Η Θεσσαλονίκη με την επιστροφή του Όλυμπος Νάουσα, αποκτά τον γαστρονομικό της ναό.
Συνήθως, όταν ξεκινάς να μιλήσεις για έναν χώρο εστίασης, περιγράφεις πρώτα τον περιβάλλοντα χώρο για να βάλεις τον αναγνώστη στο κλίμα. Πόσο μάλλον αν θέλεις να μιλήσεις για το εμβληματικό Όλυμπος Νάουσα της Θεσσαλονίκης που δε φτάνουν σελίδες και σελίδες για να μιλήσεις για την πολύχρονη ιστορία του, τους ιδιοκτήτες του και τις χρήσεις του εμβληματικού χώρου του, που μοιάζει σα να τυπώνεται πάνω του η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.
Όμως εγώ θέλω να ξεκινήσω κατευθείαν από τη δραστηριότητά του, δηλαδή την εστιατορική του δράση και φυσικά τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από αυτήν.Μιλώ λοιπόν για τον Δημήτρη Τασιούλα, Chef Ambassador της Θεσσαλονίκης και σεφ στη Θρία, την οποία οι Sunday Times ανακήρυξαν ως τον «γκουρμέ προορισμό» το 2019. Ο Τασιούλας, θεωρείται ένας από τους λίγους κορυφαίους σεφ που έχουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα.
Εμπνευσμένος, δημιουργικός, που πατάει όμως στα πόδια του, ενώ ταυτόχρονα είναι σεμνός, οραματιστής και λάτρης της ελληνικής κουζίνας. Ο Δημήτρης Τασιούλας δεν εποπτεύει απλώς το γευστικό προφίλ του Όλυμπος Νάουσα. Είναι παρών. Είναι στην κουζίνα. Δε μαγειρεύει με τα χαιρετίσματα, δημιουργεί και πειραματίζεται, δοκιμάζει τα πιάτα και ό,τι τρως έχει τη σφραγίδα του.
Επισκέφτηκα το Όλυμπος Νάουσα πριν λίγες μέρες και ομολογώ ότι απόλαυσα στο εξαιρετικό περιβάλλον του, ένα από τα ωραιότερα δείπνα που έχω απολαύσει ποτέ. Μου άρεσε πολύ που το γευστικό ταξίδι ξεκίνησε με ψωμάκι ζυμωμένο στο ίδιο το εστιατόριο, συνοδευόμενο με πλούσιο βούτυρο και λίγο μέλι κηρήθρας, λες και ξεκινάς ένα πρωινό στα οινομαγειρεία ή τα γαλακτοπωλεία των δεκαετιών 50 και 60. Το επόμενο πιάτο, ήταν ένα σφαιρίδιο σνίτσελ, που δεν έμοιαζε απλά με σνίτσελ αλλά σου έδινε την αίσθηση ενός ωραιότατου σνίτσελ Χόφμαν. Το ίδιο και η σαλάτα Βάλια Κάλντα. Ήταν μοναδική. Και δεν ήταν μόνο η γεύση της, αλλά και το πιάτο έτσι όπως είναι στημένο, θυμίζει Βάλια Κάλντα!
Ο ντολμάς με το σέσκουλο, τη γέμιση καβούρι, γαρίδα, καραβίδα και σως αχινού που ακολούθησε, ήταν νοστιμότατος, το σέσκουλο όμως ήταν λίγο σκληρό. Από τα ωραιότερα πιάτα της βραδιάς που δοκίμασα στο Όλυμπος Νάουσα, ήταν το ραβιόλι με τα μανιτάρια και τη νότα του καπνιστού γιαουρτιού και της γλυκιάς ντομάτας. Το μόνο πιάτο για το οποίο, αν και νόστιμο είχα μια μικρή ένσταση λόγω της υπερβολικής έντασης του καπνίσματος, ήταν το καπνιστό με κέδρο σκουμπρί, πουρέ αγκινάρας, αρακά και χαβιάρι.
Ο αγιορείτικος μπακαλιάρος όμως, με κρέμα αγκινάρας, καπνιστή πάπρικα, βουτυράτη σάλτσα από τα μάγουλά του και κρέμα τρούφας, ήταν ένα ποίημα συνδυασμού γεύσεων και ισορροπίας. Τέλος, τα αρνίσια παϊδάκια και το κεμπάπ, όταν ήλθαν στο τραπέζι, δεν πίστευες ότι θα έτρωγες πραγματικά ωραιότατο παϊδάκι στα κάρβουνα και κεμπάπ έτσι όπως το ονειρεύεσαι. Ανατολίτικο, πλούσιο και πικάντικο.
Νομίζω λοιπόν, ότι ο Δημήτρης Τασιούλας στέκεται ανάμεσα στους κορυφαίους σημερινούς σεφ, άξιος για έναν κορυφαίο εστιατορικό προορισμό όπως το Όλυμπος Νάουσα και υπηρετεί την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με τρόπο που δε φοβάται καθόλου το σήμερα. Το κάνει με τόση επιτυχία, που θα έλεγε κανείς ότι πολλά πιάτα του είναι case study.
Και τώρα λίγη ιστορία, για το Όλυμπος Νάουσα, που η ανακαίνισή του είναι εξαιρετική, έχοντας φέρει στο σήμερα την αύρα μιας άλλης εποχής. Στο εσωτερικό σε κερδίζει αμέσως η διακριτική πολυτέλεια, ενώ ο εξωτερικός είναι μια ευχάριστη έκπληξη, μια μικρή όαση αισθητικής ανάμεσα στα κτίρια, ενώ ο ευρηματικός καταρράκτης νερού σε κάνει να θέλεις να πάρεις βαθιές ανάσες χαλάρωσης και δροσιάς. Ο χώρος που ζει το μπαράκι, δίπλα στο εστιατόριο, δε μας ενθουσίασε, μας όμως ενθουσίασε ιδιαιτέρως η καλοκαιρινή του version στο rooftop του κτιρίου με την σπάνια θέα στο Θερμαϊκό.
Η πορεία του Όλυμπος Νάουσα μέσα στα χρόνια:
1926: Ανέγερση του διώροφου κτιρίου που λειτουργεί ως μπιραρία.
1927: Η μπυραρία αλλάζει και ανόιγει το εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα.
1942: Επιτάσσεται από τους Γερμανούς και γίνεται καμπαρέ.
1961: Το εστιατόριο βραβεύεται από την Dreicers De Luxe Dining League.
1968: Η Daily Telegraph, το προτείνει ως τον χώρο με «Το καλύτερο φαγητό στην Ελλάδα».
1994: Κλείνει οριστικά.
2017: Η ιστορία ξαναγράφεται όταν ο διευθύνων σύμβουλος του Tor Hotel Group, Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, αγοράζει το ακίνητο με σκοπό την επαναλειτουργία του θρυλικού Όλυμπος Νάουσα και την ανέγερση ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων.
2022: Το Όλυμπος Νάουσα ανοίγει πανηγυρικά τις πόρτες του, μαζί με τα εγκαίνια του πολυτελούς ξενοδοχείου ON Residence.
Όλυμπος Νάουσα
Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα
Διεύθυνση: ON Residence Hotel, Λεωφόρος Νίκης 5, Θεσσαλονίκη, 546 24
Τηλ: 2310 275715
Ώρες λειτ: καθημ. 07:00-11:00 και 13:00-23:30
Τιμή: 50-80€ (χωρίς το ποτό)