Τα μέρη στην Αθήνα για να φας καλό ψάρι είναι αρκετά αλλά οι πραγματικά μαέστροι λίγοι. Ορκισμένοι ψαροφάγοι κι εμείς αποφασίσαμε να σας γνωρίσουμε – ξανά – τα καλά ψαράδικα της πόλης, τους ναούς του καλού και ποιοτικού ψαριού που είναι πάντα εκεί όταν θέλουμε να φάμε πραγματικά καλό ψάρι.
Παπαϊωάννου
Ο δραστήριος Γιώργος Παπαϊωάννου δεν χρειάζεται συστάσεις μιας και αποτελεί σταθμό συνάντησης και σημείο έλξης όλων των ψαροφάγων της χώρας. Προσιτή πολυτέλεια, άπλετη θέα στη θάλασσα και άριστη πρώτη ύλη είναι αυτά που τον κρατούν στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων. Πολύ καλά ωμά, εξαιρετικό φρέσκο ψάρι και μια εκπληκτική μινιμαλιστική προσέγγιση του φαγητού. Μπορεί η ναυρχίδα του Παπαϊωάννου να είναι στον Πειραιά αλλά τον βρίσκετε επίσης στην Κηφισιά και στο Καβούρι με όλα τα εστιατόρια να λειτουργούν με τον ίδιο κατάλογο φαγητού.
Ακτή Κουμουνδούρου 42, Πειραιάς, 210 4225059
Psaropoula Fish Meze
Η γνωστή «Ψαροπούλα» της Καλλιθέας πέρασε σε νέα εποχή στα χέρια του Σπύρου Κερκύρα και των συνεταίρων του, που μαζί με τον Αλέξανδρο Μηλιαράκη στην κουζίνα έκαναν την Ψαροπούλα αγνώριστη. Ο χώρος ανακαινίστηκε ολοκληρωτικά και η κουζίνα δημιουργεί δυνατά ψαροφαγικά πιάτα με την υπογραφή του σεφ Γιάννη Λιόκα. Δοκιμάστε τον εξαιρετικό μπακαλιάρο ρεβυθάδα, την πλούσια σε γεύση κακαβιά με κρόκο Κοζάνης και την αέρινη τσιπούρα στο τηγάνι σε κρούστα panko και σάλτσα tartare. Συνήθως τις Κυριακές το μεσημέρι υπάρχει και ζωντανή μουσική.
Σωκράτους 237, Καλλιθέα, τηλ.: 21 0943 1209
Άργουρα
Τα Άργουρα θα τα ονομάζαμε μεζεδοπωλείο για ψάρι και όχι μόνο, μιας και εκεί μπορείς να βρεις από σπουδαία ωμά ψαρικά μέχρι πρωτότυπα ασυνήθιστες συνταγές από τον ιδιοκτήτη και σεφ Νίκο Μιχαήλ. Στα best seller του κύριου Νίκου είναι τα ελαφρώς μαριναρισμένα ψάρια σε μοντέρνες εκδοχές, συνδυασμένα με μη συνηθισμένα υλικά, καθώς και η λιόκαυτη τσιπούρα ψημένη στον αέρα με μυρωδικά του βουνού.
Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, 2177173200
Βαρούλκο
Η ψαροφαγία στην Ελλάδα χωρίς τον Λευτέρη Λαζάρου σίγουρα δεν θα ήταν η ίδια. Ο διάσημος μάγειρας μαζί με τον νέο σεφ Θοδωρή Κυριακίδη μας σερβίρουν κάθε λογής διαλεχτό θησαυρό της θάλασσας. Σύγχρονες γεύσεις, άριστη ποιότητα και μοντέρνα αισθητική πλέκουν το εγκώμιο για τα πιάτα του Βαρούλκου. Ο Λευτέρης Λαζάρου καθιέρωσε και σέρβιρε ίσως την καλύτερη ταραμοσαλάτα της Αθήνας και μαζί με το άψογα τεχνικό και γευστικό αποτέλεσμα των πιάτων του εδώ και δεκαετίες, δικαίως είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους και καταξιωμένους σεφ της χώρας. Θα ήταν παράλειψη μας αν δεν αναφέραμε τα εξαιρετικά γλυκά του pastry chef Θοδωρή Μωυσίδη που σερβίρονται στο εστιατόριο.
Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο, 210 5228400
Δουράμπεης
Θεωρητικά δεν πρέπει να υπάρχει κάτοικος των Αθηνών και περιχώρων που να μην ξέρει τον κλασικό Δουράμπεη. Ψαρομάγαζο από τη δεκαετία του ’30 που έχει ταίσει και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές με τα ψάρια και τα θαλασσινά του. Η οικογένεια Δουράμπεη έχει στο αίμα της την αγάπη για τη θάλασσα και τα υλικά πρώτης λογής και αυτό φαίνεται στην αδιάκοπη ανοδική πορεία του μαγαζιού. Στου Δουράμπεη θα φας κακαβιά, κυδώνια και γυαλιστερές όπως και αυγά και συκωτάκια ψαριού και άριστα ψημένο ψάρι με αφράτη σάρκα. Απλή και λιτή μαγειρική που καθιστά δύσκολη την παρασκευή της και ”αναγκάζει” τον μάγειρα – ψήστη να γίνει αληθινός ψαρο-μαέστρος.
Ακτή Δηλαβέρη 29, Πειραιάς, 210 4122092
Le Pavillon
Σε μια μονοκατοικία της δεκαετίας του ’40 ο Γάλλος σεφ Jean-Charles Métayer μαζί με τον συνέταιρό του Άγγελο Κανταράτο άνοιξαν το Le Pavillon το 2020 και δεν άργησε να γίνει αισθητή η διαφορά ανάμεσα στα ψαροφαγικά εστιατόρια της Αθήνας. Έχοντας μαθητεύσει δίπλα στον Γάλλο master του seafood Jacques Le Divellec, ο Jean-Charles Métayer έγινε αυθεντία στην θαλασσινή τροφή. Ο δημιουργικός Métayer προτείνει δύο σύγχρονα ψαροφαγικά μενού υψηλών προδιαγραφών, εκτελεσμένα με άψογη τεχνική και άπλετο ταλέντο. Πολύ καλή είναι και η wine list του Le Pavillon που επιμελείται ο Γιώργος Λούκας, που συντροφεύει το μενού με σωστά επιλεγμένες και ενδιαφέρουσες προτάσεις.
Περικλέους 31, Χαλάνδρι, 210 6815774