fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
7 προτάσεις για εξαιρετικά ψάρια και θαλασσινά στη Θεσσαλονίκη
ψάρια και θαλασσινά στη Θεσσαλονίκη

7 προτάσεις για εξαιρετικά ψάρια και θαλασσινά στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την περίοδο της Σαρακοστής, σας προτείνουμε μερικές δοκιμασμένες και αξιόλογες διευθύνσεις για ψάρια και θαλασσινά στη Θεσσαλονίκη.

 

Εκτός από μια πρώτης τάξης ευκαιρία για αποτοξίνωση, η νηστεία της Σαρακοστής μας κάνει να ξαναεπιθυμήσουμε τα κοψίδια και το κρέας που έχουν κυρίαρχο ρόλο στο τραπέζι μας τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Στο πλαίσιο της νηστείας βέβαια, εκτός από την κατανάλωση κρέατος, από την εξίσωση βγαίνουν και τα ψάρια. Και παρά το ότι μπορούμε να καταναλώνουμε οστρακόδερμα, οστρακοειδή και μαλάκια, από καβούρια και μύδια, μέχρι σουπιές, χταποδάκια και πάει λέγοντας, για τους περισσότερους, η κατανάλωση ψαριού αποτελεί μια θεμιτή γευστική παρασπονδία. Αυτήν τη φορά βάλαμε στο στόχαστρο τη συμπρωτεύουσα και τα σημεία εκείνα που κάνουν μια πολύ αξιόλογη πρόταση σε ψάρια και θαλασσινά στη Θεσσαλονίκη.

ψάρι θαλασσινά θεσσαλονίκη

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη λοιπόν, είναι γεγονός ότι το καλό ψάρι δεν αποτελεί σπάνιο είδος και σίγουρα διαθέτει άφθονα ψαροφαγικά μαγαζιά που ξέρουν να το μαγειρεύουν ή να το ψήνουν πολύ καλά. Ας μη ξεχνάμε επίσης, ότι έχει και το πλεονέκτημα να βρίσκεται κοντά στο «σπίτι» των μπλε καβουριών και ότι τα μύδια της περιοχής είναι εξαιρετικά. Εμείς κάναμε μια μεγάλη βόλτα μέσα στην πόλη, αλλά και στα περίχωρα αυτής,  και ξεχωρίσαμε κάποια σημεία για ψάρια και θαλασσινά στη Θεσσαλονίκη, που είμαστε σίγουροι ότι τιμούν την ψαροφαγία και ότι τα πιάτα που σας προσφέρουν έχουν πάνω από όλα νόστιμο περιεχόμενο. Ας τα δούμε.

 

Maiami 

 

Πριν καν μπεις στο Maiami, και μόνο η είσοδός του σε προϊδεάζει ότι πρόκειται για ένα εστιατόριο υπερπαραγωγή. Και αυτό είναι αλήθεια. Υπερπαραγωγή μεν, αλλά με πολύ προσεγμένη σύγχρονη διακόσμηση, που δεν είναι ούτε πομπώδης ούτε υπερβολική σε βαθμό που να ενοχλεί. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, και ο λόγος που βρίσκεται στη λίστα μας, είναι πως γευστικά διανύει μία από τις καλύτερες εποχές του. Η επικεφαλής της κουζίνας έχει ταλέντο, έχει ιδέες, διαχειρίζεται σωστά τις πρώτες ύλες και το αποτέλεσμα είναι ένα καλό φαγητό, σ’ ένα εξαιρετικό περιβάλλον.

Maiami θεσσαλονίκη ψάρι θαλασσινά

Και όπως σε κάθε εστιατόριο, έτσι και στο Maiami, αυτό που του δίνει αξία είναι ο/η σεφ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η νεαρή Σοφία Τεφτσή βάζει μια προσωπική γευστική σφραγίδα, κάθε άλλο παρά αμελητέα στις προτάσεις που κάνει. Το μενού κινείται σε 3 άξονες: στην εποχικότητα, που συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα και τη νοστιμιά της πρώτης ύλης, στην απλότητα, που αναδεικνύει την εποχικότητα, και τέλος στην ελληνικότητα. Αυτούς τους 3 πυλώνες αναζητούν οι περισσότεροι σεφ που σέβονται τους πελάτες του σήμερα. Το Μαϊάμι το πετυχαίνει.
Διευθ: Θέτιδος 18, Καλαμαρία / Τηλ: 2310 447996 / Ωράριο: καθημ. 12:00-12:00 / Τιμή: 40-80€ (χωρίς το κρασί)

