Ουζάκι, θαλασσινά με το ιώδιο να σκάει στη μύτη και καλή παρέα. Το ιδανικό τρίπτυχο για να περάσετε τέλεια στις δοκιμασμένες ψαροταβέρνες στον Πειραιά που σας προτείνουμε.
Έχοντας καταναλώσει μπόλικο κρέας την Τσικνοπέμπτη, τον υπόλοιπο μήνα, με την Καθαρά Δευτέρα και την 25η Μαρτίου προ των πυλών, σειρά παίρνουν τα θαλασσινά. Η μυρωδιά από το τηγανητό καλαμαράκι έχει ήδη αρχίσει να φτάνει νοερά στη μύτη μας, οπότε νομίζω ότι έφτασε η ώρα να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να το καμακώσουμε. Και επειδή ο Πειραιάς και τα περίχωρά του φημίζονται για τα ταβερνάκια και τα ουζερί τους, σας βγάζω από τον κόπο του ψαξίματος και σας προτείνω 5 τσεκαρισμένες ψαροταβέρνες για την Καθαρά Δευτέρα (και όχι μόνο). Καλό θα ήταν βέβαια να κλείσετε τραπέζι εγκαίρως, για να μην καταλήξετε με καλαμαράκι κονσέρβα.. Για πάμε.
Όρμος Αφροδίτης
Πάνω από τον όρμο της Αφροδίτης, ο Κύριος Κώστας σερβίρει τις διάσημες στην περιοχή φανταστικές τηγανητές γαρίδες του, εδώ και 43 χρόνια. Σε μια μικρή γωνιά του δρόμου, σ’ ένα ταβερνάκι μια σταλιά, ο Όρμος Αφροδίτης είναι ό,τι πρέπει για να απολαύσετε το γεύμα σας με θέα τον γραφικό όρμο. Το μενού δε διαθέτει τεράστια ποικιλία, ούτε γκουρμεδιές. Λίγα, καλά και φρέσκα.
Πιο συγκεκριμένα οι επιλογές σας είναι: γαρίδες, καλαμαράκια, πατάτες, σαλάτα και χοχλιοί μπουμπουριστοί, που θα πρότεινα να τους δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Και μετά του ζητάτε και έναν περιποιημένο ελληνικό για τη χώνεψη (γιατί θα φάτε αρκετά!). Έχετε στον νου σας ότι κάθε μέρα παίζει και φρέσκο ψάρι, οπότε ρωτάτε και κινείστε αναλόγως.
Διεύθ: Ακτή Θεμιστοκλέους 288, Πειραιάς / Τηλ: 210 4180527 / Ωράριο: καθημ. 08:00-23:30
Ψαρόσκαλα Πειραϊκής
Παραμένουμε Πειραϊκή και σε άλλη μια ψαροταβέρνα πάνω από τα πολυτραγουδισμένα βράχια της. Δε νομίζω ότι υπάρχει πιο ωραία φάση από το απολαμβάνεις το ουζάκι σου συνοδεία θαλασσινών μεζέδων αγναντεύοντας τη θάλασσα. Ειδικά αν αυτοί οι μεζέδες είναι περιποιημένοι, όπως αυτοί που έχω δοκιμάσει ουκ ολίγες φορές στην Ψαρόσκαλα Πειραϊκής.
Στο μενού θα βρείτε τα κλασικά και αγαπημένα καλαμαράκια, χταποδάκια, ταραμοσαλάτες και τα γνωστά απαραίτητα παρελκόμενα, όπως καλοφτιαγμένη φάβα, κολοκυθάκια κτλ. Κάντε όμως λίγο χώρο για τα γευστικότατα αχνιστά μύδια ή το προσωπικό αγαπημένο, ριζότο με σουπιά στο μελάνι της. Στα αποστάγματα και στο κρασί θα βρείτε αρκετές ετικέτες και αν είστε του ροζέ, δοκιμάστε το δικό τους.
Διεύθ: Ακτή Θεμιστοκλέους 214, Πειραιάς / Τηλ: 210 4538227 / Ωράριο: καθημ. 12:00-00:00
ΨαροΚαστέλλα
Ανηφορίζοντας στον λόφο της Καστέλλας, θα βρούμε την ΨαροΚαστέλλα. Όταν έχεις τη θάλασσα μέσα σου την πας παντού. Την ανεβάζεις ακόμη και στον λόφο και τη θρονιάζεις ανάμεσα στα σοκάκια άμα λάχει. Αυτή είναι η περίπτωσης της Χιώτισσας κυρίας Μαρίας που στην κουζίνα της μπαίνουν μόνο ολόφρεσκα προϊόντα. Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι και εδώ οι γαρίδες, μαγειρεμένες και σερβιρισμένες με μία house σάλτσα.
