Στο La Piazza στη Χαλάστρα, δοκιμάσαμε ευφάνταστα γευστικά cocktails και πεντανόστιμα comfort πιάτα. Ένα μαγαζί-έκπληξη λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, που αξίζει να επισκεφτείτε.
Πώς μια Πατρινιά που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, βρέθηκε στο La Piazza στη Χαλάστρα, είναι απορίας άξιον. Η απάντηση βέβαια είναι απλή. Όλα ξεκίνησαν από τα FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2023 στη Θεσσαλονίκη, όπου αφού γυρίσαμε αρκετά τα bars και τα εστιατόρια της συμπρωτεύουσας, θέλαμε να δούμε και κάτι άλλο εκτός αστικού ιστού. Όταν μου πρότειναν με τα φωτεινότερα χρώματα το La Piazza, ομολογώ ότι δε το πήρα και πολύ ζεστά, μιας και μπορεί η Χαλάστρα να είναι γνωστή για τα ψάρια της, σίγουρα όμως δε φημίζεται για τα cocktails της. Παρά τη γκρίνια μου πήγα, και έχω να δηλώσω ότι διαψεύστηκα πανηγυρικά!
Δευτέρα βράδυ λοιπόν και μετά από 20 λεπτά οδήγησης, βρέθηκα στο La Piazza στην πλατεία Ελευθερίας. Ο χώρος του όμορφος και προσεγμένος, χωρίς μεταμοντέρνες διακοσμητικές industrial και pop αναφορές -που μεταξύ μας έχω βαρεθεί λίγο να τις βλέπω παντού. Ζεστά χρώματα, ρετρό λεπτομέρειες, ξύλινα τραπέζια και πραγματικά άνετες καρέκλες που χαίρεσαι να κάθεσαι με τις ώρες. Και στο background, jazz, blues και funk μουσικές παίζουν σε ωραία ένταση. Φιλόξενο και ζεστό. Έτσι θα περιέγραφα το La Piazza. Μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο σημείο για πάνω από 25 χρόνια, αλλά η τελευταία ανακαίνιση φαίνεται να απέδωσε καρπούς.
Αυτό όμως που τράβηξε σα μαγνήτης την προσοχή μου, είναι η μπάρα του La Piazza, όπου πραγματικά έμεινα με το στόμα ανοιχτό (και εντυπωσιάζομαι δύσκολα). Βαρύ ξύλο, ατμοσφαιρικός φωτισμός, ποτήρια για κάθε είδους ποτό -straight ή cocktail- και μια ποικιλία σε spirits, που θα τη ζήλευαν πολλά μαγαζιά μεγάλων πόλεων.. Μπορεί να είναι οικογενειακή επιχείρηση, αλλά η μπάρα είναι «ο ναός» του ιδιοκτήτη Βαγγέλη Τσιαούση, που αν και μετράει χρόνια στην εστίαση, εκμεταλλεύτηκε την περίοδο της καραντίνας για να πειραματιστεί ακόμα παραπάνω στο θέμα αλκοόλ. Και αυτός είναι και ο λόγος, που πριν δοκιμάσουμε τα πιάτα του La Piazza, είπαμε να δοκιμάσουμε τα cocktails του.
Η λίστα, εκτός από τα classics, έχει και μια διόλου ευκαταφρόνητη γκάμα από best sellers, αλλά και signatures cocktails εμπνευσμένα από ταινίες, και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη βρείτε κάποιο που να ταιριάζει στις γεύσεις σας. Δε θα ήμουν ο εαυτός μου βέβαια, αν δεν έκανα το μικρό μου test, που δεν είναι άλλο από το δοκιμάσω τη Margarita του La Piazza, μιας και πιστεύω πως κάθε μαγαζί που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να τη φτιάχνει καλά. Και ήταν τόσο ισορροπημένη και ευκολόπιστη, που άνετα θα παράγγελνα και δεύτερη, αν το βλέμμα μου δε λόκαρε σ’ ένα από τα signatures.