 

Grada Nuevo

 

Ο Απόστολος Ρήγας, είναι ένας από τους λίγους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης, που έχει αντιληφθεί ότι σ’ ένα μαγαζί, η ποιότητα δε βρίσκεται μόνο μέσα στο πιάτο, όπως είχε δηλώσει πριν μερικά χρόνια ο πρόεδρος της Michelin. Η ποιότητα που προτείνει το Grada Nuevo, μοιράζεται ισομερώς ανάμεσα στην ποιότητα του περιβάλλοντος και τη φιλόξενη αγκαλιά που ανοίγει στον επισκέπτη, αλλά και στο περιεχόμενο του πιάτου. Ο αστικής κομψότητας χώρος του και η μεγάλη βιτρίνα με τα ψάρια που δεσπόζει σε περίοπτη θέση, κάνουν αμέσως κατανοητό τον ψαροφαγικό προσανατολισμό της κουζίνας και παράλληλα σε προκαλούν να καθίσεις σ’ ένα από τα τραπέζια του.

Grada Nuevo Θεσσαλονίκη ψάρι θαλασσινά

Ακόμα και αν δε γνωρίζεις πολλά για το ψάρι, η εικόνα είναι τέτοια που σε πείθει πως ό,τι και να επιλέξεις θα είναι καλό. Αυτό το καλό, θα το συναντήσεις λίγο αργότερα και στο πιάτο σου. Την ευθύνη για αυτό, έχει η Ελένη Τσιμπούκη-Ρήγα και μπορούμε άφοβα να πούμε, ότι καμία από τις φορές που έχουμε δοκιμάσει τις γευστικές προτάσεις του Grada Nuevo δεν έχουν απογοητεύσει. Για τις καλές μέρες, το αεράκι του Θερμαϊκού θα σας κρατάει ευχάριστη συντροφιά στα τραπεζάκια έξω από το μαγαζί, σ’ ένα ευχάριστο περιβάλλον όπου απολαμβάνεις το φαγητό σου, παρακολουθώντας τον κόσμο που πηγαινοέρχεται.
Διευθ: Καλαποθάκη 14, Θεσσαλονίκη / Τηλ: 2310 271074 / Ωράριο: καθημ. 12:00-00:00 / Τιμή: 50-70€ (χωρίς το κρασί)

 

Trizoni Exclusive

 

Αν θέλαμε να μιλήσουμε αναλυτικά για το Τριζόνι και την ιστορία του, θα ξεκινούσαμε από ένα σπιτάκι σε μια γωνιά της Χαλκιδικής και από έναν εξαιρετικό νεαρό ψαρά που το μετέτρεψε σε ταβέρνα που άφησε εποχή. Εδώ και περίπου ένα χρόνο, άνοιξε τα φτερά του και έφτιαξε μια νέα φωλιά στα Λαδάδικα, το Trizoni Exclusive. Ο Αστέριος Σούσουρας, με γνώση και καλή αισθητική αντίληψη, δημιούργησε ένα σπουδαίο εστιατόριο ψαριού, το οποίο συνδυάζει καλαίσθητο περιβάλλον, εξαιρετικό ψάρι, ψαρομεζέδες που ξεφεύγουν από την πεπατημένη και μία πολύ αξιόλογη wine list.

Trizoni Exclusive Θεσσαλονίκη ψάρι θαλασσινά

Το θεσσαλονικιώτικο Trizoni, με το αστικό περιβάλλον, την ενδιαφέρουσα διακόσμηση και γενικά με την περιρρέουσα ατμόσφαιρά του, δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Το μενού του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο σε ό,τι αφορά τα θαλασσινά ορεκτικά και πρώτα πιάτα, με αρκετές πρώτες ύλες να έχουν τη σφραγίδα home made. Στις προτάσεις του φρέσκου ψαριού, ξεχωρίζει το καλκάνι, ένα ιδιαίτερο ψάρι που συνήθως το βρίσκεις στα στενά του Βοσπόρου. Και μόνο γι’ αυτό, αξίζει να βρεθείτε εδώ.
Διευθ: Δόξης 1 & Σαλαμίνος, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη / Τηλ: 2310 542533/ Ωράριο: καθημ. καθημ. 13:00-23:30, Κυρ. 13:00-21:30 / Τιμή: 70-100€ (χωρίς το κρασί)

