Στη γειτονιά του Μεταξουργείου, το διαχρονικά αγαπημένο εστιατόριο Σεϋχέλλες, άνοιξε ξανά τις πόρτες του φέρνοντας μαζί του και ένα φρέσκο μαγειρικό άνεμο.
Φώτης Φωτεινόγλου, Ιωάννης Μαρκαδάκης, Κλεομένης Ζουρνατζής. Τρία γνωστά ονόματα στην αθηναϊκή εστιατορική σκηνή, ο καθένας από διαφορετικό μαγειρικό μετερίζι. Ο πρώτος γνωστός από το εστιατόριο ΦΙΤΑ, ήταν και ο τελευταίος ιδιοκτήτης του εστιατορίου Σεϋχέλλες. Φίλοι καλοί εδώ και χρόνια και οι τρεις, αποφάσισαν να συμπλεύσουν μαγειρικά και ιδιοκτησιακά, δίνοντας μια νέα πνοή σε αυτόν τον αγαπημένο για χρόνια προορισμό στο Μεταξουργείο.
Πέριξ της πλατείας Αυδή, το εστιατόριο Σεϋχέλλες καταλαμβάνει ένα σημαντικό κεφάλαιο στις σελίδες των σύγχρονων εστιατορίων-μαγειρείων με ελληνική κουζίνα στο κέντρο της Αθήνας. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου λοιπόν για τους τρεις φίλους και μαγειρικούς συνοδοιπόρους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν τις καινούριες Σεϋχέλλες. Στο γνώριμο γωνιακό μαγαζί επί της οδού Κεραμεικού όμως, με την μεγάλη ιστορία και το έντονο αποτύπωμα, τίποτα σχεδόν δεν έχει αλλάξει. Παραμένει ένας φιλόξενος και ζεστός χώρος.
Ολόκληρο το εστιατόριο εξακολουθεί να αποπνέει μια νοσταλγική αύρα. Ψηλοτάβανο, με ξύλινα τετράγωνα τραπέζια και ανοιχτά παραθυρόφυλλα, βγάζει το χρώμα και το άρωμα ενός παλιού καφενείου. Η μυρωδιά του ξύλου μπερδεύεται νοσταλγικά με τις μυρωδιές της κουζίνας και οι χάλκινοι σωλήνες κερνάνε τσίπουρο και κρασί μέσα από τις χοάνες τους. Και ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζει η γνωστή καμπυλόσχημη μπάρα, όπου μπορείς να γευματίσεις μια ανάσα από τις διεργασίες της κουζίνας και των ανθρώπων της.
Και επειδή δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τους τίτλους-σεντόνια που πρέπει οπωσδήποτε να φέρουν το -γάστρο ως πρώτο συνθετικό για να παρουσιάσουν την ταυτότητα ενός χώρου εστίασης (βλέπε γαστροταβέρνα, γαστρομαγειρείο και ούτω καθεξής), θα πω απλά πως οι Σεϋχέλλες μπολιάζουν με επιτυχία την ατμόσφαιρα ενός καφενέ -ναι καλά ακούσατε ενός καφενέ-, με ζεστό ελληνικό φαγητό, φιλόξενο περιβάλλον και ανθρωποκεντρικό σερβις. Ό,τι δηλαδή χρειάζεται περισσότερο, στα δικά μου μάτια, η εποχή που διανύουμε.
Η κουζίνα στις Σεϋχέλλες αντανακλά μια θαλπωρή και μια νοστιμιά. Εξακολουθεί να κρατά ζωντανούς τους δεσμούς της με μικρούς Έλληνες παραγωγούς, κάτι που πράττει εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν εξαπλωθεί στα όρια του κλισέ η φράση «προϊόντα μικρών παραγωγών» και γίνει μια ιδιότυπη μαγειρική σημαία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Κοιτά κατάματα την παράδοση με συνταγές από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και από τους τόπους καταγωγής των τριών φίλων και συνιδιοκτητών. Βλέπετε, ο Φωτεινόγλου είναι από την Κομοτηνή, ο Ζουρνατζής είναι Καρδιτσιώτης και ο Μαρκαδάκης μισός Μανιάτης, μισός Κρητικός.
Από τον κατάλογο δε λείπουν φυσικά οι ωμές και ημίπαστες παρασκευές, όπως η παλαμίδα με ψητό κουνουπίδι και καυτερή πιπεριά ή μία ημίπαστη μπάφα με σταμναγκάθι και ταραμά. Η ζεστασιά που περικλείουν όμως τα φασόλια ελέφαντες με κυδώνια, κάστανα και κρεμμυδάκια στιφάδο και τα τα σουγάνια (οι αιγαιοπελαγίτικοι κρεμμυδοντολμάδες με βοδινές ουρές, ρύζι, μυρωδικά και σταφίδες), είναι ένα γευστικό τερέν που πρέπει να αποζητάμε όλο και περισσότερο στις εξόδους μας.
Το ζουμερό μοσχαρίσιο συκώτι με υπερτραγανά πικλαρισμένα λαχανικά, είναι ένα αδιαφιλονίκητο γευστικό highlight στις Σεϋχέλλες. Δίπλα του στέκεται επάξια η χορτόπιτα με φύλλα Γιουφκά στα κάρβουνα, ο αφράτος ταραμάς και οι τηγανητές πατάτες με φρέσκο ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι.
Υπάρχει βέβαια και ένα πιάτο που έχει σημαδέψει διαχρονικά τις Σεϋχέλλες. Και μιλώ για τις διάσημες παπαρδέλες με χειροποίητο καβουρμά και γαλομυζήθρα. Παρόλα αυτά, έχοντας δοκιμάσει μια σειρά πιάτα, επέλεξα να τις αφήσω για μια επόμενη επίσκεψη, όπου και θα τις τοποθετήσω στο επίκεντρο της μαγειρικής μου προσοχής.
Φιλοξενία, παράδοση, νοστιμιά, φρέσκος μαγειρικός άνεμος και μια κουζίνα που εκπέμπει με χάρη τον ελληνικό της χαρακτήρα. Ανάμεσα σε αυτές τις λέξεις, βρίσκεται τοποθετημένη η νέα αφετηρία ενός αγαπημένου για τους Αθηναίους προορισμού. Του εστιατορίου Σεϋχέλλες.
Σεϋχέλλες
Ελληνική Κουζίνα
Διευθ: Κεραμεικού 49, Αθήνα (Μεταξουργείο), 104 46
Τηλ: 211 11834789
Ώρες λειτ: Δευτ-Τρ. 18:30-00:00, Tετ-Kυρ. 13:30-00.00
Τιμή: 30-45€ (χωρίς το ποτό)