Βάλε το κράνο σου και καλή τύχη
Ήταν κάπου εκεί στην πρώτη καραντίνα που είχε γεμίσει η πόλη με ποδήλατα και είχα αρχίσει να πείθομαι ότι όταν όλο αυτό θα τελείωνε θα αφήναμε πίσω μας την κακή συνήθεια του να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο συνεχώς και θα το αντικαταστούσαμε με το ποδήλατο. Μάταια. Πώς να συνεχίζει κανείς άλλωστε να χρησιμοποιεί ανώδυνα το ποδήλατο για τις καθημερινές του υποχρεώσεις όταν οι δρόμοι στην Αθήνα αλλά και οι οδηγοί μόνο φιλικοί δεν είναι με τους ποδηλάτες. Μετά από προσωπική εμπειρία ως ποδηλάτισσα στην Αθήνα αλλά και συνομιλώντας με έμπειρους ποδηλάτες κατέληξα σε αυτούς τους 20 χρυσούς κανόνες που θα σε βοηθήσουν να επιβιώσεις στην Αθήνα πάνω σε δύο ρόδες.
- Τσέκαρε τον αριθμό πλαισίου σου και σημείωσε τον κάπου, ούτως ώστε σε περίπτωση κλοπής να μπορεί να ταυτοποιηθεί ότι όντως πρόκειται για το ποδήλατό σου
- Βγάλε μερικές φωτογραφίες το ποδήλατό σου, για τον ίδιο λόγο που περιέγραψα παραπάνω.
- Επένδυσε στην αλυσίδα. Το να πάρεις μία αλυσίδα που σπάει με μία μικρή τανάλια δεν θα δυσκολέψει κανέναν υποψήφιο κλέφτη.
- Ασφάλισέ το. Έπαθα και έμαθα ότι πριν βγεις την πρώτη σου βόλτα, το ποσό που θα δώσεις το χρόνο στην ασφάλισή του αξίζει.
- Αγόρασε κράνος. Μπορεί να το θεωρείς περιττό όμως δεν είναι. Σε ένα απότομο φρενάρισμα μπορεί να σε σώσει.
- Βάλε ειδικό φωτισμό για να μπορούν να σε δουν. Δεν αρκεί ένα φωτάκι μπροστά για να βλέπεις, πρέπει να σε βλέπουν και οι άλλοι. Βάλε το σωστό φωτισμό πάνω στο ποδήλατό σου. Είναι σημαντικό για την ασφάλειά σου. Βάλε φωτισμό που να αναβοσβήνει για να μπορούν να σε δουν πιο εύκολα.
- Βάλε το κλειδί της αλυσίδας σου μαζί με τα κλειδιά του σπιτιού σου. Αν το έχεις ξεχωριστά κινδυνεύεις να το χάσεις ή να στο κλέψουν.
- Το ίδιο και το κουδουνάκι σου. Μην το παραμελήσεις αν δεν ακούγεται σωστά. Διάλεξε κάποιο εύχρηστο και που ακούγεται όταν το χτυπάς.
- Πάρε ειδική θήκη για το κινητό. Το να έχεις το κινητό στο χέρι και να κάνεις ποδήλατο με το ένα χερί δεν είναι καθόλου εύχρηστο και ασφαλές. Πάρε ειδική θήκη για το κινητό που θα μπορείς να το βάζεις πάνω και θα βλέπεις το gps προς τα πού κατευθύνεσαι.
- Ακολούθησε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Το ότι είσαι με το ποδήλατο δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις ό, τι σου καπνίσει. Σταμάτα στα φανάρια και μην παραβιάζεις στοπ.
- Δες από πριν την διαδρομή σου. Μπορεί στον ίδιο προορισμό να μπορείς να φτάσεις από πιο bike-friendly σημεία χωρίς ανηφόρες. Οπότε τσέκαρε πριν πας κάπου την διαδρομή και βρες όχι απαραίτητα την πιο κοντινή αλλά αυτή που θα σε διευκολύνει με το ποδήλατο.
- Κάνε νόημα όταν στρίβεις απλώνοντας το χέρι στην κατεύθυνση που πας. Μην ξεχνάς ότι δεν έχεις φλας και μπορεί κάποιο μηχανάκι να πεταχτεί, οπότε με αυτόν τον τρόπο κάνεις στους άλλους οδηγούς να καταλάβουν ότι θες να στρίψεις.
- Μην στριμώχνεσαι ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Το ότι έχεις ποδήλατο δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσπερνάς τους πάντες.
- Μην κάνεις προσπεράσεις από τα δεξιά. Όπως δεν θα έπρεπε να το κάνεις με άλλο όχημα, μην το κάνεις ούτε με το ποδήλατο.
- Φτιάξε ένα μικρό φαρμακείο με απαραίτητα που θα έχεις μαζί: από κολλύριο αν κάτι σου μπει στο μάτι, τσιρότα και ένα μικρό μπουκαλάκι με οινόπνευμα, μέχρι το ειδικό
- Έχε μαζί σου ένα μικρό σετ επισκευής ελαστικών ποδηλάτου. Θα το χρειαστείς αν πρέπει να φουσκώσεις το λάστιχό σου.
- Αν τυχαίνει να οδηγείς βράδυ σε σημεία που δεν έχει φωτισμό, αγόρασε ένα ειδικό μπουφάν ή γιλέκο με φωτεινή ένδειξη για βράδυ.
- Σεβάσου τους πεζούς. Το ότι έχεις ποδήλατο δεν σημαίνει ότι πρέπει να οδηγείς στα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους με ταχύτητα ανάμεσα στους πεζούς.
- Μην φοράς ακουστικά. Έχε την συγκέντρωσή σου σε όσα γίνονται στο δρόμο και μην φοράς ακουστικά μιλώντας στο τηλέφωνο ή ακούγοντας μουσική.
- Μην πίνεις και οδηγείς. Μπορεί να μην σε σταματήσει κάποιος για αλκοτέστ, όμως ο κανόνας ισχύει για οποιοδήποτε όχημα κι αν έχεις στην ευθύνη σου.