 

Marea Sea Spirit

 

Στρατηγικά τοποθετημένο στο κέντρο της πόλης και κοντά στον Λευκό Πύργο, το Marea Sea Spirit, αν και ασυνήθιστο για ένα ψαροεστιατόριο, φιλοξενείται σ’ έναν χώρο που εύκολα παραπέμπει σε γαλλικό bistrot. Ο στίχος του Καρυωτάκη στην αρχική σελίδα του site του, περιέχει πολλές αλήθειες σε σχέση με το είδος και την ποιότητα του χώρου. Όντως, η θάλασσα, αν δεν είναι η μόνη, σίγουρα είναι μια μεγάλη αγάπη των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από το Marea, ένα εστιατόριο με περιβάλλον, που τα στοιχεία του το κάνουν να συγγενεύει με το ιδανικό, και ένα μενού με πραγματικό θαλασσινό χαρακτήρα.

Marea Sea Spirit Θεσσαλονίκη ψάρι θαλασσινά

Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαστε συστηματικά με τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές τις προτάσεις του Marea. Και το πρώτο πράγμα που έχουμε να παρατηρήσουμε, είναι μία εμφανής ανοδική πορεία στο γευστικό επίπεδο των προτάσεων στα πιάτα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Το μενού όμως φωτίζεται και από ορισμένες σπεσιαλιτέ που πρέπει να δοκιμάσετε, όπως η Αθηναϊκή με μπλε καβούρι, η αχνιστή γαρίδα με σάλτσα βουτύρου και σκόρδο και τα ζυμαρικά με ραγού θαλασσινών. Υπάρχουν και μερικά αλλά must try, που δεν αναφέρουμε για να έχετε τη χαρά της ανακάλυψης!
Διευθ: Μαργαρίτη Λώρη 13, Θεσσαλονίκη / Τηλ: 2310 257696 / Ωράριο: καθημ. 12:00-00:00 / Τιμή: 25-35€ (χωρίς το κρασί)

 

Γλυκάνισος

 

Αν και δε βρίσκεται σε ένα από τα hot spot της Θεσσαλονίκης, ο Γλυκάνισος στην Πυλαία είναι ένα από τα πιο γνωστά σημεία για αυτούς που αγαπάνε το καλό ψάρι. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σύγχρονη ταβέρνα που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα στον χώρο, με ποιότητα και υπηρεσίες που ταιριάζουν σ’ ένα εστιατόριο. Μπορεί να μη βρίσκεται κοντά σε θάλασσα, το μενού του όμως είναι απόλυτα αφιερωμένο σε αυτήν. Η πρόταση που κάνει ο κατάλογος, απευθύνεται τόσο στους φίλους της θαλασσινής απλότητας -ενδεχομένως και του το μεζέ-, αλλά και σε αυτούς που αναζητούν κάτι πιο σύγχρονο, πιο σοφιστικέ και ίσως πιο ασυνήθιστο.

Γλυκάνισος Θεσσαλονίκη ψάρι θαλασσινά

Από τη μια θα βρείτε μπέικον τόνου, όστρακα Βρετάνης, καρπάτσιο σεβίτσε ή ταρτάρ ψαριού, και από την άλλη, αν είστε πιο κλασικοί, θα ικανοποιηθείτε απόλυτα με τηγανητό γόνο καλαμαριού, γεμιστό καλαμάρι και άλλες θαλασσινές νοστιμιές. Προφανώς, δε χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι θα βρείτε και πολύ καλό φρέσκο ψάρι. Ακόμα κι αν είστε επισκέπτης στην Θεσσαλονίκη, μη σκεφθείτε ότι ο Γλυκάνισος είναι μακριά από το κέντρο, γιατί πάνω απ’ όλα είναι ένα από τα must σημεία φαγητού της πόλης και αξίζει με το παραπάνω το ένα τέταρτο που θα κάνετε να φτάσετε εκεί από την πλατεία Αριστοτέλους.
Διευθ: Μεγάλου Αλεξάνδρου 46, Πυλαία / Τηλ: 2310 302882 / Ωράριο: καθημ. 12:30-01:00 / Τιμή: 40-45€ (χωρίς το κρασί)

