Δοκιμάσαμε ουκ ολίγες από τις pinse του Oh my Pinsa στην Ευφράνορος και νομίζουμε οτι αξίζει να το κάνετε και εσείς.
«Μα τι στο καλό είναι η pinsa;» αναρωτήθηκα όταν την πρωτοαντίκρυσα στο μενού ενός bar πριν μερικά χρόνια. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν είχα ιδέα τότε τι εστί pinsa και ποια η διαφορά της από την παραδοσιακή pizza. Μετά από λίγο ψάξιμο, πληροφορήθηκα υπήρχε πολύ πριν την pizza, με τις ρίζες να βρίσκονται στην Αρχαία Ρώμη. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο αρχαίος Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος, οι χωρικοί παρασκεύαζαν ένα είδος επίπεδου και λεπτού κέικ από δημητριακά και βότανα! Η σύγχρονη pinsa βέβαια, σε αντίθεση με την pizza, φτιάχνεται από 3 είδη αλευριού (σιταρίου, ρυζίου, σόγιας), που εκτός απο τη γεύση, δίνουν και ένα πολύ πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
Εκτός όμως από τα 3 διαφορετικά είδη αλευριού και φυσικά το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα, το κλειδί στην pinsa είναι πως η ζύμη «κάθεται» μια μέρα προτού ψηθεί, με αποτέλεσμα να είναι απίστευτα αφράτη, μαλακή αλλά και ταυτόχρονα τραγανή. Στην Αθήνα μπορείς να τη βρεις πλέον σχεδόν παντού, άλλοτε πετυχημένη και άλλοτε όχι. Έχοντας σχηματίσει μια καλή εικόνα για την ιδανική pinsa (δοκίμασα αρκετές..), έψαχνα κάποιο μέρος με την παραδοσιακή συνταγή της. Και το Oh my Pinsa στο Παγκράτι, όπως υπέθεσα από το όνομα του μαγαζιού, ειδικεύεται σε αυτήν. Κατεβαίνοντας την Ευφράνορος, πριν καν μπω μέσα πάντως, η γλυκιά μυρωδιά της φρεσκοψημένης pinsa που σπάει μύτες, μου είχε ανοίξει ήδη την όρεξη..
Αν και η pinsa έχει γίνει μεγάλη τάση, το Oh my Pinsa, ξεχωρίζει στην κατηγορία ήδη από το 2020. Το μικρό γωνιακό μαγαζάκι με την pop αισθητική, ενα stand κατά μήκος της μεγάλης περιμετρικής τζαμαρίας και τα λίγα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, καταφέρνει και κλέβει καρδιές, λόγω της εξαιρετικά νόστιμης και τεράστιας σε μέγεθος pinsa του. Η αλήθεια είναι, πως πέρα από το οβάλ σχήμα, στο κομμάτι των toppings δεν υπάρχει και καμία τεράστια διαφορά με την κλασική pizza. Όταν όμως δοκίμασα την ζύμη που φτιάχνουν στο Oh My Pinsa κατάλαβα πολλά.. Πιο γευστική, πιο μαλακή, πιο αφράτη και κρατσανιστή, ενώ όντως, όση και να φας (εγώ χτύπησα πάνω από μία μόνος μου), σου κάθεται καλά στο στομάχι.
Στο Oh my Pinsa θα βρεις μια σχετικά μεγάλη ποικιλία επιλογών, αποτελούμενη κυρίως από τα πιο γνωστά toppings που μπαίνουν και πάνω από το ζυμαράκι της pizza. Προσωπικά ξεχώρισα την πικάντικη pinsa Peperone, όπου δεν τσιγκουνεύονται καθόλου την ποσότητα στο αγαπημένο αλλαντικό. Οι περισσότερες pinse έρχονται με μια πολύ νόστμη χειροποίητη σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και κρεμώδη μοτσαρέλα. Η ποιότητα δε της pinsa, φαίνεται ξεκάθαρα στην καταπληκτική Margherita, όπου τα υλικά και η ζύμη αναδεικνύονται όσο σε καμία άλλη. Πιο βαριά αλλά εξαιρετική σε γεύση είναι και αυτή με μανιτάρια, gorgonzola και guanciale.
Αν και κάποιες από τις επιλογές είναι πιο τσιμπημένες, αυτό οφείλεται στην ποιοτική πρώτη ύλη, αλλά και στο πραγματικά μεγάλο μέγεθος της pinsa. Έτσι κι αλλιώς, αν έρθετε μέχρι εδώ θα παρατηρήσετε πως σε όλες τις pinse, η ποσότητα των toppings είναι παραπάνω από πληθωρική, σε βαθμό που καλύπτουν πλήρως το ζυμάρι. Top vegetarian επιλογή είναι η four cheeses, με μοτσαρέλα, gorgonzola, παρμεζάνα και έξτρα φρέσκια μοτσαρέλα, με κάθε μπουκιά να είναι πραγματική απόλαυση, αν και προσωπικά, ξεχώρισα τη marinara. Περιέχει μόνο σάλτσα ντομάτας, σκόρδο, ρίγανη και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Συχνά άλλωστε, στην απλότητα είναι η νοστιμιά!
Φεύγοντας, δεν αντιστάθηκα και δοκίμασα και τη γλυκιά pinsa gianduia με πραλίνα φουντουκιού, κρέμα mascarpone, φρούτα του δάσους και μπισκότα Oreo. Σίγουρα ευχάριστη έκπληξη. Αν είστε λάτρεις της pizza, είτε έχετε ήδη γίνει φαν της pinsa, αξίζει να βάλετε το Oh my Pinsa στα υπ’ όψιν. Την επόμενη φορά πάντως που θα μου ανοίξει όρεξη για pizza, το Oh My Pinsa θα είναι σίγουρα στις top 3 επιλογές της λίστα μου.
Oh My Pinsa
Διευθ: Ευφράνορος 21, Αθήνα (Παγκράτι), 116 35
Τηλ: 211 4118184
Ώρες λειτ: καθημ. 13:00-00:30, Σαβ-Κυρ. 13:00-01:00