Στιγμιότυπα από την τελετή απονομής των FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine και το cocktail που ακολούθησε.
Η αυλαία των βραβείων FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2023, έπεσε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 28 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Nikopolis στη Θεσσαλονίκη. Την τελετή απονομής παρακολούθησαν περισσότερα από 250 άτομα -chef, εστιάτορες, προσωπικότητες της πόλης της Θεσσαλονίκης, στελέχη επιχειρήσεων- και απενεμήθησαν συνολικά 83 βραβεία και διακρίσεις σε εστιατόρια και ταβέρνες που υπηρετούν με ποιότητα και κύρος την Ελληνική Κουζίνα στην κλασική, τη νεοαστική ή τη σύγχρονη εκδοχή της. Εγγυητής της ορθότητας της αξιολόγησης, ήταν ο ιδρυτής του FLAG In Life και εμπνευστής του θεσμού, Διονύσης Κούκης, που εδώ και 50 χρόνια έχει καταλυτικό ρόλο στο χώρο της γαστρονομίας.
Η ώρα για την απονομή των βραβείων και των διακρίσεων είχε σχεδόν φτάσει και μετά το welcome drink, όλοι άρχισαν σιγά σιγά να μπαίνουν στη προσεγμένη αίθουσα. Η απονομή των FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine άλλωστε, ήταν πολυαναμενόμενη, καθώς πρόκειται για την πανελλαδική πρώτη για την ελληνική γαστρονομική μας παράδοση, αλλά και για τη Θεσσαλονίκη, που δικαίως της απονεμήθηκε ο τίτλος «Πόλη Γαστρονομίας» από την UNESCO. Στη σκηνή ανέβηκαν οι 2 παρουσιαστές της βραδιάς και απολαυστικό δίδυμο, οι Θεσσαλονικείς δημοσιογράφοι, Μαρία Σαμολαδά και Κωστής Ζαφειράκης, οι οποίοι έδωσαν τον λόγο στον Διονύση Κούκη.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κύριος Κούκης έκανε αρχικά σαφές ότι ο εν λόγω θεσμός διαφέρει από τους μέχρι τώρα υπάρχοντες, στο πλαίσιο του ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Ελληνική Κουζίνα αξιολογείται αυτόνομα και τα βραβεία FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine αποκόπτονται οριστικά και απόλυτα από τα FLAG Restaurant Awards Modern Cuisine, διατηρώντας όμως την ίδια βαρύτητα. Θα λαμβάνουν χώρα μάλιστα, κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, τιμώντας τόσο τη συμπρωτεύουσα, όσο και την Ελληνική Κουζίνα, δίνοντας χώρο για αναγνώριση και σε πιο «ταπεινούς χώρους» που κρατάνε ζωντανή την παραδοσιακή κουζίνα, το μεγάλο σχολείο της ελληνικής γεύσης. Μεταξύ άλλων, τόνισε και την αναγκαιότητα αυστηροποίησης των αξιολογητικών μοντέλων, καθώς και τον συνακόλουθο περιορισμό των αφειδών βραβεύσεων.
Η ώρα της απονομής είχε φτάσει και η αρχή έγινε με την απονομή διάκρισης σε 23 σημεία εστίασης, τα οποία κρίθηκαν ως «Άξια Αναφοράς-Citation», για την ενδιαφέρουσα γευστική πρότασή τους. Πρώτος στη σκηνή ανέβηκε ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νίκος Τζόλλας, βραβεύοντας τα πρώτα 12 και στη συνέχεια, η food writer Έφη Γιαλούση, με σημαντική πορεία στον χώρο της εστίασης και της μαγειρικής, απένειμε τις διακρίσεις σε ακόμα 11.
Ακολούθησε η βράβευση των εστιατορίων που διακρίθηκαν με «Έπαινο» για το καλό φαγητό τους, τη χρήση ιδιαίτερων και ενίοτε πρωτότυπων πρώτων υλών και την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνικών. Εν προκειμένω, η απονομή έγινε σε 4 parts. Οι πρώτοι 10 Έπαινοι, δόθηκαν από τη Μαρία Νέτσικα, μια από τις πιο έγκυρες και σοβαρές προσωπικότητες στην Ελλάδα σε ότι αφορά το χώρο του κρασιού και του φαγητού, και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η εκπρόσωπος του εξαιρετικού ελληνικού Gin Mataroa, Νόπη Ρομανίδου, δίνοντας άλλους 10 επαίνους.
Ενδιάμεσα των απονομών, οι 2 παρουσιαστές διατηρούσαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού με το εξαιρετικό χιούμορ τους, δίνοντας στην τελετή μια ιδιαίτερα ευχάριστη νότα. Επαίνων συνέχεια λοιπόν, με τους επόμενους 10 να δίνονται από την εκπρόσωπο της εταιρείας Trofelia, Άννα Σολωμονίδου, ενώ η διευθύντρια της εταιρείας FLAG In Life, Ισιδώρα Τσιγκουράκου, παρέδωσε τους τελευταίους 9.
Στα των βραβείων, που όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κύριος Κούκης «Τα βραβεία, όπως και τα παράσημα δεν πουλιούνται στα περίπτερα, αλλά υπακούν σε σοβαρά και πιο αυστηρά κριτήρια» τιμήθηκαν 14 εστιατόρια με «Χρυσό Φοίνικα» για τις αξιοσημείωτες επιδόσεις τεχνικής και μαγειρικής δεξιότητας, που με μικρές βελτιώσεις είναι σε θέση να διεκδικήσουν ανώτερες διακρίσεις. Τα πρώτα 7 δόθηκαν από τον εκπρόσωπο και sales manager HORECA Greece του ομίλου MANTIS και της οινοποιίας Μαλαματίνα, Δημήτρη Κολτσίδα, ενώ η εκπρόσωπος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) κυρία Μπογδάνου Ισμήνη έδωσε τα υπόλοιπα 7.
Η απονομή έφτανε σιγά σιγά στο τέλος της και είχε έρθει η ώρα για τις 2 ανώτερες διακρίσεις του θεσμού FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine. Οι παρουσιαστές κάλεσαν τον Νίκο Μαούνη, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης και χρόνια στον χώρο της γαστρονομίας και του αλκοόλ, που παρέδωσε το βραβείο της «Μίας Σημαίας» σε 6 εστιατόρια που κρίθηκαν άξια με τις επιδόσεις τους, και έπειτα τον λόγο πήρε ο κύριος Κούκης, ο οποίος και έκλεισε την εκδήλωση.
Ο κύριος Κούκης τίμησε το εξαιρετικό εστιατόριο Petra με την κορυφαία διάκριση των FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine, αυτή των «Δύο Σημαιών» και απένειμε επιπλέον 3 ειδικά βραβεία. Ένα titre posthume στον Νίκο Κοντοσώρο, για τη συνολική προσφορά του στην προάσπιση της Ελληνικής Κουζίνας και των τοπικών προϊόντων, ένα βραβείο στον ηλεκτρονικό και έντυπο Γαστρονόμο για το έργο του στην υπηρεσία της Ελληνικής Κουζίνας και στην ανάδειξη των ελληνικών ποιοτικών διατροφικών προϊόντων και ένα στον Σωτήρη Ευαγγέλου για την καθοριστική συμβολή του στην υποστήριξη της υψηλής γαστρονομίας και για την προσφορά του στον εκσυγχρονισμό και τη σύγχρονη παρουσίαση της Ελληνικής Αστικής Κουζίνας.
Μετά το τέλος της τελετής απονομής των FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine, οι προσκεκλημένοι πέρασαν στην εορταστικά διακοσμημένη διπλανή αίθουσα, όπου και έστησαν πηγαδάκια σχολιάζοντας τα της βράβευσης. Εκεί, ο Στέφανος Σταμίδης, executive chef του ξενοδοχείου Nikopolis, είχε επιμεληθεί ενός εξαιρετικού μπουφέ με ελληνικά ποιοτικά προϊόντα των υποστηρικτών των FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine, που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Τις προσεγμένες γεύσεις, συντρόφευαν εκτός από το εξαιρετικά παρθένο νερό από τα Καρπάθια όρη, AQUA Carpatica, πρωτότυπα cocktails με βάση το Gin Mataroa της εταιρείας Μελισσανίδη και το λικέρ Majuni της Mantis Group. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά σε επίσημο cocktail, προσφέρθηκε στους καλεσμένους μια εξαιρετική Pετσίνα, η 2303 Rezine, της οινοποιίας Μαλαματίνα. Η εκδήλωση της απονομής των FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο και το ραντεβού δόθηκε για την επόμενη χρονιά και τα FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2024.