 

Χαμόδρακας

 

Το να είσαι το παλαιότερο σε λειτουργία εστιατόριο μίας μεγαλούπολης, θα μπορούσε να αποτελεί από μόνο του λόγο που να επιβάλλει την επίσκεψη. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση του Χαμόδρακα, που μετράει πάνω από 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, από την εποχή της καταστροφής του 1922. Εκτός όμως από την ιστορικότητά του, ο Χαμόδρακας έχει το πλεονέκτημα να είναι ένα από τα λίγα εστιατόρια ψαριού στην περιοχή της Καλαμαριάς, που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο κύμα, με χειμερινό και φυσικά και ένα καλοκαιρινό περιβάλλον που παίρνει άριστα.

Χαμόδρακας Θεσσαλονίκη ψάρι θαλασσινά

Η χειμερινή αίθουσα του κτιρίου (έχει κηρυχθεί διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού), είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα, αποπνέοντας μια αίσθηση που παραπέμπει στο παρελθόν, ενώ η μεγάλη καλοκαιρινή βεράντα δίπλα στο κύμα είναι μια απόλαυση. Ο σχετικά μεγάλος κατάλογος, μ’ ένα ξεκάθαρο πρόσημο ψαριού, διαθέτει και το πλεονέκτημα να προσφέρει και μαγειρευτά κυρίως με βάση το ψάρι, αλλά όχι μόνο. Πρόκειται για ένα εστιατόριο παντός καιρού, είτε μιλάμε για τις χειμωνιάτικες ημέρες στο παραδοσιακό περιβάλλον της κλειστής αίθουσας, είτε για το καλοκαίρι δίπλα στο κύμα.
Διευθ: Μανώλη Γαγύλη 13, Καλαμαριά / Τηλ: 2310 447943 / Ωράριο: καθημ. 12:00-01:00 / Τιμή: 30-50€ (χωρίς το κρασί)

 

Πσαράς Fisheria

 

Αν θέλαμε να του δώσουμε έναν τίτλο, θα λέγαμε ότι το Πσαράς Fisheria είναι ένα cult εστιατόριο ψαριού. Σε μία περιοχή που περιμένεις να συναντήσεις απλά μεζεδοπωλεία ή ταβερνάκια για τους εργαζόμενους της διπλανής αγοράς, ο Πσαράς κάνει μεγάλη αίσθηση. Ένας από τους βασικούς λόγους γι’ αυτό, είναι ότι το ψάρι έρχεται από το διπλανό ιχθυοπωλείο, που ανήκει επίσης στον Πέτρο Σέμκο, και σε λίγα λεπτά βρίσκεται στο πιάτο σου φρέσκο και έτοιμο προς απόλαυση. Αν λάβουμε υπόψη και τα υπόλοιπα πιάτα που προτείνει το μαγαζί, το κάνουν μοναδικό.

Πσαράς Θεσσαλονίκη ψάρι θαλασσινά

Ωμό ψαρί σε εξαιρετικές κοπές, ψάρι ωρίμανσης, ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ όπως παστουρμάς ψαριού και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές που αξίζει τον κόπο να ανακαλύψετε, το κάνουν υποχρεωτική στάση απόλαυσης για όσους αγαπούν το καλό ψάρι και φυσικά το καλό φαγητό. Ο Πέτρος μάλιστα είναι εξαιρετική περίπτωση! Όταν βρεθήκαμε εδώ πρώτη φορά παρέα με τον αγαπημένο μεγάλο σεφ Σωτήρη Ευάγγελου, οι περιγραφές του τελευταίου για το μαγαζί φάνταζαν υπερβολικές. Όμως όχι. Είτε είστε επισκέπτης, είτε κάτοικος, αξίζει και με το παραπάνω να μπει στη λίστα σας.
Διευθ: Βαγδαμάλη 3, Θεσσαλονίκη / Τηλ: 697 4302614 / Ωράριο: καθημ. 12:00-10:00 / Τιμή: 35-40€ (χωρίς το κρασί)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα