Όλα όσα αξίζουν να σε σηκώσουν από τον καναπέ.
Θέατρο, μουσική, φεστιβάλ, εκδηλώσεις. Βγήκαμε, δοκιμάσαμε, συζητήσαμε, ξεχωρίσαμε και σου προτείνουμε όλα όσα ξεχωρίσαμε και αξίζει να εντάξεις στο πρόγραμμά σου. Μην κάθεσαι σπίτι λοιπόν, #ΒγεςΕπιτέλους
Τα SOS την εβδομάδα 6-12 Φεβρουαρίου
Τριάντα δύο χρόνια μετά την θρυλική πλέον παρουσίασή του στο θέατρο «Περοκέ» (1991-92) ο Γιώργος Βάλαρης σκηνοθετεί και αναβιώνει στο ιστορικό θέατρο Ακροπόλ από τις 2 Φεβρουαρίου, την μουσική παράσταση «Το έκτο πάτωμα» με ένα επιτελείο σπουδαίων καλλιτεχνών. Με άξονα την κωμωδία που χαρακτηρίζει την επιτυχημένη διασκευή της Άννας Παναγιωτοπούλου στο δημοφιλές έργο του Αλφρέντ Ζερί -που έχει μεταφραστεί και παιχτεί με τεράστια επιτυχία σχεδόν σε όλο τον κόσμο από το 1938 ως σήμερα- ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου δημιούργησαν ίσως τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που ακούστηκαν ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες σε θεατρική παράσταση, ( «Τι ώρα είναι, τι μέρα είναι και ποιά χρονιά», «Το τραγούδι της κουτσομπόλας», «Το τραγούδι της ζήλειας», «Η κουπαστή» κ α). Πρωταγωνιστούν Υρώ Μανέ, Κώστας Μακεδόνας, Ελένη Καστάνη, Δανάη Λουκάκη, Μαριαλένα Ροζάκη, Αρμάντ Εδουάρδος Μενετιάν, Βασίλης Αθανασόπουλος, Δημήτρης Φραγκιόγλου και η Ευαγγελία Μουμούρη. Στο ρόλο του Οσπώ ο Δημήτρης Πιατάς. Αφηγήτρια η Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Περισσότερα, εδώ.
Μετά τις απόλυτα επιτυχημένες προηγούμενες τους εμφανίσεις σε Αθήνα και υπόλοιπη Ελλάδα οι αγαπημένοι μας Usurum επανέρχονται για ένα μοναδικο live τη Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στο Gagarin. Με ανανεωμένο ήχο και νέα σύνθεση, οι Usurum θα παρουσιάσουν τραγούδια από τη μέχρι τώρα δισκογραφία τους, ενώ θα ακουστούν και νέα ακυκλοφόρητα κομμάτια τους. Περισσότερα, εδώ.
Για τα υπόλοιπα SOS της εβδομάδας, δες εδώ την ατζέντα της εβδομάδας που τρέχει.
Τι έρχεται την εβδομάδα 13-19 Φεβρουαρίου
The Internationals στον Χώρο Τέχνης 1927
Τι γεύση έχει ο βανίλλα τσάι λάτε στην Πρίστινα; Τι είπε στο τηλέφωνο η Μητέρα Τερέζα στον Μπιλ Κλίντον; Πόσο δύσκολο είναι να αγοράσει κανείς ένα νεφρό; Πού ήταν η Μαντλίν Ολµπράιτ όταν έπεσε η πρώτη βόµβα στη Σερβία; Κι αν το νεφρό ανήκει στην Μαρίνα Αµπράµοβιτς; Γνωρίζετε πώς δηµιουργήθηκε το Κόσοβο;
Ο χώρος τέχνης 1927, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από αυτό το Σαββατοκύριακο 11 Φεβρουαρίου και κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι τις 12 Μαρτίου, το έργο του Κοσοβάρου Jeton Neziraj «The Internationals» σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ακτίνας Σταθάκη. Πρόκειται για έναν από τους σηµαντικότερους Βαλκάνιους θεατρικούς συγγραφείς, η γραφή του οποίου “σε κάθε της αποστροφή µας φέρνει αντιµέτωπους µε τον εφησυχασµό µας” (Los Angeles Times). Μια αναρχική, ανελέητη σάτιρα για τον πόλεµο, το “έθνος”, αυτούς που χάνουν κι αυτούς που κερδίζουν.
