Έχουμε μάθει παραδοσιακά το γιορτινό τραπέζι να βασίζεται σε εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου και να παραπέμπει σε θανάτωση την ημέρα ακριβώς που γιορτάζουμε τη Γέννηση. Εμείς αυτήν τη φορά θα ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο. Στο mood των γιορτών λοιπόν σας παρουσιάζουμε κάποιες δικές μας προτάσεις για γευστικά -και λίγο διαφορετικά- χριστουγεννιάτικα μενού με χορτοφαγική διάθεση, αλλά και νοστιμιά. Ετοιμάσαμε, λοιπόν, για εσάς μερικές συνταγές για σαλάτες, ορεκτικά, κυρίως πιάτα και γλυκά. Φροντίσαμε ώστε όλες οι συνταγές να είναι εύκολες, νόστιμες, υγιεινές και φυσικά vegan!
Ακόμα κι αν δεν είστε χορτοφάγοι, μπορείτε να πρωτοτυπήσετε στο φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων. Εντυπωσιάστε τους αγαπημένους σας με νοστιμιά γεμάτη υγεία. Πάμε Vegan!
Μενού 1
Τάρτα με παντζάρι και καρύδια
Εντυπωσιακή σε χρώμα και σε γεύση η τάρτα αυτή θα κλέψει την παράσταση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Φτιάχνετε μια απλή συνταγή για τάρτα αντικαθιστώντας το λαχανικό με τριμμένο παντζάρι. Στο τέλος πασπαλίσετε με μπόλικα χοντροκοπανισμένα καρύδια.
Ρώσικη Σαλάτα με μαγιονέζα vegan
Πολύχρωμη και εντυπωσιακή πλαισιώνει το χριστουγεννιάτικο γεύμα
Λαχανοντολμάδες με πλιγούρι, σταφίδες και κουκουνάρι
Υπέροχο λαδερό και παραδοσιακό φαγητό που ταιριάζει στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Κρατείστε λίγο από το ζουμί για να το δέσετε ελαφρά με κορν φλάουρ και λίγο λεμόνι για μια πιο «ξύπνια» γεύση
Vegan Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα
Φτιάξτε αυτήν τη vegan χριστουγεννιάτικη πουτίγκα που είναι εντυπωσιακή και άκρως εορταστική. Εμπνευσμένη από τη βρετανική συνταγή της χριστουγεννιάτικης plum pudding
Μενού 2
Σούπα με σελινόριζα, φουντούκια και λάδι τρούφας
Απολαύστε αυτήν την υγιεινή vegan σούπα με σελινόριζα και καβουρντισμένα φουντούκια ως ορεκτικό την ημέρα των Χριστουγέννων. Το λάδι τρούφας προσθέτει αυτήν τη gourmet νότα που χρειάζονται οι γιορτές, για να μας δώσουν την απαραίτητη πολυτέλεια
Νιόκι με λιαστή ντομάτα και πατέ ελιάς
Τα νιόκι μπορούν να σερβιριστούν σαν καναπέ βρασμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και ελαφρώς σοταρισμένα με βούτυρο και ελαιόλαδο σε εορταστική οδοντογλυφίδα μαζί με λιαστή ντομάτα και ελαφρώς βουτηγμένα σε πατέ μαύρης ελιάς
Ηealthy bowl με hummus λαχανάκια Βρυξελλών
Βράζετε τα λαχανάκια Βρυξελλών al dente και τα σερβίρετε σε μπολ με ταχίνι, σταφίδες, κάσιους και σουσάμι
Κάστανα γιαχνί με ρύζι μπασμάτι
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα κάστανα καθαρισμένα άλλα η γεύση είναι πολύ διαφορετική αν τα βράσετε και τα καθαρίσετε εσείς
Μενού 3
Μπρουσκέτες με χούμους κ μανιτάρια
Γευστικές και νοστιμότατες για το ξεκίνημα
Γιορτινή σαλάτα με κινόα, μήλο και ρόδι
Αν μάλιστα της προσθέσετε ένα ντρέσινγκ με τζίντζερ και μέλι, το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει απόλυτα
Vegan πλευρωτους με τοματίνια και κρασί
Τα μανιτάρια άνετα μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας. Μαγειρέψτε τα με μπαχαρικά, αρωματικά, κρεμμύδι και σκόρδο
Πατάτες στο φούρνο με πάπρικα
Φτιάξτε υπέροχες πατάτες φούρνου, όπως αυτές που συνηθίζετε στα τραπεζώματα. Πασπαλίσετε με μπόλικη καπνιστή πάπρικα που προσθέτει μια ιδιαίτερη γεύση
Συνταγές
Vegan hummus bowl με λαχανάκια Βρυξελλών
2 φλ. χούμους
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
100 γρ. κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
100 γρ. λευκό λαχανο ψιλοκομμένο
5 ντοματίνια
10 ελιές μαύρες
2 κ.σ. δυόσμο
2 κ.σ. καβουρδισμένο κουκουνάρι
λεμόνι
ξίδι
Εκτέλεση
Απλώνουμε το χούμους σε μια σαλατιέρα. Ρίχνουμε από πάνω το κόκκινο και το λευκό λάχανο τριμμένα ελαφρά με λίγο λεμόνι και ξίδι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι λεπτοκομμένο σε φετάκια, τα τοματίνια κομμένα στα δύο, τις ελιές και το κουκουνάρι. Πασπαλίζουμε με δυόσμο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Vegan πλευρωτους με τοματίνια και κρασί
