Μπορεί η Καλλιθέα να μην είναι από τους top ψαροφαγικούς προορισμούς, αλλά η Psaropoula Fish Meze είναι μια καλή αφορμή να μπεις στο αυτοκίνητο και να… βάλεις πλώρη για Νότια.
Αγαπώ τις βόλτες στο Νιάρχος και τις επιλέγω συχνά, μιας που το ΚΠΙΣΝ είναι και πολύ κοντά στο σπίτι μου. Κάθε φορά λοιπόν που κατηφορίζω την οδό Σωκράτους για να φτάσω εκεί, περνάω έξω από την Psaropoula Fish Meze, που σχεδόν πάντα σφύζει από κόσμο. Αυτό, συνδυαστικά με τις κλεφτές ματιές στα πιάτα των θαμώνων, μου είχαν κεντρίσει καιρό το ενδιαφέρον και λίγες μέρες πριν, επιτέλους κατάφερα να την επισκεφτώ. Επιπλέον, ως pescheterian, τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι από τους βασικούς λόγους που θα με οδηγήσουν σε έξοδο για φαγητό, αλλά και στην αναζήτηση από παραδοσιακές ψαροταβέρνες μέχρι πιο σύγχρονες κουζίνες με θαλασσινά που θα ικανοποιήσουν τους γευστικούς μου κάλυκες.
Η Psaropoula Fish Meze μετρά περίπου 40 χρόνια λειτουργίας. Πρωτοάνοιξε ως «Ψαροπούλα» στην οδό Δοϊράνης στην Καλλιθέα, από τον Ηλία Χαϊδεμένο και απέκτησε τέτοια φήμη, που κάτοικοι από όλη την Αθήνα έρχονταν στα Nότια για τα πιάτα της. Αφού συνταξιοδοτήθηκε και κρέμασε την ποδιά του, ο Σπύρος Κέρκυρας ανέλαβε «καπετάνιος» και μαζί με τον Ηλία Ανθίδη και την Ειρήνη Πυρπυρή έφεραν την Ψαροπούλα στο σήμερα. Τελείως διαφορετική και ανανεωμένη, κρατά τη θαλασσινή της ταυτότητα αλλά με μια μοντέρνα προσέγγιση σε παραδοσιακά πιάτα. Το μενού έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Λιόκας και υλοποιείται από τον Αλέξανδρο Μηλιαράκη, οπότε είχα μια υποψία οτι θα δοκιμάσω μια νόστιμη κουζίνα.
Μπαίνοντας στην Psaropoula Fish Meze, αμέσως παρατηρείς το περιβάλλον γύρω σου, το οποίο παραπέμπει σε νησί! Λευκοί τοίχοι, μπλε καρέκλες και λευκά τραπέζια, διακοσμητικά που «μυρίζουν» θάλασσα και κρεμαστά φύκια. Δε λείπουν και τα αστικά στοιχεία στη διακόσμηση, ενώ στα συν είναι η μουσική, σε ευχάριστη ένταση που δε σε ενοχλεί όταν τρως. Όλος ο χώρος παραπέμπει σε μια new age ψαροταβέρνα, με ένα πιο μοντέρνο πλαίσιο, κάτι που φαίνεται τόσο από το περιβάλλον όσο και από το μενού του εστιατορίου.
Το πρώτο πιάτο που έφτασε στο τραπέζι μας και αυτό που ξεχώρισα περισσότερο απ’ όσα δοκίμασα, ήταν μια πολύ νόστιμη Κακαβιά με κρόκο Κοζάνης και άρωμα ψητού λεμονιού. Σειρά είχαν ένας αρωματικός κρεμώδης ταραμάς και μια γευστική σαλάτα παντζάρι με πέστο παντζαριού και καψαλισμένο ψωμί. Το σεβίτσε μαγιάτικο με σάλτσα εσπεριδοειδών που ακολούθησε, το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον και ισορροπημένο.
Τον μπακαλιάρο με τη χυλωμένη ρεβυθάδα και τα ψητά καβούρια με μια νόστιμη λεμονάτη σάλτσα, τα συνοδεύσαμε ιδανικά με δροσερή Μαλαγουζιά, την οποία μας πρότεινε το ενημερωμένο service βάσει των γεύσεων που είχαμε επιλέξει. Το δείπνο μας στη Psaropoula Fish Meze έκλεισε όμορφα με μια ανάλαφρη και τόσο όσο γλυκιά τάρτα λεμονιού, με παγωτό βατόμουρο..
Τα Νότια προάστια τα αγαπώ όχι μόνο γιατί μένω εκεί. Λίγο η αγάπη μου για τη θάλασσα και το ιώδιο που αναζητώ στην ατμόσφαιρα, λίγο η προτίμησή μου σε αυτά που δίνει το πέλαγος στο πιάτο μας, με κάνουν να θέλω να τα ανακαλύπτω, και όσο τα ανακαλύπτω πείθομαι ότι αξίζουν την προσοχή μας. Η Psaropoula Fish Meze, λίγα βήματα από το Νιάρχος, είναι μια καλή επιλογή για όποιον θέλει να απολαύσει νόστιμα πιάτα, σε καλές τιμές και όμορφο περιβάλλον. Το ευγενικό προσωπικό είναι πάντα έτοιμο να βοηθήσει, να εξηγήσει και να προτείνει. Για όλους αυτούς τους λόγους, αξίζει να δοκιμάσετε τα πιάτα αυτής της σύγχρονης ψαροταβέρνας.
Psaropoula Fish Meze
Ψάρι-Θαλασσινά
Διεύθ: Σωκράτους 237, Καλλιθέα, 176 74
Τηλ.: 2109431209
Ώρες λειτ: καθημ. 13:00-00:00, Κυρ. 13:00-19:00, Δευτ. Κλειστά
Τιμή: 35-50€ (χωρίς το κρασί)