Σε µία σειρά από βινιέτες, όπου παρελαύνουν ο Μπιλ Κλίντον, η Μητέρα Τερέζα, η Μαντλίν Ολµπράιτ, η Μαρινα Αµπράµοβιτς αλλα και ανώνυµοι πολίτες, ο Jeton Neziraj διαπραγµατεύεται την δηµιουργία του κράτους του Κοσόβου µε µια αιχµηρή σατιρική µατιά απέναντι στα παιχνίδια εξουσίας που συνιστούν ένα “κράτος”. Με αφορμή το σκάνδαλο εµπορίας οργάνων στο Κόσοβο και το χαρακτήρα της Κάρλα Ντελ Πόντε, ανώτατης δικαστή στη Χάγη, ο Neziraj συνθέτει µια αντιπολεµική σάτιρα που 6 χρόνια αφότου γράφτηκε µοιάζει και πάλι τραγικά επίκαιρη για την Ευρώπη.
«Η ειρωνία µε βοηθά να επιβιώσω σε αυτόν τον κόσµο και σε αυτή την κοινωνία ως άνθρωπος και ως συγγραφέας. Με την ειρωνεία µπορείς να καταδείξεις πολλά, ο κόσµος γελάει και ταυτόχρονα µπορεί να γυρίσει σπίτι του να σκεφτεί για όλα όσα είδε». (J. Neziraj).
Περισσότερα, εδώ.
Η Λένα Αλκαίου στο Θέατρο Ολύμπια
Ανεπιτήδευτος, χιουμορίστας, στιχοπλόκος, δεξιοτέχνης. Ένας πραγματικός «άρχοντας της πιάτσας», ο Γιώργος Ζαμπέτας, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του, παραμένει στην κοινή συνείδηση ένας θρύλος του ρεμπέτικου και του λαϊκού πενταγράμμου. Στον μουσικοσυνθέτη που μετρά περισσότερα από 250 τραγούδια, επιτυχίες στο σύνολό τους, είναι αφιερωμένη η βραδιά που μας προτείνουν το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και η Λένα Αλκαίου· η καταξιωμένη ερμηνεύτρια με τη γνήσια λαϊκή φωνή που τη διακρίνει, θα παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια όπως «Τα δειλινά», «Τα ξημερώματα», «Δεν έχει δρόμο να διαβώ», «Ο αλήτης», φωτίζοντας τόσο την εξωστρεφή όσο και τη συναισθηματική πλευρά του σπουδαίου δημιουργού. Ερμηνεύουν: Λένα Αλκαίου, Γιώργος Χουβαρδάς. Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις: Άγγελος Ηλίας.
Περισσότερα, εδώ.
Ευριπίδης Λασκαρίδης στην Στέγη
Μια απόλυτα ιδιοσυγκρασιακή σκηνική γλώσσα διέπει το Elenit, το εξαίσια αστείο και απείρως γοητευτικό έργο του καταξιωμένου εντός και εκτός συνόρων Έλληνα καλλιτέχνη, Ευριπίδη Λασκαρίδη που παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στη Στέγη από 16 έως 19 Φεβρουαρίου 2023. Έχουν προηγηθεί σημαντικοί σταθμοί σε εξέχοντες πολιτιστικούς οργανισμούς και σπουδαία φεστιβάλ από το Βέλγιο ως την Ολλανδία, από τη Γαλλία έως τον Καναδά, από την Πορτογαλία έως την Ιταλία, με διθυραβικές κριτικές και sold out παραστάσεις. Οι διεθνείς κριτικές περιγράφουν το έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη ως «αναρχικό σωματικό θέατρο που θα μείνει για καιρό στη μνήμη» (Graham Watts, “Dance Tabs”), «μοναδικό στο είδος του που δεν μοιάζει με τίποτε άλλο» (Catherine Lalonde, “Le Devoir”) και τον ίδιο ως «έναν τεχνίτη στους χρόνους και στις ατμόσφαιρες, έναν δημιουργό ασυνήθιστων χαρακτήρων, ικανό να συνδέει το οικιακό με απηχήσεις του κοσμικού» (Clàudia Brufau, “Núvol”). Με τα έργα του να χαρακτηρίζονται «τραγικές κωμωδίες», ο Ευριπίδης Λασκαρίδης δεν κατηγοριοποιείται εύκολα. Κινείται με αιφνιδιαστικό τρόπο στα όρια του χάπενινγκ, του μπουρλέσκ και του σύγχρονου χορού, καλώντας το βλέμμα μας να σταθεί στο μεταμορφωτικό «εδώ και τώρα» της κάθε σκηνικής στιγμής που καθιστά το γνώριμο ανοίκειο και το παράλογο θαυμαστό. Λίγο πριν τον τέταρτο κύκλο περιοδείας του στο εξωτερικό, το Elenit κάνει μια αποχαιρετιστήρια στάση στη Στέγη, εκεί όπου, τέσσερα χρόνια πριν, έδωσε την παγκόσμια πρεμιέρα του.
