Ένα αφιέρωμα για την έννοια του ξεριζωμού ταξιδεύει από την ΔΕΘ στην Αθήνα από τις 16 έως τις 22 Ιανουαρίου.
Μια εκπληκτική οπτικοακουστική διαδρομή στα γεγονότα της Μικρασιάτικης Καταστροφής παρουσιάζεται στο αφιέρωμα μνήμης «Αιών εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω», το οποίο μετά την προβολή του στην επιτυχημένη διοργάνωση της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, έρχεται στην Αθήνα.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση με αφηγηματικό λόγο, για την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, και αποτελεί μια συγκινητική ματιά στην ελληνική προσφυγιά και θα προβληθεί, στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων, στη στάση Σύνταγμα του Μετρό.
Το εμπνευσμένο αφιέρωμα, εμπλουτισμένο από εικόνες, βίντεο και υλικό ιστορικών αρχείων, που υποστηρίζεται από σύγχρονα τεχνικά μέσα, επιμελήθηκε ο Αν. Καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας κ. Βλάσης Βλασίδης, συμπληρώνεται από την παραστατική αφήγηση του ηθοποιού Αλέξανδρου Νικολαΐδη και την πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Γιάννου Αιόλου. Η ιδέα και η υλοποίησή του οφείλεται στη Μαρία Συλλοπούλου, διεθύντρια του τμήματος Μarketing & Επικοινωνίας της ΔΕΘ και όπως εξηγεί η ίδια στο Flag, πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα που συγκίνησε τους θεατές που είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.
«Το έργο προβάλλεται πάνω σε τρεις μεγάλες, ειδικά κατασκευασμένες επιφάνειες, οι οποίες προβάλλουν εικόνες, ενώ ένας ηθοποιός – αφηγητής διηγείται την ένδοξη ζωή των μετέπειτα προσφύγων, δίνοντας έμφαση στον πλούτο και στον πολιτισμό που είχαν δημιουργήσει. Παρά τη μικρή του διάρκεια των 16 λεπτών, αφήνει ένα ισχυρό αποτύπωμα στο θεατή» λέει η κ. Συλλοπούλου δίνοντας το στίγμα του αφιερώματος. «Η προσφυγομάνα πόλη της Ελλάδας ήταν η Θεσσαλονίκη. Υποδέχτηκε τη μεγαλύτερη μάζα προσφύγων, κοντά στο εκατομμύριο, η οποία κατοικοέδρευσε στη Βόρεια Ελλάδα. Έφταναναν στο Καραμπουρνάκι έμεναν για δύο μήνες στο απολυμαντήριο και μετά τους διοχεύτευαν στις διάφορες πόλεις της Β. Ελλάδας. Το αφιέρωμα, ωστόσο, δεν δείχνει τη σκοτεινή πλευρά της ιστορίας, αλλά εστιάζει στον πλούτο που άφησαν αυτοί οι άνθρωποι για να δημιουργήσουν έναν νέο. Ο,τι είναι σήμερα η Ελλάδα, το οφείλει σ΄αυτό» καταλήγει.
Οι ενότητες του θεάματος οδηγούν τον επισκέπτη στην πρόσφατη ιστορία της χώρας περιλαμβάνοντας τον τόπο προέλευσης, τις Αλησμόνητες Πατρίδες, πριν από την καταστροφή, τη μετακίνηση, αλλά και την εγκατάσταση των προσφύγων, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξελικτική πορεία της σύγχρονης Ελλάδας.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με τη συνεργασία του Δικτύου Πόλεων με Κοινότητες Απογόνων Ελλήνων της καθ΄ημάς Ανατολής, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων και η ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, τιμούν την επέτειο της προσφυγικής ροής των Ελλήνων από την Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο με την προβολή του πρωτότυπου οπτικοακουστικού θεάματος.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την προβολή με ελεύθερη είσοδο, η οποία θα επαναλαμβάνεται ανά μισή ώρα, από τις 9:30 έως τις 20:00, καθημερινά.