Για τους μερακλήδες του θαλασσινού μεζέ, ενημερώσω ότι θα βρείτε και πεντανόστιμη αχινοσαλάτα. Έχετε στα υπ’ όψιν, οτι ξακουστή, και όχι χωρίς λόγο, είναι η ταραμοσαλάτα της ψαροταβέρνας, φυσικά homemade. Αυτό που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα, είναι το χταποδάκι, για το οποίο ακούω πολύ θετικές κριτικές, οπότε έχει ήδη μπει στη λίστα για την επόμενη επίσκεψη..
Διεύθ: Σκρα 19, Πειραιάς / Τηλ: 210 4222237/ Ωράριο: καθημ, 18:00-23:00, Σαβ. 13:00-23:30, Κυρ. 13:00-18:00, Δευτ-Τρ. κλειστά
Οινομαγειρείο Ο Βασίλης
Μια παλιά καντίνα στην οποία έτρωγαν οι εργάτες του λιμανιού και της ιχθυόσκαλας, μετατράπηκε με τα χρόνια σ’ ένα από τα πιο εμβληματικά ταβερνάκια του Πειραιά. Μόνο και μόνο από το σημείο που βρίσκεται το Οινομαγειρείο Ο Βασίλης, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για φρέσκο πράμα.
Μην περιμένετε πολύπλοκα πιάτα. Εξαιρετική γαριδομακαρονάδα, καλαμαράκια, χταποδάκι, χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα, πατατούλες και τα ρέστα. Εννοείται αξίζει το πάντα φρέσκο ψάρι στη σχάρα ή το τηγάνι, κατευθείαν από την ιχθυόσκαλα. Value for money, γρήγορο σέρβις και vibes άλλης δεκαετίας. Από αλκοόλ, ό,τι αρμόζει στο σκηνικό: μπύρα, ούζο, τσίπουρο. Λίγα και καλά.
Διεύθ: Ιχθυόσκαλα, Κερατσίνι / Τηλ: 210 4327213 / Ωράριο: καθημ. / Ώρες λειτ: καθημ. 06:00-19:00, Δευτ. κλειστά
Ψαροταβέρνα Ο Καπετάνιος
Στην εργατική συνοικία Λεύκα του Πειραιά, η ψαροταβέρνα Ο Καπετάνιος είναι από τις διαχρονικές αξίες της περιοχής. Η σάλα του του σε πάει πίσω στον χρόνο, αλλά αν ο καιρός το επιτρέπει, αξίζει να κάτσεις στην όμορφη, φιλόξενη αυλή του. Ο Καπετάνιος είναι γνωστός για την ψαρόσουπα και τα ολόφρεσκα ψάρια του. Θα πας μπροστά από την κουζίνα να τα διαλέξεις και θα στα ζυγίσει επιτόπου (εμείς την πρώτη φορά βγάλαμε και φωτογραφία μαζί με το ψάρι μας).
Το καλαμάρι του ή το τηγανητό θράψαλο (βασικά πάρτε και τα 2), πρέπει νομίζω να μπουν στην παραγγελία σας. Όσο για τις ψητές γαριδάρες που θα βρεις εδώ, είναι από μόνες τους λόγος για επιστρέψετε λίαν συντόμως ή να παραγγείλετε άλλη μια γύρα όσο κι αν έχετε «σκάσει». Αν έρθετε στον Καπετάνιο Καθαρά Δευτέρα, πιείτε και ένα τσίπουρο παραπάνω και για εμάς που θα επιστρέφουμε από το Πατρινό Καρναβάλι!
Διεύθ: Τενέδου 4, Πειραιάς / Τηλ: 210 4206539 / Ωράριο: καθημ. 19:00-00:00, Σαβ. 12:00-00:00, Κυρ. 12:00-18:00, Δευτ. κλειστά
Φυσικά και υπάρχουν πολύ περισσότερες ψαροταβέρνες στον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή, και μιας και Πειραιώτισσα, έχω βρεθεί σε αρκετές αξιόλογες. Αυτές είναι όμως είναι στο top 5 της ψαροφαγικής μου λίστας. Όποια και αν επιλέξετε, θα φάτε σίγουρα κάλα!