4 μέρη στον κόσμο, 4 εντυπωσιακά και πανέμορφα υπόγεια αξιοθέατα που θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.
Τα ταξίδια, εκτός από την επαφή μας με τους ανθρώπους, την κουζίνα και φυσικά τη διασκέδαση των κατοίκων του κάθε προορισμού, μας δίνουν την ευκαιρία να επισκεφτούμε μνημεία και αξιοθέατα, και να γνωρίσουμε την ιστορία και το πολιτισμικό αποτύπωμα διαφορετικών χωρών. Αν είστε λοιπόν από αυτούς που ενδιαφέρονται στα ταξίδια τους να εξερευνήσουν ενδιαφέροντα πολιτιστικά αξιοθέατα παίρνοντας στις αποσκευές τους απίστευτα όμορφες εικόνες, τότε είστε στο σωστό άρθρο. Εμείς σας παρουσιάζουμε 4 εντυπωσιακά υπόγεια αξιοθέατα σε Κωνσταντινούπολη, Derinkuyu, Παρίσι και Μακεδονία, για να τα βάλετε στη λίστα με τα to go places.
Υδραγωγείο Κωνσταντινούπολης
Το υδραγωγείο Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά θαύματα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, τον 6ο αιώνα, ώστε να αποτελέσει τον κύριο προμηθευτή νερού για να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης. Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αγιά Σοφιά και δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες.
Ονομάζεται και Βασιλική Κινστέρνα και αποτέλεσε ένα αρχιτεκτονικό θαύμα της εποχής. Χρειάστηκαν 336 κίονες για να στηριχθεί, ενώ μπορεί να χωρέσει συνολικά 2,8 κυβικά λίτρα νερού. Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης και για συναυλίες, λόγω της ακουστικής αλλά και για ταινίες του Hollywood. Αξίζει και με το παραπάνω να κλείσετε ένα εισιτήριο για να το επισκεφτείτε από κοντά καθώς η εικόνα είναι απλά μαγική.
Κατακόμβες του Παρισιού
Οι κατακόμβες του Παρισίου αποτελούν ένα σύνολο υπόγειων οστεοφυλακίων που χτίστηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα. Ο λόγος; Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η δημόσια υγεία σε σχέση με τα νεκροταφεία της πόλης. Έτσι, από το 1785 και έπειτα, μεταφέρθηκε εκεί πλήθος λειψάνων. Ο χώρος αρχικά ονομάστηκε «Δημοτικό οστεοφυλάκιο Παρισίου» ενώ αργότερα πήρε το όνομα Κατακόμβες, λόγω των αντίστοιχων της Ρώμης και του τεράστιου θαυμασμού που προκαλούσαν στο κοινό.
Σε αυτό το απόκοσμης ομορφιάς μέρος, 20 μέτρα κάτω από τη γη, φιλοξενείται ένας τεράστιος αριθμός οστών και η εικόνα είναι για γερά στομάχια. Οι Κατακόμβες είναι ανοιχτές στο κοινό καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα και τα εισιτήρια πωλούνται και online. Μην ξεχάσετε μόνο να ντυθείτε ζεστά, οποιαδήποτε εποχή και αν τις επισκεφτείτε, αφού το κρύο και η υγρασία εκεί δεν αστειεύονται!
Derinkuyu, Καππαδοκία
Άλλο ένα υπόγειο αξιοθέατο στην γειτονική χώρα και πιο συγκεκριμένα στην Καππαδοκία. Η Μαλακοπή στα ελληνικά, είναι μία τεράστια σε έκταση υπόγεια πόλη, που χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια των Αραβοβυζαντινών πολέμων από το 780-1180 μ.Χ. Η χωρητικότητά της είναι τεράστια, αφού εκεί μπορούν να ζήσουν γύρω στους 20.000 ανθρώπους, ενώ φτάνει σε βάθος τα 85 μέτρα.
Η Derinkuyu είναι η μεγαλύτερη υπόγεια πόλη του κόσμου. Τελικά εγκαταλείφθηκε πλήρως το 1920, όταν οι τελευταίοι Έλληνες που την χρησιμοποιούσαν για να ξεφύγουν από τις διώξεις των Οθωμανών, αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στις μέρες μας αποτελεί ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο που μπορούν να δουν από κοντά οι επισκέπτες και να περπατήσουν στα τεράστια τούνελ του.
Σπήλαιο Αλιστράτης, Κεντρική Μακεδονία
Και επειδή πάνω από όλα, αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας θα πέσει να μας πλακώσει, το Σπήλαιο Αλιστράτης στην Κεντρική Μακεδονία αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα σπήλαια ολόκληρης της Ευρώπης. Το σπήλαιο περιέχει τεράστια ποικιλία από λίθους, σταλακτίτες και σταλαγμίτες με μεγάλη ηλικία ζωής. Ένα πραγματικό θαύμα της φύσης.
Αποτελείται από διάφορους θαλάμους, στον καθένα από τους οποίους υπάρχουν διαφορετικοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες, με διαφορετικά χρώματα και σχήματα. Fun fact, υπάρχουν και διάφοροι, ίσως αμέτρητοι όροφοι στο κτήριο, που δυστυχώς δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα. Το Σπήλαιο της Αλιστράτης βρίσκεται κάποια χιλιόμετρα έξω από τις Σέρρες και είναι ανοιχτό όλο το χρόνο για τους επισκέπτες.