Υλικά για 3 μερίδες:
1/2 κιλό πλευρώτους
10 γρ. πορτσίνι αποξηραμένα
1 κρεμμύδι
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
200 γρ. ντομάτα τριμμένη
10 τοματίνια κομμένα στη μέση
1/2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. ρίγανη
1 ξύλο κανέλα
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
κόλιαντρο φρέσκο ή μαϊντανό
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε για 2 ώρες τα πορτσίνι στο κρασί. Ψιλοκόβουμε, και κρατάμε το κρασί. Σοτάρουμε σε πλατιά, μέτρια κατσαρόλα το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα πλευρώτους, τα πορτσίνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 4-5 λεπτά. Σβήνουμε με κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε το πελτέ, τη ντομάτα και τα τοματίνια. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρίγανη, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα. Όταν απορροφηθούν τα υγρά, αποσύρουμε από τη φωτιά. Συνοδεύουμε με ρύζι.
Κάστανα γιαχνί με ρύζι μπασμάτι
1/3 φλ. ελαιόλαδο
10 κρεμμυδάκια του στιφάδου καθαρισμένα ολόκληρα
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο κομμένο σε λωρίδες
500 γρ. κάστανα (καθαρισμένα και βρασμένα)
10 δαμάσκηνα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 σφηνάκι κονιάκ
1/2 φλ. ζωμό
250 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
αλάτι
πιπέρι
1 ξύλο κανέλα
5 κόκκους μπαχάρι
10 κόκκους πιπέρι
1/2 φλ. αμύγδαλα ωμά ξεφλουδισμένα
μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεσαία κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια για στιφάδο και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε το σκόρδο, τα κάστανα, το καρότο, τα δαμάσκηνα ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τη ντομάτα, ξύλο κανελας, μπαχάρι και πιπέρι. Σβήνουμε με το κονιάκ. Ρίχνουμε το ζωμό λίγο νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά γύρω στα 20 λεπτά, μέχρι να γλασαριστούν τα υλικά και να μείνει το φαγητό σχεδόν με τη σάλτσα του. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Σερβίρουμε τα κάστανα με ρύζι και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
Vegan Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα
Φτιάξτε αυτήν τη vegan χριστουγεννιάτικη πουτίγκα που είναι εντυπωσιακή και άκρως εορταστική. Εμπνευσμένη από τη βρετανική συνταγή της χριστουγεννιάτικης plum pudding.
Συνταγή για 8 -10 μερίδες
125 γρ. φυτική μαργαρίνη και έξτρα για τη φόρμα
375 γρ. ξερά σύκα
75 γρ. ρούμι (αν δεν θέλετε αλκοόλ το παραλείπετε)
350 γρ. σταφίδες
1 μεγάλο μήλο καθαρισμένο και τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
85 γρ. μαύρη ζάχαρη
85 γρ. ξανθή ζάχαρη
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
100 γρ. αλεύρι
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Αλείφουμε μια φόρμα για πουτίγκα με μπόλικη μαργαρίνη και τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση της, το οποίο επίσης βουτυρώνουμε με τη φυτική μαργαρίνη. Χοντροκόβουμε τα σύκα και τα βάζουμε μαζί με τη μαργαρίνη και το ρούμι στο μούλτι, μέχρι να πολτοποιηθούν. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα σύκα, τις σταφίδες, το μήλο, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μίγμα μέσα στη φόρμα. Σκεπάζουμε με διπλό αντικολλητικό χαρτί, επίσης βουτυρωμένο και αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε τη φόρμα σε κατσαρόλα μπεν μαρί με νερό που βράζει και χωρίς η φόρμα να ακουμπάει στον πάτο. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει η πουτίγκα για 3 ώρες, προσθέτοντας νερό οποτέ χρειάζεται. Κατεβάζουμε από τη φωτια, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε με φυτική σαντιγί ή φυτικό παγωτό.