Περισσότερα, εδώ.
«Αυτές που δεν προλάβατε» στην ΠΛΥΦΑ
Το «Αυτές που δεν προλάβατε» της Δανάης Λιοδάκη, μια φεμινιστική κωμωδία για την γυναικεία φιλία παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την ομάδα b.p.m. (beats per minute) από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στο ΠΛΥΦΑ σε μουσική Φοίβου Δεληβοριά. Το έργο προσεγγίζει θέματα όπως η έμφυλη βία, η γυναικεία καταπίεση, η σεξουαλική παρενόχληση, μέσα από το πρίσμα της γυναικείας ενδυνάμωσης και του δεσμού της γυναικείας φιλίας.
Το έργο «Αυτές που δεν προλάβατε» ακολουθεί τέσσερις παιδικές φίλες που ξαναβρίσκονται αναπάντεχα. Χωρίς να ξέρουν τι τις έφερε και πάλι κοντά και γιατί, αποφασίζουν να αναλάβουν δράση "για να μην μας την πέφτουν τα αφεντικά, να μη μας φτύνουν στο δρόμο, να μη φοβόμαστε να γυρίσουμε το βράδυ σπίτι μας και γενικά ξέρετε, για όλα αυτά. Παρακολουθούμε βήμα- βήμα την πορεία τους προς την δημιουργία μιας μυστικής φεμινιστικής ομάδας, αλλά και το ξανασμίξιμό τους, τις αμφιβολίες και τα εμπόδια που συναντούν, σε μια ιστορία με χιούμορ και ευαισθησία, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη δράση και την αφήγηση, ανάμεσα στο ρεαλισμό και την φαντασία.
Όταν ο υπουργός υγείας της χώρας τους θα ανακοινώσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, οι τέσσερις γυναίκες αποφασίζουν να αναβαθμίσουν την δράση τους με μια μεγάλη επιχείρηση. Ό, τι θα ακολουθήσει θα ενώσει ξανά τις τέσσερις φίλες για πάντα.
Περισσότερα, εδώ.
Σημείωσέ το από τώρα…
Μητσιάς και Καραμπέτη στο Μέγαρο Μουσικής
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη περιδιαβαίνουν τον μαγικό κόσμο της ελληνικής ποίησης, παρουσιάζοντας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, έργα σπουδαίων ελλήνων ποιητών και στιχουργών, που έχουν μελοποιήσει συνθέτες όπως, μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Λεοντής και ο Γιάννης Σπανός. Η επιμέλεια των κειμένων είναι του Γιώργου Λιάνη. Στο πιάνο και στις ενορχηστρώσεις, ο Αχιλλέας Γουάστωρ. Ακούγονται μελοποιημένοι οι: Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Γκάτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, Νίκος Καββαδίας, Τάσος Λειβαδίτης, Γιάννης Ρίτσος κ.ά.
Περισσότερα, εδώ.
Υ.Γ.
Η πόλη της Ελευσίνας είναι από την 1η Ιανουαρίου επισήμως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Η οικουμενική αυτή γιορτή ξεκίνησε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου με την τελετή έναρξης στο παράκτιο μέτωπο καθώς και με εκθέσεις, συναυλίες, DJ πάρτι και παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη. Παρά την “Barbara”, βρεθήκαμε και παρακολουθήσαμε την ιδιαίτερη τελετή σε ιδέα/σύλληψη του Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή Μιχαήλ Μαρμαρινού, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη Chris Baldwin. Στα εξαιρετικά social media της διοργάνωσης μπορεί κανείς να δει όλα όσα έγιναν, εδώ. Προσωπικά αυτό που κρατάω είναι η αγωνία ενός καταστηματάρχη αν θα επιστρέψουμε στην πόλη του, όταν τα φώτα της πολιτιστικής σβήσουν.