Το σύγχρονο all day bar στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών στην Πάτρα ανανεωμένο εντυπωσιάζει με τη νέα όψη και την ολοκαίνουρια cocktail list
Ο Φοίνικας είναι ένα μυθολογικό πουλί. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο έχει την μοναδική ικανότητα να αναγεννιέται από τις στάχτες του, οι οποίες προέρχονται από την ίδια του τη φωτιά. Διαχρονικά ο «Φοίνιξ» συμβολίζει τη δύναμη του ανθρώπου να αναγεννιέται από τις δυσκολίες του και να γίνεται ακόμα πιο δυνατός. Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά θα αναρωτηθείτε δικαίως, με το μπαρ της ιστορίας μας.
Κι όμως. Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, στην ιστορική γωνία της πλατείας Υψηλών Αλωνιών στην Πάτρα, θέση που το Abbey λειτουργούσε τα τελευταία 10 χρόνια, τα βλέμματα όλων αντίκριζαν αποκαΐδια. Μυρωδιά καμένου και ολοκληρωτική καταστροφή γέμιζαν το διάβα των περαστικών.
Ένα χρόνο μετά, αυτό που συνάντησα στην πρόσφατη επίσκεψη μου, μόνο με τη ιστορία του Φοίνικα μπορεί να παρομοιαστεί. Η δύναμη και η θέληση των ανθρώπων του Abbey, δεν αποτυπώνεται μόνο στις κατασκευαστικές μεταμορφώσεις κυριολεκτικά από το σημείο μηδέν. Η συνολική αναγέννηση του χώρου με έντονο τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, έδωσε νέα πνοή και στο δημιουργικό κομμάτι, χτίζοντας την καινούρια ταυτότητα ενός all day χώρου. Το απόγειό της ήρθε μπροστά μου με την μορφή της ολοκαίνουριας cocktail list με την ονομασία Μanifesto. Μιας λίστας που σε συνδυασμό με την διαχρονικά υψηλή ποιότητα κλασικών cocktail και αποσταγμάτων χάρισε για μία ακόμη χρόνια στο Abbey Kitchen Bar μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα bar της Ελλάδας, από τον ανανεωμένο και με σύγχρονη ματιά, θεσμό των FLAG BAR AWARDS.
Σε συνέχεια της βραβευμένης για τον θεματικό της χαρακτήρα λίστας με τίτλο Life, η ομάδα των bartender του Abbey με επικεφαλής τον Αργύρη Σελιμά, παρουσιάζουν στο κοινό της πόλης το δικό τους αναθεωρητικό Μanifesto.
Ορμώμενοι από καλλιτεχνικά ρεύματα και μοτίβα, αλλά και ιστορικές περιόδους άνθησης των γραμμάτων και των τεχνών, δημιουργήσαν εννέα κοκτέιλ ιδιαίτερου αισθητικού αποτελέσματος αλλά και γευστικού περιεχομένου.
Συνήθως κάπου εδώ γράφουμε ποια ξεχωρίζουν: Δύσκολος γρίφος. Ο θεματικός τους δεσμός αλληλοσυμπληρώνει και τα εννέα, δημιουργώντας μια αλληλουχία προτάσεων, άλλοτε πατώντας σε κλασικές φόρμες, και άλλοτε προκαλώντας με την ιδέα, πίσω από τον ισχυρό τους χαρακτήρα.
Αγάπησα από την πρώτη γουλιά το Berghain. Πήρε την ονομασία του από το «ιερό» techno club του Βερολίνου με την ακριβοθώρητη και άκρως επιλεκτική πόρτα. Ένα σύνθετο και με γευστικό βάθος κοκτέιλ, που συνδυάζει gin, μαχλέπι, μαστίχα, τριαντάφυλλο και λευκή σοκολάτα με ήπιες φυσαλίδες στον ουρανίσκο. Όπως έγραψε και η εικονογράφος Sophia Halamoda σε ένα σκίτσο της για το Βερολινέζικο κλαμπ: «Ιf you made it to Barghain, try to hide your excitement». Toν ίδιο ενθουσιασμό ένιωσα δοκιμάζοντας το ομώνυμο κοκτέιλ.
Παράλληλους δρόμους ακολουθούν και τα υπόλοιπα οκτώ προτάσσοντας συνολικά μια συναρπαστική παλέτα. Υπέρμαχοι του zero food waste, δημιουργούν εκρηκτικά bites από υπολείμματα φρούτων, λαχανικών, βοτάνων και μυρωδικών.
Σε υψηλό επίπεδο κυμαίνονται και οι κλασικές δημιουργίες. Το Manhattan που δοκίμασα ήταν ισορροπημένο, διακριτικά γλυκό, και με ένα μεστό bourbon για πρωταγωνιστή, ενώ το δικό τους παλαιωμένο negroni, κάθε φορά που το δοκιμάζω με εκπλήσσει όλο και περισσότερο με την πολυπλοκότητα και τον φρουτένιο χαρακτήρα που αποκτά με το πέρασμα του χρόνου.
Αναβαθμισμένη είναι και η εικόνα της κουζίνας, με τον σεφ Κώστα Σιδηρά να προτάσσει την δημιουργική εικόνα ενός σύγχρονου all day καταλόγου στην λογική ενός μπιστρό με πιάτα που ατενίζουν προς μια αστική κατεύθυνση, έχοντας παράλληλα ένα βαθύ γευστικό αποτύπωμα. Ένα φρικασέ από ψάρι ημέρας πλάι σε ένα μελωμένο κριθαράκι με αρνίσιο κότσι, και ένα μοσχαράκι με πουρέ πατάτας και σάλτσα πετιμέζι. Το χειροποίητο brioche φιλοξενεί ένα επίσης χειροποίητο χοιρινό λουκάνικο με την προσθήκη ξινολάχανου, τηγανητού κρεμμυδιού, μουστάρδας ντιζόν και ενός εξαιρετικού καπνιστού κέτσαπ με σταφίδες, ενώ δεν λείπουν και δημοφιλείς ωμές παρασκευές, ψαριών και κρεάτων, δοσμένες με δημιουργικό τρόπο.
Μονοπικοιλιακοί καφέδες, το δικό τους cold brew και ένας κατάλογος πρωινού που πατάει γερά στην παράδοση (με δικές τους πίτες που φτιάχνονται καθημερινά) σερβίρονται πλάι σε home made αρτοσκευάσματα και new age open sandwiches, που συμπληρώνουν την γευστική εικόνα του καινούριου Abbey.
Abbey Kitchen Bar, Πλατεία Yψηλών Αλωνιών 26, Πάτρα, τηλ: 2615 005610