fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Τα γευστικά highlights του καλοκαιριού
γευστικά highlights

Τα γευστικά highlights του καλοκαιριού

Ο Γρηγόρης Φιλιππάτος μας παρουσιάζει τα γευστικά highlights από τις γαστρονομικές εξορμήσεις του. Ένα ιδιότυπο best of των πιάτων που ξεχώρισε το φετινό καλοκαίρι.

 

Η εστιατορική σκηνή της πρωτεύουσας και αυτό το καλοκαίρι συνέχισε να μας προσφέρει σημαντικές γευστικές εικόνες, με πρωταγωνιστές εστιατόρια που έχουν θέσει αρκετά ψηλά τον γαστρονομικό τους πήχη. Στο ίδιο γαστρονομικό τέμπο κινούνται και εστιατόρια στην υπόλοιπη Ελλάδα, με πρωταγωνιστές τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου. Μέσα από ένα διαρκές ταξιδιωτικό γαστρονομικό καλοκαίρι, με δεκάδες επισκέψεις σε εστιατόρια όλων των κατηγοριών για τα επερχόμενα Flag Restaurant Awards Greek Cuisine 2023, αλλά και τα Flag Restaurant Awards Μοdern Cuisine 2024, συγκέντρωσα σε αυτό το κείμενο τις κορυφαίες στιγμές που ξεχώρισα ανάμεσα σε ισχυρούς ανταγωνιστές, σ’ ένα ιδιότυπο best of των πιάτων που δοκίμασα σε Αθήνα, νησιά και την υπόλοιπη ηπειρώτικη Ελλάδα.

 

Monzu (Λιγκουίνι με ταρτάρ γαρίδας)

 

Τα γευστικά highlights του καλοκαιριού - FlagInLife

Η ιδιαίτερη προσέγγιση του Γιάννη Λιόκα στην ιταλική κουζίνα, στο Monzu βρίσκει την πιο εξευγενισμένη της μορφή. Κάθε επίσκεψή μου στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο στην Κηφισιά, με την απαράμιλλης ομορφιάς αυλή του, είναι και μια καινούρια γευστική αποτίμηση σε μια φινετσάτη κουζίνα με ιταλικό χαρακτήρα και πρωτότυπες συνθέσεις γευστικής αρτιότητας. Τα λιγκουίνι με ταρτάρ γαρίδας, μπίσκ καραβίδας και σουμάκ, είναι μία από τις κορυφαίες μακαρονάδες που σερβίρονται αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα.
Διευθ: Λεωφόρος Κηφισίας 317Β, Κηφισιά / Τηλ: 210 6200495 / Ωράριο: 19:00-01:00, Δευτ. κλειστά.

 

SENSE (Κανελόνι σουπιάς με σπανάκι)

 

Τα γευστικά highlights του καλοκαιριού - FlagInLife

Η σύγχρονη εκδοχή μιας παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας δε θα μπορούσε να βρει καλύτερο εκφραστή από τον σεφ Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο. Το κανελόνι σουπιάς με γέμιση σπανάκι, μάραθο και ελιές και μια βαθιάς επίγευσης σάλτσα από ψητές ντομάτες αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Προσθέστε στην εξίσωση και τον ιερό βράχο της Ακρόπολης σε απόσταση αναπνοής από την βεράντα του Sense, στο rooftop του ξενοδοχείου AthensWas Design Hotel, και έχετε μπροστά σας τον ομορφότερο προορισμό στην καλοκαιρινή Αθήνα
Διευθ: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Αθήνα (Ακρόπολη) / Τηλ: 210 9200240 / Ωράριο: 19:30-00:00.

 

CTC (Το «χταπόδι» και η φάβα)

 

Τα γευστικά highlights του καλοκαιριού - FlagInLife

Μαιτρ των εκπλήξεων και των εικονικών δημιουργιών, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin, chef patron του CTC στον Κεραμεικό, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, μας παρουσίασε στο καλοκαιρινό του μενού ένα χταπόδι με βλίτα και φάβα. Μόνο που το εικονικό χταπόδι ήταν ένα φίνο πέπλο από κεράσι σε σχήμα και εικόνα χταποδιού, που στο εσωτερικό του έκρυβε μια φινετσάτη φάβα με καπνιστό χέλι και μαγιονέζα αγιολί. Μία δημιουργία υψηλού επιπέδου, τόσο τεχνικά όσο και γευστικά.
Διευθ: Πλαταιών 15, Αθήνα (Κεραμεικός) / Τηλ: 210 7228812 / Ωράριο: 19:30-00:00, Κυρ-Δευτ. κλειστά.

