοκληρωμένο χωρίς τιραμισού, κάντε οπωσδήποτε χώρο για ΤΟ τιραμισού, που στο Le pizze di San Gennaro το φτιάχνουν με τα δικά τους σαβαγιάρ. Αφράτο, όσο γλυκό πρέπει και με τη ιδανική αναλογία σε εσπρέσο, συγκαταλέγεται σίγουρα στη λίστα με τα top 3 που έχω δοκιμάσει, με μεγάλες πιθανότητες για την πρωτιά…!
Una piccola meraviglia culinaria!
Le pizze di San Gennaro
Ιταλική Κουζίνα
Διευθ: Ευξείνου Πόντου 172, Νέα Σμύρνη, 171 23
Τηλ: 210 9339127
Ώρες λειτ: καθημ. 13:00-15:30 και 18:30-23:00, Σαβ-Κυρ. 13:00-23:00, Δευτ. κλειστά
Τιμή: 20€ (χωρίς το κρασί)