Ο λόγος για το γλυκόξινο “F…g Vampires”, με Ρούμι, τροπικά φρούτα, βανίλια Μαδαγασκάρης και butterfly pea (μπλε τσάι). Όχι μόνο είχε πολύ καλή γεύση και υπέροχο χρώμα, αλλά και η παρουσίασή του με τα δρακουλίνια στο ρόλο της γαρνιτούρας, έδινε ένα ευχάριστο στοιχείο έκπληξης, που οδήγησε σ’ ένα αυθόρμητο χαμόγελο. Μιας και μιλάω για παρουσίαση όμως, το πολύ νόστιμο “Red Mushroom” με Vodka, pink Gin, berry cordial και μέλι, έκλεψε την παράσταση. Ήρθε σ’ ένα ποτήρι σε σχήμα μανιταριού, πάνω σε μια ξύλινη «δασένια» βάση. Υπέροχο.
Κάπου εδώ να πω, ότι όση ώρα απολάμβανα cocktails και κουβέντιαζα με τον Βαγγέλη για τα homemade σιρόπια του, έριξα και μια κλεφτή ματιά στον κατάλογο του φαγητού και συγκεκριμένα στο section “chill out πιάτα”, από τον οποίο η Δέσποινα (η γυναίκα του Βαγγέλη), έφερε μετά από λίγη ώρα ένα πλατό με στικς λουκάνικου, κροκέτες τυριού και tortilla chips.
Εξαιρετικό bar food και για το είδος του, αρκετά ελαφρύ. Όπως με πληροφόρησαν και οι δυο, το φαγητό στο La Piazza είναι οικογενειακή υπόθεση και παρασκευάζεται από τους ίδιους και τους γονείς τους, ενώ όπως παρατήρησα η ίδια, η πρώτη ύλη είναι εξαιρετική. Αλλά το La Piazza είναι Bar-Restaurant και είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου να δοκιμάσω και το menu του.
Σε μερικούς ίσως φανεί μεγάλο, αλλά αυτό κατά τον Βαγγέλη είναι σκόπιμο, αφού «θέλει να ικανοποιεί τους πιστούς πελάτες που παίρνουν το ίδιο πιάτο εδώ και χρόνια και παράλληλα να προτείνει μια ποικιλία γεύσεων σε όλους τους θαμώνες από την περιοχή και τη Θεσσαλονίκη». Όπως και να χει, όταν μου είπε ότι την pizza τη ζυμώνει ο ίδιος, το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο και μετά από λίγη ώρα κρατούσα στο χέρι μου ένα κομμάτι από την “Hod dog”, που εκτός από λουκάνικο, gouda και μανιτάρια, το ζυμαράκι στο πλάι είχε γέμιση από μουστάρδα, τυρί και.. μπέικον. Δε θα πω περισσότερα!
Τον λίγο εναπομείναντα χώρο στο στομάχι μου, γέμισε με τον καλύτερο τρόπο ένα κοτόπουλο όμορφα παναρισμένο με δημητριακά, καθόλου τυχαίο που είναι μέσα στα best sellers του καταλόγου. Όσο ετοιμαζόμουν να πάρω τον δρόμο της επιστροφής, έβλεπα να φεύγουν συσκευασίες με delivery. Και δε μου έκανε εντύπωση βέβαια, γιατί απ’ ότι κατάλαβα στο La Piazza έχουν χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τη περιοχή. Αυτό που έκανε εντύπωση όμως, ήταν πως γίνεται και delivery και στα cocktails σε γυάλινο βαζάκι.. Που το ξέρω; Φεύγοντας πήρα μαζί μου να κεράσω τους υπόλοιπους της παρέας που είχαν μείνει πίσω, γιατί νομίζω ότι (όπως και εγώ πριν δοκιμάσω) έτσι κι αυτοί, δε θα πίστευαν στις περιγραφές μου..
Στο La Piazza στη Χαλάστρα, δε θα έρθετε για degustation menu και new age διακόσμηση. Θα έρθετε για τις νόστιμες χορταστικές μερίδες του, για τα απίστευτα νόστιμα cocktails του και για το feel good περιβάλλον του. Νομίζω πάντως, ότι αξίζει να μπείτε στο αμάξι και να το επισκεφτείτε!
La Piazza
Bar Restaurant
Διευθ: Πλατεία Ελευθερίας, Χαλάστρα, 573 00
Ώρες λειτ: καθημ. 18:00-02:00, Παρ-Κυρ. 18:00-03:00