 

Etrusco (Κόκορας Παστιτσάδα)

 

Τα γευστικά highlights του καλοκαιριού - FlagInLife

Για το Etrusco στην Κέρκυρα και το μενού με τίτλο “Αkron Aoton, έχω αναφερθεί αναλυτικά εδώ. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα πιάτο ανάμεσα στις κορυφαίες δημιουργίες του Έκτορα Μποτρίνι και της ομάδας του, αυτό θα ήταν ο Κόκορας Παστιτσάδα. Με αναφορές στο Marengo και την νικηφόρα μάχη του Ναπολέοντα στα 1800, ένας κόκορας μπαλοτίνα, συνδυάζεται με ταρτάρ γαρίδας, πίκλες λαχανικών, κρέμα παλαιωμένης γραβιέρας και σάλτσα παστιτσάδας. Το σύνολο τυλίγεται μ’ ένα ανοιχτό ραβιόλο σαν άλλο πέπλο, που κρύβει στο εσωτερικό του τη γευστική έκρηξη που σύντομα πρόκειται να αποκαλυφθεί. Σπουδαία στιγμή.
Διεύθ: Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα / Τηλ: 698 8856622 / Ωράριο: καθημ. 19:30-00:00.

 

PETRA (Πράσινη Κακαβιά)

 

Τα γευστικά highlights του καλοκαιριού - FlagInLife

Στο εστιατόριο Petra εντός του πολυτελούς Canaves Oia στη Σαντορίνη, ο σεφ Τάσος Στεφάτος παρουσιάζει δύο διαφορετικά μενού με αναφορές σε Γη και θάλασσα, υπηρετώντας με εξαιρετική τεχνική και φινέτσα μια σύγχρονη κουζίνα με έντονα ελληνικό χαρακτήρα. Το πιάτο που ξεχώρισα ήταν η Πράσινη Κακαβιά. Ένας ντελικάτος αφρός πατάτας στην κορυφή του πιάτου, έκρυβε στο εσωτερικό του έναν έντονα γευστικό θαλασσινό ζωμό, εμπλουτισμένο με μαϊντανό, μαύρο σκόρδο και φύλλα άγριου σκόρδου. Μια δημιουργία όπου το  θαλασσινό στοιχείο έδενε αρμονικά με την βοτανικότητα και την γλυκιά επίγευση του μαύρου σκόρδου.
Διευθ: Ξενοδοχείο Canaves Oia, Σαντορίνη / Τηλ: 22860 71453 / Ωράριο: καθημ. 19:30-23:00 (Μάιος-Οκτώβριος).

 

Botrini’s (καρέ αρνιού)

 

Τα γευστικά highlights του καλοκαιριού - FlagInLife

Τα γευστικά highlights του φετινού καλοκαιριού συμπληρώνει το μενού με τίτλο «Περίπατος», ένα από τα 3 set menu του εστιατορίου Botrini’s που φιλοξενείται στο πεντάστερο ξενοδοχείο Katikies Santorini και κλείνει με το πιάτο «Συγχρονικότητα». Ένα καρέ από αρνάκι γάλακτος, σιγομαγειρεύεται και γλασάρεται με συκομαΐδα και miso, πλάι σε τοματίνια κονφί, κρέμα καπνιστής μελιτζάνας και μια σάλτσα από τους χυμούς του κρέατος. Save the best for last. Η κορυφαία στιγμή ενός μεγάλου σε στάδια μενού, ήταν το τελευταίο πιάτο. Εξαιρετικό.
Διευθ: Νικολάου Νομικού, Σαντορίνη / Τηλ: 22861 86654 / Ωράριο: 18:30-00:30

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα